30.06.2024

Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi

Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı (EISMEA) tarafından Tek Pazar Programı (SMP) kapsamında desteklenen proje, İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde Türkiye-İtalya-İspanya ortaklığındaki konsorsiyum tarafından yürütülmektedir. Mayıs 2024-Nisan 2027 tarihleri arasında 36 ay süre ile uygulanacak olan projede, 3 uygulama ülkesinde zeytincilik alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve yönetim yetkinliklerinin geliştirilmesi ve teknolojik yöntemlere adaptasyonlarının artırılması ile kümelenmeler oluşturarak sürdürülebilirliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Genel Hedefler:

1. Zeytincilik sektöründe faaliyet gösteren 150 KOBİ’ye ulaşarak, KOBİ’lerin belirlenmiş alanlardaki yetkinliklerini geliştirmek

2. Tüm KOBİ’lerin ‘Avrupa Birliği Bilinçli Gıda İşletmeleri ve Pazarlama Uygulamaları’na adaptasyonunu kolaylaştırmak amacıyla ‘Avrupa Tarım-Gıda Sektörü Sürdürülebilirlik Kümelenmesi Ortaklıkları’ oluşturmak ve geliştirilmek.

3. Tarladan Sofraya Stratejisi’nin sürdürülebilirliği teşvik etme hedefine yönelik olarak; iklim değişikliği karşısında zeytin yetiştiriciliğinin kırılganlığını azaltmak.

4. Gıda israfını önlemek ve azaltmak da dahil olmak üzere, işleme sürecinde kullanılan malzeme verimliliğini artıracak önlemleri tespit edip uygulayarak, KOBİ’lerin, kaynakların verimli kullanımını artıran teknolojik uygulamalara adaptasyonunu desteklemek.

5. Verimli kaynak kullanımı artıran ve israfı azaltan yeni stratejiler geliştirerek, gıda sevkiyat zincirini düzenlemek, üretim maliyetlerini düşürmek ve daha rekabetçi ve dirençli bir pazar ortamını teşvik etmek.

Aktiviteler:

• Zeytincilik sektörü için sürdürülebilir bir değerlendirme metodolojisi oluşturulması
  • Daha önce uygulanmış iyi örneklerin belirlenmesi
  • Tarımsal-gıda teknoloji merkezleri arasında bir iş birliği ağı kurulması
  • Türkiye, İtalya ve İspanya’da gerçekleştirilecek saha ziyaretleri
  • Bütüncül destek aktiviteleri (KOBİ çalışanlarına farkındalık artırma, kaynak verimliliği, atık yönetimi, temiz üretim yaklaşımları ve süreç yönetimi konularında eğitimler)
  • Birebir Destek Aktiviteleri (Yeşil Dönüşüm Uzmanları tarafından mentörlük desteği)

Proje sonunda Türkiye, İtalya, İspanya’dan zeytin ve zeytinyağı üreticileri arasından;

• Toplam 150 KOBİ’nin sürdürülebilirlik yetkinliklerinin geliştirilmesi,
  • 50 iş birliği ortaklığı kurulması,
  • Mevcut 10 iyi uygulama örneğinin tespit edilerek diğer KOBİ’ler arasında tanıtılması
  • Proje süresince 35 iyi uygulama örneği geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Proje Koordinatörü: İzmir Ticaret Borsası (İTB)

Proje Ortakları:

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM)

Ege İhracatçı Birlikleri (Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği)

Unioncamere Puglia

Centro Tecnológico Nacional de la Conserva (CTNC)

Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM Bari)

Camera di Commercio e Industria Italiana per la Spagna (CCIS)