24.04.2024

ELİDAŞ Hedef Büyütüyor

ELİDAŞ HEDEF BÜYÜTÜYOR

BARIŞ KOCAGÖZ: 2011 YILINDA İLK HEDEFİ GERÇEKLEŞTİRDİK, ŞİMDİ BÜYÜTÜYORUZ!

Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ), 2011 yılında İzmir Ticaret Borsası önderliğinde, 19 kurumsal ortak tarafından Türkiye’de lisanslı depoculuk sisteminin ve pamuk ticaretinin geliştirilmesi amacıyla kuruldu ve oluşturduğu elektronik ürün senetleri (ELÜS) ile sektöre etkin bir ticaret olanağı sunuyor.

Ülkemizde, pamuk ürünü ilk lisanslı deposu olan ELİDAŞ, aynı zamanda ürün senetlerini elektronik olarak oluşturan ilk depo olma özelliğini taşıyor. İlklerin öncüsü ELİDAŞ, 2011 yılında 17.000 ton kapasite ile çıktığı yolculuğuna 35.000 ton kapasite ile devam edecek.

ELİDAŞ’ın kapasite arttırımı ile inşa ettiği yeni deposu, 20 Eylül 2022 Salı günü saat 14.00’te Bakanlık, TOBB, şirket ortakları, iş ve siyaset dünyasından temsilcilerden üreticilere kadar oldukça geniş bir kitlenin katılımıyla gerçekleştirilecek törenle hizmete girecek.

2011 yılında Türkiye’deki ilk pamuk lisanslı deposunu hizmete sunarak hedeflerini gerçekleştirdiklerini belirten İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, “ELİDAŞ; İzmir Ticaret Borsası başta olmak üzere, diğer ticaret borsaları, üretici birlikleri ve finans kurumlarından oluşan 17 ortaklı yapısı ile bugün “kazan kazan” ekosistemlerinin en başarılı örneklerinden biridir. 2011’de başladığımız bu yolda artık çok daha sağlam adımlarla yürürken, bu sistemin tümüyle hayata geçirilmesinde ELİDAŞ olarak rol model olduğumuzu görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bugün geldiğimiz noktada ELİDAŞ’ın başarısı bunlarla da sınırlı değil; çünkü Elidaş, ürünlerin çağdaş bir şekilde pazarlanmasında ve yeni çağdaş modern sistemin oturtulmasında büyük bir başarıya da imza attı. Şu anda henüz Eylül ayında hasat başlamamışken dahi kapasitemiz dolmak üzere, yeni depomuzla birlikte çok daha yüksek kapasitede hizmet vermeye ve üreticilerimize daha çok olanak sağlamaya devam edeceğiz. 20 Eylül’de gerçekleştireceğimiz açılış törenimize tüm paydaşlarımızı davet ediyorum” dedi.

ELİDAŞ nasıl çalışıyor?

Üretici, sanayici veya tüccar tarafından, ELİDAŞ’a teslim edilen pamuklar için ilk aşamada yetkili sınıflandırıcı İZLADAŞ tarafından tek balya analiz sistemine göre analiz raporu düzenlenir ve devamında ELİDAŞ tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde Banka veya aracı kurumlar alt hesaplarında ELÜS (Elektronik Ürün senedi) oluşturulması süreci gerçekleştirilir. İşlem tamamlandığında sisteme teslim edilen pamuklar fiziki olarak ELİDAŞ’ta depolanmaya devam edilirken, mudilerin banka veya aracı kurum hesaplarında aynı miktarda ürün senedi (ELÜS) menkul kıymet olarak yer almaktadır.

Mudiler; ELÜS’leri TÜRİB’te satışa sunarak kendi ürünlerini satabilecekleri gibi menkul kıymet rehni karşılığı da en düşük faiz oranlarıyla kredi kullanma ayrıcalıklarından yararlanabilmektedir.

Sistemin faydaları nelerdir?

ELİDAŞ, ülke tarımına ve sektör paydaşlarına farklı alanlarda önemli faydalar sunar. Depolama hizmetiyle hasat döneminde arzı artan ürünlerin, uygun şartlarda depolanmasına ve hasat sonrası gerçek değerinde satılmasına olanak sağlarken; analiz ve sınıflandırma hizmetiyle ürünün standardize edilmesine imkan yaratır, alıcı ve satıcıya ürünün gerçek kalitesi hakkında şeffaf bilgi verir. ELİDAŞ tarafından depoya alınan tüm ürünler sigortalanır ve muhtemel risklere karşı korunmuş olur. Kredi imkanı ile ELÜS’ün güçlü teminat özelliği sayesinde tarıma aktarılan kredi hacmi artar ve daha ekonomik hale gelmektedir. Ayrıca tarım ürünleri ticareti için şeffaf ve güvenli bir ticaret platformu olan TÜRİB platformundan da yararlanma olanağı elde edilmektedir. Tüm bunların yanında, fiziki teslimli vadeli kontratlar açısından teslim noktası olanağı da sunmaktadır.

12.09.2022