29.03.2024

Akdeniz tarımında elektronik borsa köprüsü için işbirliği gündemde

İTB Heyeti, işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Roma’da İtalya’nın tek elektronik tarım borsası olan Telematica’yı ziyaret etti. Görüşmede, İtalya-Mısır ve Tunus arasında kurulan ve Milano EXPO’sunda açıklanacak olan elektronik meyve-sebze ticareti sistemine Türkiye’nin de girmesi gündeme geldi.

Türkiye’de elektronik ürün borsacılığı konusunda aksiyon alan ilk borsa olan İzmir Ticaret Borsası’ndan bir heyet, görüş alışverişinde bulunmak ve işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere İtalya’nın tek tarımsal elektronik işlem borsası olan La Borsa Merci Telematica Italiana’yı ziyaret etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ile yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katıldığı ziyarette borsa heyetini Telematica Italiana Başkan Yardımcısı Riccardo Cuomo ağırladı.

Türkiye’deki borsacılık, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı konusundaki gelişmeleri anlatan İsmail Yücel, ülke olarak bu alanda büyük gelişmelere hazırlandığımızı, bu gelişmede İTB’nin de öncü rolü olduğunu söyledi.

Işınsu Kestelli ise, Türkiye’nin 62 milyar dolarlık üretim değeri ile dünyanın 9’uncu büyük tarımsal ekonomisi olduğunu ve çağdaş pazarlama teknikleri konusunda önemli bir arayış içinde bulunduğunu ifade etti. Pamukta lisanslı depoculuk şirketi ELİDAŞ’ın kuruluşunu ve paralel olarak elektronik ürün ticareti için İZBEP’in devreye alınışını anlatan Kestelli, “Ülkelerin tarımsal yapıları ve yasal mevzuatları farklılıklar gösterse de ortak payda olan sürdürülebilir tarım ticareti konusunda önemli işbirliği alanları görüyoruz” dedi.

Telematica Italiana Başkan Yardımcısı Riccardo Cuomo ise çağın getirdiği ihtiyaçları karşılamak için Telemetica ıtaliana'yı 2006 yılında kurduklarını söyledi. Bu borsanın İtalya Tarım Bakanlığı tarafından tanınan tek elektronik borsa olduğunu belirten Cuomo, borsada tarım ürünleri, enerjiye dayalı tarım ürünleri ve deniz ürünleri alanında 73 üründe işlem yapıldığını söyledi. İtalya’da borsacılıkta üyelik sisteminin Türkiye’den farklı olarak zorunlu olmadığını belirten Cuomo, geçen yılı 571 milyon Euro işlem hacmi ile tamamladıklarını anlattı.

Borsa olarak İtalya, Tunus ve Mısır’ı kapsayacak bir meyve-sebze ticaret sistemi kurduklarını açıklayan Cuomo, AB finansmanı alan bu projeyi 2015 Milano Expo’sunda dünyaya tanıtacaklarını belirterek, Türkiye’yi de bu sistemin bir parçası olmaya davet etti.

İzmir Ticaret Borsası ve Telematica Italiana heyetleri, bu alanda işbirliği imkanlarının araştırılması için bir ortak çalışma yapılmasına karar verdi.

20.05.2014