İzmir Ticaret Borsası Coğrafi İşaret Çalışmaları
İzmir Ticaret Borsası olarak, 2002 yılı başlarında yapılan değerlendirme ve araştırmalarda, bölgemizin geleneksel tarım ürünleri arasında yer alan, pamuk, çekirdeksiz üzüm (sultani) ve incire (kurutmalık sarılop) coğrafi işaret tescili almanın faydalı olacağı sonucuna varılmıştır. Bölgemizde üretilen bu ürünlerin, kaliteli üretimi ile yurtiçi ve yurtdışında haklı bir üne ve üretilebildiği diğer bölge ve/veya ülkelerden farklı niteliklere sahip olması, çalışmalarımızın temel dayanağını oluşturmuştur.
Ayrıca, kurulduğu 1891 yılından bu yana ülkemizde Ticaret Borsacılığına öncülük eden ve Türk tarım sektöründe birçok projeyi hayata geçiren İzmir Ticaret Borsasının, bölgemizin geleneksel ürünlerinin ününün korunmasında ve tanıtımında sorumluluğunun olduğu kanaatine varılmıştır.
Coğrafi işaret tescil çalışmasının, bölgemizde bu ürünlerle ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesinin en doğru çalışma yöntemi olacağına karar verilmiştir. Bu amaçla, bölgemizde üç ürünle yakından ilgili olduğunu düşündüğümüz 51 kurumun davet edildiği bir toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıda başvuruların “Ege Pamuğu”, “Ege İnciri” ve “Ege Üzümü” ibaresi ile yapılması önerisi uygun görülmüştür.
Üç ürün için hazırlanan dosyalar 06.02.2003 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne teslim edilmiş ve başvuruya ilişkin ilanlarımız 27.07.2003 tarih ve 25181 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Sonuç olarak,
- çekirdeksiz üzüm (sultani) ürünü için yapılan coğrafi işaret tescil başvurumuzun, 06.02.2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “Ege Sultani Üzüm” ibaresi ile tescil edildiğine ilişkin Türk Patent Enstitüsünün 29.11.2004 tarihli,
- pamuk ürünü için yapılan coğrafi işaret tescil başvurumuzun, 06.02.2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “Ege Pamuğu” ibaresi ile tescil edildiğine ilişkin Türk Patent Enstitüsünün 24.05.2005 tarihli,
- incir ürünü için yapılan coğrafi işaret tescil başvurumuzun, 27.07.2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “Ege İnciri” ibaresi ile tescil edildiğine ilişkin Türk Patent Enstitüsünün 13.06.2006 tarihli yazıları ile üç ürünle ilgili başvurularımızın başarı ile tamamlandığı bildirilmiştir.