700 milyon dolarlık Sultani üzümde fungal hastalıklarla mücadele atağı
İzmir Ticaret Borsası ile Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün ortaklığında yürütülen ve Bölgemizde ilk defa gerçekleştirilen “Manisa ve İzmir İlleri Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Sürgün Kurumaları, Uyanma Bozukluğu ve Ölümlere Yol Açan Fungal Nedenlerin Araştırılması” projesi tamamlandı. Proje çıktılarının bölgede görev alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe müdürlükleri, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları, Tariş ve zirai ilaç firmalarına aktarılması amacıyla 7 Ocak 2014 Salı günü İzmir Ticaret Borsası’nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Dünyada en büyük ihracatçı ülkesi olduğumuz kuru üzüm ile ilgili önemli bir çalışmaya imza atıldığını belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini, ihracatının ise yüzde 40’ını karşılayan ülkemiz, dünya çekirdeksiz kuru üzüm piyasasının lider ülkesi konumundadır. İç piyasa da dahil edildiğinde 700 milyon doların üzerinde piyasa değerine ulaşan kuru üzüm, bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden birisidir” dedi. Kestelli, “Bu proje ile bölgemizde ilk defa sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında ölü kol, kav ve kangren hastalıkları ilgili durum tespiti yapılmış, hastalıklar farklı oranlarda tüm üretim bölgelerinde gözlenmiş ve üreticiler tarafından bu hastalıklara karşı özellikle kültürel mücadelenin yapılması gerektiği ortaya konmuştur” diye konuştu.
Proje kapsamında, İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda gerçekleştirilen çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışması güzergahında bulunan bağlarda araştırma çalışması yapılarak ölü kol, kav ve kangren gibi fungal hastalıkların çıkış oranları tespit edildi ve laboratuvar analizleri için doku numuneleri toplandı. Toplanan numunelerin analizleri hastalıklara neden olan etmenlerin saptanması amacıyla Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Laboratuvarı’nda yapıldı ve sonuç raporu hazırlandı. Bu raporun detayları, bölgede görev alan Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe müdürlükleri, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları, Tariş ve zirai ilaç firmalarına aktarıldı ve fikir alışverişi gerçekleştirildi.
Toplantıda katılımcılara fungal hastalıklarla ilgili bir araştırma çalışmasının bölgemizde daha önce yapılmadığının da altı çizilerek, tespit edilen sonuçların sektör için önemli olduğu vurgulandı. Bu hastalıkların tanıtımıyla birlikte, hastalıklardan korunma tedbirleri de katılımcılara anlatıldı. Ayrıca, projenin devamı kapsamında, üreticilerin bilinçlendirilmesi, tespit edilecek üretim bölgelerinde bu hastalıklarla mücadelenin anlatılması amacıyla üretici bilgilendirme toplantılarının gerçekleştirileceği belirtildi.
10.01.2014