23.04.2024
11:43
EN

Proje / Topraktan Fırına: Kızıl Buğdayın Yolculuğu

Ä°zmir Ticaret Borsası olarak; saÄŸlıklı ve sürdürülebilir yaÅŸam için atalık/yadigar tohumları toprakla buluÅŸturan, yerel tohumları çoÄŸaltıp halkla buluÅŸturan yeni bir projeye baÅŸladık.

“Topraktan Fırına: Kızıl BuÄŸdayın YolculuÄŸu”

En güzel miras, yerel tohumlar diyerek baÅŸladık projemize. Proje kapsamında da Anadolu’nun en eski buÄŸday tohumlarından biri olarak bilinen "KızılbuÄŸday”ın ekiminin yapılarak yaygınlaÅŸtırılması, yüksek protein ve düÅŸük glüten içeren bu undan ekmek yapılarak tüketicilere tanıtılmasını hedefledik.

Atalık tohumlar binlerce yıldır deÄŸiÅŸen iklim, toprak ve insan kaynaklı koÅŸullara uyum saÄŸlamayı baÅŸarmış örneklerdir. Her türlü koÅŸula dayanarak günümüze gelebildikleri için de yaÅŸamın sürdürülebilirliÄŸi açısından çok önemli genetik hazinelerdir.

Genetik çeÅŸitlilik açısından da atalık tohumlar çok önemlidir. Günümüz biliminde yaÅŸanan geliÅŸmelerle pek çok çeÅŸidin kurtarılabileceÄŸi gibi yok olabileceÄŸi de göz ardı edilmemelidir. En iyi, en verimli, en dayanıklıya ulaÅŸma arzusu bazen tek tipe doÄŸru gidiÅŸe neden olabilmektedir. Tohumları ile yeni birey vermeyen çeÅŸitlerin sayısı da her geçen gün artarken iÅŸte bu aÅŸamada atalık tohumlar çok önem arz etmektedir.

Atalık çeÅŸidi tohumlar beslenme ve saÄŸlık sektörlerinin yanında bölgenin turistik etkinliÄŸinin arttırılması ve ekonomisinin canlanması için de kullanılmaktadır.

BaÅŸladığımız bu proje ile; yerel buÄŸday çeÅŸitlerin toplanması, muhafazası, kullanılması ve deÄŸerlendirilmesi hedeflenmiÅŸ, bölge insanlarının kültürel becerilerini ekonomik faydaya dönüÅŸtürmelerini saÄŸlayacak fırsatlar ve alanlar yaratılması amaçlanmıştır.

 

 

 

Geri dön

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerez kullanılmaktadır. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında daha fazla bilgi için Çerez Politikamız’ı ziyaret edebilirsiniz. Çerez kullanım tercihinizi belirtiniz: