Mehmet Sepil, Borsa Söyleşileri'nin onur konuğu oldu
Borsa Söyleşileri’nin onur konuğu Mehmet Sepil:
Göztepe benim çocukluk ve gençlik aşkım
İzmir Ticaret Borsası Söyleşileri’nde konuşan konuşan Genel Energy Plc İcra Kurulu Başkanı ve Göztepe Spor Kulübü Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak’taki petrol üretimlerini kriz sonrası durdurmak yerine artırdıklarını, şirketin 2017-2018 yılında gaz da çıkartmayı hedeflediğini açıkladı. Göztepe'yi çocukluk ve gençlik aşkı olduğu için aldığını belirten Sepil, "Ben Göztepe olarak değil İzmir olarak bakıyorum. İzmir'de bizim başarı hikayeleri yazmamız gerekiyor” diye konuştu.
İzmir Ticaret Borsası tarafından Swiss Otel Grand Efes İzmir'de 26 Haziran 2014 Perşembe günü gerçekleştirilen Borsa Söyleşileri organizasyonuna seçkin bir davetli topluluğu katılırken, Mehmet Sepil Genel Energy Plc ve Göztepe Spor Kulübü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sepil, söyleşi sonunda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin sürpriz hediyesi, 5 Şubat 1967’de Göztepe’nin Gürsel Aksel Stadı’nda Fenerbahçe’yi 1-0 yenen efsane 11’inin fotoğrafı karşısında beğenisini gizlemedi.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Borsa Söyleşileri kapsamında kendi alanlarında başarılı olmuş pek çok ismi ağırladıklarını vurgulayarak, “Mehmet Sepil’i bizler için özel kılan içimizden biri olması. Göztepe semtinde başlayıp dünya çapında bir başarı öyküsüne imza atması. İzmir’in tam da ihtiyaç duyduğu şeyi yapıp kabuğunu kırmayı başarması” diye konuştu.
İzmir’in markalaşmak için kaldıraçlara ihtiyacı var
Sepil’in, dünyanın dört bir yanında önemli yatırımları bulunması, neredeyse iki gün üst üste aynı ülkede kalamayacak kadar yoğun bir programa sahip olmasına karşın İzmir’i hiç unutmadığını belirten Kestelli, “Hayalleri hep İzmir üzerineydi... Bunun için önemli adımlar da attı. Ege Mutfak Sanatları Akademisi adı altında bir gurme üniversitesi açmak, “Michelin Yıldızlı” Türk şefler yetiştirmek ve Ege mutfağını tüm dünyaya tanıtacak bir restoran zinciri kurmak için kolları sıvamış durumda. Ayrıca, Türkiye Avrupa Kupaları’nda ilk başarıları yaşatan şanlı Göztepe için de büyük hedefleri var Sepil’in” dedi.
Dünyadaki 200’ü aşkın ülkedeki binlerce kent arasından İzmir’in sıyrılıp markalaşabilmesi için önemli kaldıraçlara ihtiyacı olduğunun altını çizen Kestelli, şunları söyledi:
“Tanınmış bir mutfak ve sportif başarı bu kaldıraçlardan çok önemli iki tanesi... Düşünün; Barcelona’nın bu kadar başarılı bir takımı olmasa, Messi, Neymar gibi yıldızları bulunmasa kent bu kadar tanınabilir miydi dünya üzerinde... Olimpiyatları düzenlememiş olsa sadece Gaudi’nin eşsiz eserleriyle bu kadar öne çıkabilir miydi İspanya’nın güzel Akdenizlisi? Mümkün değil. Bu nedenle, geçen hafta 89’uncu kuruluş yıl dönümünü kutlayan Göztepe’nin hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada başarıya koşması şart. Sadece Göztepe’nin de değil, Karşıyaka’nın, Altay’ın, Altınordu’nun başarılarına ihtiyacımız var... Sayın Sepil’in kişisel kariyerinde elde ettiği büyük başarıyı bu konuda da sergileyeceğine yürekten inanıyorum. Kendisinin hiçbir maddi karşılık beklemeden, tamamen bir gönül bağı ve sosyal sorumluluk çerçevesinde Göztepe’ye yaptığı yatırımı çok önemsiyorum. Bunun İzmir’de doğan, bu topraklarda büyüyen, daha sonra spordan siyasete, edebiyattan ticarete, medyadan bilime kadar farklı alanlarda başarıya ulaşmış tüm ünlü İzmirliler açısından bir örnek teşkil etmesini umut ediyorum.
Kuzey Irak’taki krizde üretimimizi artırdık
Söyleşiye iş yaşamına değinerek başlayan Mehmet Sepil, daha sonra Göztepe Spor Kulubü’nü alış öyküsü ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Öğrenimini tamamladıktan sonra önce Amerika’ya gittiğini, döndükten sonra ise İzmir’de iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle Ankara’ya yerleştiğini belirten Sepil, “ Türkiye’deki Amerikan üsleri dahil olmak üzere bir çok uluslararası inşaat projesi yaptım. İnşaat işlerini yaparken kendimi Kuzey Irak’da, Süleymaniye’de buldum. Talabani benim altyapı işlerini yapmamamı istedi. Bir gün aniden kendimi petrol işlerinin içinde buldum. Ben petrolü sadece arabama benzin koyarken biliyordum. O gün Mehmet Emin Karamehmet ile konuştum. 2002'de birlikte Genel Energy'i kurduk. Sonra Irak'ta değişimler oldu. Orada kalıcı olmaya karar verdik. Bir sürü yabancı şirketle ortak olduk. Finansman gereği artınca şirketi Londra Borsası'nda halka açtık" dedi.
Kuzey Irak'ta ilk kuyuyu 2002 yılında Genel Energy olarak kendilerinin açtığını, ilk olmanın avantajıyla hızla büyüdüklerini ifade eden Sepil, ikisi üretimde olmak üzere 7 sahalarının olduğunu açıkladı. Bir sahada Çinli, diğer sahada Norveçli ortaklarının bulunduğunu belirten Sepil, 2017-2018'da gaz da çıkartacaklarını kaydetti. Sepil, "Afrika'da 7 ülkede petrol arıyoruz. Londra Borsası'nda orta büyüklükteki şirketlerde yılın şirketi seçildik. Ortadoğu'daki savaştan enerji olumsuz etkilendi, şirket değerimiz düştü ama 5 milyar doların biraz altında bir şirket olarak Londra Borsası'nda ilk 100 şirket arasına girebiliyoruz. Biz Kuzey Irak'ta kriz nedeniyle üretimimizi durdurmadık, tam tersine artırdık. Türkiye'de 40 bin varil petrol üretiliyor. Biz bir sahamızda günlük 130 bin varil üretiyoruz. Bir enerji şirketi olarak Türkiye'nin enerji politikalarını estekliyoruz" diye konuştu.
Göztepe benim gençlik aşkım
İzmir'de bir şey yapmanın hep aklında olduğunu belirten Sepil, kentin sanayide atılım yapamadığını, büyük yatırımının olmadığını söyledi. Göztepe ile ilgilenmelerinin 3 yıl önceye dayandığını dile getiren Sepil, Altınbaş ailesinin kendisine yönetime girmeyi teklif ettiğini açıkladı. Sepil, "Kendilerine 'Göztepe'yi devretme düşünceniz olursa arayın' dedim. 3-4 ay önce aradılar. Böyle bir yapıyı devralmak kolay olmuyor. Devralmak da birkaç hafta aldı. Evvelsi gün imzaları attık. Salı günü tüm işlemler bitince ben de işin başına operasyonal olarak arkadaşlarımla birlikte geçeceğim" diye konuştu.
Göztepe'yi çocukluk ve gençlik aşkı olduğu için aldığını açıklayan Sepil, "Ben Göztepe olarak değil İzmir olarak bakıyorum. İzmir'de bizim başarı hikayeleri yazmamız gerekiyor. İnsanları heyecana getirmek başarı ile olur. Barselona, Chealse çok güzel örnekler. Futbol artık çok büyük endüstri, tanıtım imkanı yarattı. Bu yaptığım iş Genel Energy'i kurmaktan da zor. İzmir'e yeni bir heyecan getirmek için çok iyi bir vasıta. İş kolay mı? Değil. Çok zor olan şeyler bazen daha kolay başarılır. Başarısızlık var, 20 senedir başarı kazanamayan bir Göztepe var. Bir Göztepe yaratacaksak, asansör takım gibi bir sene Süper Lig'de kalacaksa bunun başarı olacağına inanmıyorum. Kendini uluslararası arenada kabul ettirmiş bir takım başarı olacaktır” dedi.
Başarılı olmanın yolunun profesyonel kadrolar kurmak, karar verme mekanizmalarını en iyi şekilde kurup denetimi iyi oluşturmaktan geçtiğini ifade eden Sepil, şöyle konuştu:
"Bu bir günün süreci değil. Kulübü yapılandırmak için gereken adımları atacağım. Hangi İzmir kulübünün stadı, doğru düzgün antrenman sahası var? Göztepe'nin ciddi bir taraftar kitlesi var. 89.yılımızı kutladık. Antrenman sahasını 2 ay sonra hayata geçireceğiz. Altyapıya kesinlikle önem vereceğim. Dünyada neler yapıldıysa, bunları yaparsak, sportif başarının da geleceğine inanıyorum. Benim en büyük avantajım çok yıllar sonra buraya gelmem. Herkeste umutsuzluk, kırgınlık, küskünlük var. Ben o devirleri yaşamadığım için böyle bir sorunum yok. Fatih Dalan, Levent Abi (Ürkmez) bana söz verdi. Zamanlarını Göztepe'ye ayıracak. Bütün camiayı birleştirip kendimize ve İzmir'e inandırabilirsek, bir çok insanın bizi destekleyeceğine inanıyorum. Başarıya götürecek olan teşhisleri yapıp, hep beraber bu yolda koşacağız."
Gürsel Aksel Stadı’nın yerinin apartmanların arasında kalması nedeniyle uygun olmadığını belirten Sepil, “Gönlümden kesinlikle yeni bir yerde stad geçiyor. Gidip bu konuyla ilgili mercileri dolaşıp çalışma grubu kuracağız. Ankara'da olmam avantaj olur. Derdimizi gidip anlatacağız. Daha büyük bir yere stadı taşıyamayacağımızı düşünürsek takkeyi önümüze alacağız. Ne yapmamız gerektiğini düşüneceğiz. Göztepe'nin başarılı olması için gelire ihtiyacı var. Stadı ekonomik ve sosyal konularda kullanabileceğimiz bir alan olarak planlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
İzmir’in diğer kulüpleriyle işbirliğine hazırız
İzmir'in diğer kulüpleriyle işbirliği yapmaya da hazır olduğunu açıklayan Sepil, Altınordu'yu tebrik ettiğini, başarılarından ders almalarının gerektiğini söyledi. Gündemlerinde Konakspor'u almanın olmadığın vurgulayan Sepil, "Konakspor ile ilgili hiç görüşmem olmadı. Göztepe henüz hazır değil. Biz kurşunlarımızı doğru atmalıyız. Sadece spor kulübü olamayız. Yelken, hentbol...İlk önce başarı hikayesi yaratmak zorundayız. Şampiyon olacağız diye söz veremeyiz ama rekabetçi olacağız. Ne yapacaksak yapalım orada başarı öyküsü yazmak zorundayız. Basket ve voleybola hazırlıklı değiliz. Başarı öyküsünü yazabilirsek, bir çok sponsor değişik faaliyetlere girmemizi isteyecektir" dedi.
27.06.2014