08.12.2022
05:24
EN

İZMİR TİCARET BORSASI FİRE ZAYAİT VE RANDIMAN ORANLARI

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulunun 12 Ocak 2022 tarih, 205 sayılı toplantısında alınan 15 numaralı kararın suretidir.

2021-2022 SEZONU

PAMUKTA RANDIMAN VE FİRE ORANLARI

  • Borsamıza intikal eden mahlıç pamuk tescillerine ilişkin zirai stopaj hesaplamalarında gerekli olan randıman oranları ile makineyle toplanan pamukta fire oranlarının, borsamızın çalışma alanına münhasır olmak üzere, 2021-2022 sezonu için yeniden belirlenmesine,
  • Pamuk randıman oranlarının rollergin-rotobar ve sawgin sistemle çırçırlamaya göre, aşağıda belirtilen şekilde;

   

    Kalite            Rollergin-Rotobar Sistem                     Sawgin Sistem

St.1                %37 - %40 arasında değişebilir.      %35 - %39 arasında değişebilir.                         

St. – HB.1     %35 - %37 arasında değişebilir.      %32 - %36 arasında değişebilir.                    

St.2                %33 - %35 arasında değişebilir.      %32 - %34 arasında değişebilir.                  

St. – HB.2     %33 - %35 arasında değişebilir.      %32 - %34 arasında değişebilir.                           

St.3                %32 - %34 arasında değişebilir.      %31 - %33 arasında değişebilir.                              

St. – HB.3     %31 - %33 arasında değişebilir.      %30 - %32 arasında değişebilir.                        

St.4                %30 - %32 arasında değişebilir.      %30 - %32 arasında değişebilir.                         

St. – HB.4     %30 - %32 arasında değişebilir.      %30 - %32 arasında değişebilir.                          

 

esas alınmasına ve tescil işlemlerinde yapılan zirai stopaj kontrollerinin bu değerler üzerinden hesaplanmasına,

  • Kütlü pamukların depolanması sırasında oluşan fire oranının % 2 - % 5 arasında olduğu hususunun kabulüne,
  • Makineyle pamuk toplamada fire oranının % 5-10 olarak belirlenmesine,
  • El ile toplanan kütlü pamukların işlenmesi sırasında oluşan çepel firesi oranının % 2 - % 6 arasında olduğu hususunun kabulüne,
  • Pamuk çekirdeğinin kumlu, tozlu ve rutubetli olması nedeniyle depolama süresi ve şartlarına göre % 2 - % 5’e kadar fire verebileceği konusunun kabulüne,
  • Stoklanacak preseli pamuklarda depolama süre ve şartlarına göre fire oranının % 2 - % 4 arasında düşülmesine,

 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulunun 08.06 2022 tarih, 226 sayılı toplantısında alınan 7 numaralı kararın suretidir.

 

ZEYTİN RANDIMAN FİRE ORANLARI

 

A-) Salamura Siyah Zeytin

 

mamul firesi (%)

madde firesi (%)

 

    Muamele görmemiş siyah zeytin

   
   

Gemlik

16-18

8-10

   

Uslu

16-18

8-10

   

Memecik

12-14

10-12

   

Ayvalık

10-12

8-10

 

    Muamele görmüş (kostikli)

    siyah zeytin (konfit)

 
   

Memecik

14-16

8-10

   

Ayvalık

14-16

6-8

   

Uslu

14-16

8-10

   

Gemlik

 

6-8

   

Manzanilla

12-14

6-8

 

 

B-) Salamura Yeşil zeytin

     
 

    Kostikli yeşil zeytin

     
   

Domat

10-12

8-10

   

Memecik

10-12

8-10

   

Yamalak kabası

16-18

10-12

   

Ayvalık

10-12

8-10

   

Manzanilla

8-10

8-10

 

    Çizme Zeytin

     
   

Ayvalık

10-12

8-10

   

Domat

10-12

8-10

 

 

C-) Sele Zeytin

     
 

    Natürel Sele Zeytin

     
   

Gemlik

26-28

8-10

   

Uslu

26-28

8-10

   

Memecik

26-28

8-10

   

Ayvalık

26-28

8-10

 

    Muamele Görmüş (kostikli)

    Sele Zeytin ( fason grek)

 
   

Gemlik

26-28

8-10

   

Uslu

26-28

8-10

   

Memecik

26-28

8-10

   

Ayvalık

26-28

8-10

D-) Dolgulu Zeytin

     
   

Biber dolgulu

10-12

22-26

   

Badem dolgulu

10-12

22-26

   

Havuç dolgusu

10-12

22-26

E-) Zeytin ezmesi

 

10-12

44-52

 

f-) Çekirdeksiz zeytin

     
   

Domat

10-12

36-38

   

Memecik

10-12

36-38

   

Manzanilla

10-12

36-38

 

 

 

 

 

 

 

 

         


İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulunun 08.06 2022 tarih, 226 sayılı toplantısında alınan 7 numaralı kararın suretidir.

 

 

 

ZEYTİNYAĞI FİRE ZAYİAT ORANLARI

 

 

  1. Zeytinyağı Üretim Aşamalarında Ortaya Çıkan Fire ve Zayiat Oranları(%);

Hasat edilen zeytinin taşınması sırasında fire zayiat oranı- En az: %2, en çok : %5

Yaprak ayırma ve yıkama sırasında fire zayiat oranı-En az: %1, en çok: %5

Nakliye aşamasındaki fire oranı – 0-1

Zeytinyağı için depolama esnasında öngörülen fire oranı- En az: %0, en çok : %2

Natürel Sızma ve birinci yağlar için filitrasyon ambalajlama esnasında öngörülen fire oranı-En az: %1, en çok : %5

 

  1. Zeytinyağının Ambalajlanması Sürecinde Ortaya Çıkan fire Zayiat Oranları

 

Ambalajlama sürecinde oluşan yağ fire zayiat oranı–En az: %0,5, en çok : %3

Ambalajlama sürecinde oluşan teneke ambalaj malzemelerine ait fire zayiat oranı- En az: %0,2, en çok : %3

Ambalajlama sürecinde oluşan cam ambalaj malzemelerine ait fire zayiat oranı- En az: %0,5, en çok : %3

Ambalajlama sürecinde oluşan pet ambalaj malzemelerine ait fire zayiat oranı- En az: %1, en çok : %3

Ambalajlama sürecinde oluşan ambalaj malzemelerine ait fire zayiat oranı – En az: %1, en çok : %5

  1. Zeytinyağı Filtrasyon Sürecinde Ortaya Çıkan Fire Zayiat Oranları

 

Natürel yağların Filtrasyonu sürecinde Dekantasyon veya Çöktürme yöntemi aşamasındaki fire zayiat oranı- En az: %1, en çok : %2

Natürel yağların Filtrasyonu sürecinde Kağıt Filtre kullanılması durumunda bu aşamadaki fire zayiat oranı- % 0,5

Natürel yağların Filtrasyonu sürecinde Toprak Filtre kullanılması durumunda bu aşamadaki fire zayiat oranı- En az: %0,5, en çok : %1

  1. Zeytinyağı Rafinasyon Sürecinde Ortaya Çıkan Fire Zayiat Oranları

 

Fiziksel Rafinasyon yapılıyorsa, yıkama / ön temizleme basamağındaki fire-zayiat oranı- % 0,5

Fiziksel Rafinasyon yapılıyorsa, Degumming (yapışkan maddelerin alınması) aşamasındaki fire zayiat oranı-0

Fiziksel Rafinasyon yapılıyorsa, Bleaching (Ağartma-Renk Açma) aşamasındaki fire zayiat oranı-En az: %0,5, en çok : %1,5

Fiziksel Rafinasyon yapılıyorsa, Deodorizasyon (Asit ve koku giderme) aşamasındaki fire-zaiyat oranı- En az: %5,25, en çok : %5,7

Kimyasal Rafinasyon yapılıyorsa, Yıkama / ön temizleme basamağındaki fire- zayiat oranı-0

Kimyasal Rafinasyon yapılıyorsa Degumming (yapışkan maddelerin alınması) aşamasındaki fire zayiat oranı- en çok : %1

Kimyasal Rafinasyon yapılıyorsa, Nötralizasyon (Asit Alma) aşamasındaki fire zayiat oranı- En çok : %10

Kimyasal Rafinasyon yapılıyorsa Bleaching (Ağartma-Renk Açma) aşamasındaki fire zayiat oranı- en çok : %0,5

Kimyasal Rafinasyon yapılıyorsa, Deodorizasyon (koku giderme) aşamasındaki fire zayiat oranı-en çok : %0,5

Vakum sistem suları ve seperatör yıkama suları ile oluşan fire zayiat oranı-En az: %0,2, en çok : %0,5

 

 

 

 

 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu’nun 14 Mayıs 2014 tarih ve 52 sayılı toplantısında alınan 10 numaralı karar suretidir.

KUZU KARACİĞERİ VE KUYRUKYAĞI FİRE VE RANDIMAN ORANLARI

Borsa Muamelat Yönetmeliğinin 37. maddesi uyarınca; ilgili meslek komitelerinin görüşleri dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda kuzu karaciğeri ve kuyrukyağı satışlarında uygulanmak üzere aşağıda yazılı;

  1. 1 adet canlı kuzuda vücut ağırlığına göre % 4-6 arasında karaciğer üretilebilir.

 

  1. Kuzu karaciğerde fire oranı % 4-5 arasında değişmektedir.

 

  1. Ege Bölgesinde üretilen canlı kuzularda kuyruk yağı üretimi kuzunun cinsine ve kilogram oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Karaman cinsi olan kuzularda kuyrukyağı 2 kg veya 3 kg arasında üretilebilmektedir. Kıvırcık kuzularda ise kuyrukyağı 300 gr veya 800 gr arasında üretilmektedir.

 

Hususlarının fire, zayiat ve randıman oranı olarak kabulüne, karar verilmiştir.

 

 

 

Geri dön

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerez kullanılmaktadır. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında daha fazla bilgi için Çerez Politikamız’ı ziyaret edebilirsiniz. Çerez kullanım tercihinizi belirtiniz: