10.05.2024

“Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz”

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde yürütülmekte olan “Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz” (Holding to our Roots through Technology) isimli projemizin açılış toplantısı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açılan “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi FOW Hibe Programı” kapsamında İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, Ege Orman Vakfı, Ege Üniversitesi, Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği, Girişimcilik Geliştirme Enstitüsü ortaklığı ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Turuncu Dernek iştirakiyle yürütülmekte olan projenin açılış toplantısı 8 Kasım 2023 tarihinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde gerçekleştirildi.

Projenin açılış konuşmaları İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili, Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği Genel Sekreteri Aygün Pakyürek, Institute of Entrepreneurship Development Proje Yöneticisi Dimitra Dalamagka ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı, rektör yardımcısı Prof. Dr. Banu Yücel tarafından yapıldı.

Proje iştirakçilerimizden Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Ünal Kaya ve Turuncu Dernek Genel Sekreteri Dr. Dilek Akdenizli Kocagül ile Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Uzmanı Dr. Begüm Şeren Güler de ayrıca söz aldı.

Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz projesinin genel hedefi tarım sektöründe sürdürülebilir istihdamın, geleceğin insanına yakışır işler yaklaşımı çerçevesinde eşitlik temelinde teknolojik dönüşüm ile geliştirilmesi, özel hedefleri ise gençlerin tarım sektöründeki teknolojik yetkinliklerinin artırılması, öncelikli kadın ve mülteci olmak üzere tarım işçileri için eşit fırsatlar yaratılması ve iş gücünün teknoloji ile yenilenmesi temelli eğitim müfredatının oluşturulmasıdır.

Projenin hedef grupları arasında İzmir’de yaşayan, tarım ve gıda alanında eğitim gören 20-30 yaş aralığındaki öğrenci ve mezun gençler, İzmir’de yaşayan, 18-30 yaş arasındaki genç çiftçiler ile aileleri mevsimlik tarım işçisi olan gençler ve %60’ı kadın ve %30’u mülteci olmak üzere İzmir’deki zeytinliklerde çalışan tarım işçileri bulunmaktadır.

Proje kapsamında hedef gruba yönelik gerçekleştirilecek faaliyetler arasında, genç çiftçilerin, yüksek öğrenim öğrencilerinin ve mezunlarının bilgi teknolojileri yetkinliklerinin ölçülmesi, ilgili paydaşlarla toplantı ve çalıştaylar gerçekleştirilerek eğitimlerin kavramsal çerçevesinin belirlenmesi, çevrimiçi eğitim platformu, mobil aplikasyon ve sanal gerçeklik gözlükleri ile tarım ve gıda eğitimi alan öğrenci ve mezunlara yönelik eğitici eğitimler, genç çiftçiler ve ailesi mevsimlik tarım işçisi olan gençlere yönelik teorik ve pratik eğitimler, “Tarımda Teknoloji ve Sürdürülebilirlik Konferansı” bulunmaktadır.

12 ay sürecek projenin sonunda 60 gencin tarım teknolojilerinde uzmanlaşarak iş gücü piyasasına geçişlerinin kolaylaşması, gençlerin akıllı tarım teknolojilerine uyumu ve dijital yetkinliklerinin %80 oranında geliştirilerek “Yeni nesil genç çiftçi” profili oluşturulması, 120’si kadın, 60’ı mülteci olmak üzere 200 tarım işçisinin aldıkları teknoloji tabanlı sektörel eğitimler ile mesleki becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Projenin toplam bütçesi 248. 148,66 avro olup, Avrupa Birliği’nden %90 oranında hibe almaya hak kazanmıştır.

Projeye ait detaylı bilgi için, internet adresini (https://itb.org.tr/Sayfa/174-koklerimize-teknoloji-ile-tutunuyoruz)  ziyaret edebilirsiniz.

09.11.2023