29.03.2024

ELİDAŞ Yönetim Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.(ELİDAŞ)

Yönetim Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uçak oldu

Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) Yönetim Kurulu yılın son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Erdoğmuş ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman’ın görevlerinden istifa etmeleri dolayısıyla yeni yönetim kurulu başkan ve üyeleri belirlendi.Yeni dönemde ELİDAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, boşalan Yönetim Kurulu üyeliklerine ise İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Emin Kentli ve Meclis Üyesi Tolga Uskuç seçildi.

Yönetim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yeni dönem ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Uçak, Barış Kocagöz’ün Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak 19 kurum temsilcisi ile birlikte 2011 yılında büyük bir emekle Elidaşın kuruluşunu gerçekleştirdiğini ve pamuk lisanslı depoculuk fikri ile ülkemizin tanışması, sektörün iş akışlarının ve mevzuat alt yapısının oluşması konularında ısrarlı çaba harcayarak çok önemli katkılar sunduğunu belirterek Yönetim Kurulu ile birlikte Elidaşın sektörde öncü rolünü kazanması ve bu rolü sürdürmesini sağladığını sözlerine ekledi.

ELİDAŞ’ın 2013 yılında 15.000 ton pamuk lisanslı depoculuk lisansı ile başlayan yolculuğunun üreticilerden gelen yoğun talebi karşılamaya yönelik olarak, zaman içerisinde gerçekleştirilen revizyonlar ve ilave yatırımlarla bugün itibariyle 35.000 ton lisans kapasitesi ile devam ettiği bilgisini veren Uçak “2013 yılında şirketimizin faaliyete geçmesisırasında, halen devam etmekte olan fiziki ürün senediuygulaması yerine, ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) uygulamasına geçilmesi yine Barış Bey ve yönetim kurulununısrarlı çabaları sonucunda gerçekleştirilebilmiştir. Böylece ülkemiz, fiziki ürün senedi risklerinden ve sorunlarından kurtularak aslında dijital bir bilgi’’ olan ELÜS ile tanışmıştır. Başlangıç olarak ELİDAŞ tarafından tasarlanan ve uygulanan süreçler Ticaret Bakanlığımızca, tüm lisanslı depolar için zorunlu hale getirilmiş, fiziki ürün senedi üretimi işlemden kaldırılmıştır. ELÜS ile kıymetlerin Borsada alım, satım ve takas süreçlerinde diğer menkul kıymetlerin tabi olduğu şartlara kavuşulmuştur. Böylece tarım ürünleri yüksek standartları taşıyan lisanslı depolarda depolanırken, karşılığında oluşturulan ELÜS Borsada alım satım ve takasa konu olabilmiş, Banka ve kredi kuruluşlarınca güçlü teminat özelliği nedeniyle talep gören bir ürün haline gelmiştir. Üreticiler ürünlerini doğrudan borsalarda satma ya da ELÜS’üteminat göstererek kredi kullanma olanaklarına kavuşmuştur. Sanayi kesimi açısından kesintisiz arz olanağı yaratılmıştır. Daha da önemlisi bu geliştirme ile ülkemiz, lisanslı depoculuğa konu olan tüm tarım ürünleri açısından, arz-talep dengesizliklerinin yarattığı olumsuzlukları, önemli oranda kontrol edebilecek bir araca kavuşmuştur.” diye konuştu.

Bülent Uçak, Barış Kocagöz’den devraldıkları bayrağı daha ileriye götürmek için üzerlerinde büyük bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, ELİDAŞ’ın bulunduğu konumdan çok daha güçlü hale gelmesi adına azimle çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Yönetim Kurulu Toplantısı’nın ardından Bülent Uçak ve Yönetim Kurulu Barış Kocagöz ve Bülent Arman’a ELİDAŞve lisanslı depoculuk çalışmalarına hizmetlerinden ötürü teşekkür plaketi takdim etti.

ELİDAŞ’ta güncel görev dağılımı ise şu şekilde:

ADI

Görevi

Kurumu

Bülent UÇAK

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Mehmet ÇETİN

Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı

Hasan Özer ORHAN

Denizbank A.Ş. Ege Bölge Müdürü

Şeref İYİUYARLAR

Volkan KARABEN

Yönetim Kurulu Üyesi

TSKB Türkiye Sınai ve Kalkınma Ban.A.Ş.

Ahmet Nejat SAĞEL

Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı

Murat BULUT

Borsa İstanbul A.Ş.

Kerem AKINER

Türkiye İş Bankası A.Ş.

Bekir Bülent AYDOĞAR

Borsa İstanbul A.Ş.

Murat GÖRGÜN

Yönetim Kurulu Üyesi

İstanbul Takas Ve Saklama Bankası A.Ş.

İsmail Emin KENTLİ

Tolga USKUÇ