26.04.2024

Patent Enstitüsü’nden İTB'’ye ödül

Türk Patent Enstitüsü(TPE), İzmir Ticaret Borsası’nı coğrafi işaret alanındaki çalışmaları nedeniyle ödüllendirdi. Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Patent Günleri adlı etkinlikte, İzmir ilinde en fazla patent, marka ve tasarım başvuru veya tescili ve coğrafi işaret işaret yapan kuruluşlara plaket verildi.  Ticaret Borsası’nın plaketini, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz aldı.

Türk Patent Enstitüsü, İzmir Ticaret Borsası’na, Ege Sultani Üzüm, Ege Pamuğu ve Ege İnciri Coğrafi işaret Tescili ile kamuoyunda sınai mülkiyet hakları ile farkındalık yaratılmasında gösterdiği çaba ve işbirliği nedeniyle ödül verdi. TPE tarafından üniversite ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde her iki taraf için ortak değer olan teknoloji ve bilgi transferi ekseninde, tarafların potansiyel güçlerinin bir araya getirilmesi ve somut işbirliğinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen Patent Günleri kapsamında gerçekleştirilen törende takdim edilen ödülü, İzmir Ticaret Borsası adına İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz aldı.

İzmir Ticaret Borsası, geleneksel ürünler olarak adlandırdığı, bölge ve ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan, kalitesiyle yurtiçinde ve yurtdışında haklı üne sahip pamuk, çekirdeksiz sultaniye üzümü ve kurutmalık sarılop çeşidi incire coğrafi işaret tescil çalışmalarına 2002 yılı sonlarında başladı. Üç ürün için tescil başvurusu bölgemizin ismi olan “Ege” ibaresi ile, “Ege Pamuğu”, “Ege Sultani Üzümü” ve “Ege İnciri” olarak Şubat 2003 tarihinde yapıldı ve başvuru tarihinden geçerli olmak üzere Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi.

Coğrafi İşaret nedir?

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği ünü veya diğer özellikleri ile kökeninin bulunduğu bir yöre, alan bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.

Coğrafi işaret tescili ile coğrafi işaret tescili yapılan ürünlerin orijinlerinin korunması, diğer bölgelerde üretilen ürünlerle karışmalarının önlenmesi, ürünlerin yurt içi ve yurt dışında kolayca tanıtılması ve işareti kullanan üretici veya firmaların daha fazla gelir elde etmesinin sağlanması amaçlanmıştır.

Yurtiçinde yapılan bir coğrafi işaret tescilinin kapsamı yurtiçidir. Coğrafi işaretin başka bir ülkede kullanılmak istenmesi durumunda o ülkede de tescil işleminin yapılması gerekmektedir.

22.12.2011