03.06.2020
16:39
EN

Proje / Topraktan Fırına: Kızıl Buğdayın Yolculuğu

İzmir Ticaret Borsası olarak; sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam için atalık/yadigar tohumları toprakla buluşturan, yerel tohumları çoğaltıp halkla buluşturan yeni bir projeye başladık.

“Topraktan Fırına: Kızıl Buğdayın Yolculuğu”

En güzel miras, yerel tohumlar diyerek başladık projemize. Proje kapsamında da Anadolu’nun en eski buğday tohumlarından biri olarak bilinen "Kızılbuğday”ın ekiminin yapılarak yaygınlaştırılması, yüksek protein ve düşük glüten içeren bu undan ekmek yapılarak tüketicilere tanıtılmasını hedefledik.

Atalık tohumlar binlerce yıldır değişen iklim, toprak ve insan kaynaklı koşullara uyum sağlamayı başarmış örneklerdir. Her türlü koşula dayanarak günümüze gelebildikleri için de yaşamın sürdürülebilirliği açısından çok önemli genetik hazinelerdir.

Genetik çeşitlilik açısından da atalık tohumlar çok önemlidir. Günümüz biliminde yaşanan gelişmelerle pek çok çeşidin kurtarılabileceği gibi yok olabileceği de göz ardı edilmemelidir. En iyi, en verimli, en dayanıklıya ulaşma arzusu bazen tek tipe doğru gidişe neden olabilmektedir. Tohumları ile yeni birey vermeyen çeşitlerin sayısı da her geçen gün artarken işte bu aşamada atalık tohumlar çok önem arz etmektedir.

Atalık çeşidi tohumlar beslenme ve sağlık sektörlerinin yanında bölgenin turistik etkinliğinin arttırılması ve ekonomisinin canlanması için de kullanılmaktadır.

Başladığımız bu proje ile; yerel buğday çeşitlerin toplanması, muhafazası, kullanılması ve değerlendirilmesi hedeflenmiş, bölge insanlarının kültürel becerilerini ekonomik faydaya dönüştürmelerini sağlayacak fırsatlar ve alanlar yaratılması amaçlanmıştır.

 

 

 

Geri dön