25.04.2024

İzladaş Dördüncü Şubesini Açıyor

İZLADAŞ ve Uçak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş arasında iş birliği protokolü imzalandı

İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) yüzde yüz sermayesi ile kurulan İZLADAŞ ile Uçak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi arasında pamuk ürününde yetkili sınıflandırıcı hizmeti verilmesi konusunda iş birliği protokolü imzalandı.

İş birliği protokol imza törenine, İzmir Ticaret Borsası ve İzladaş Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İzladaş  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Uçak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri Muhammet Uçak, Gülçin Uçak ve Sertan Uçak katıldı.

Uçak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.  pamuğun merkezi Aydın-Söke bölgesinde bu yıl Eylül ayında  10 bin tonluk ilk özel pamuk lisanslı deposunu üreticilerin hizmetine açacak. Protokol kapsamında İZLADAŞ, Uçak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’ye teslim edilecek pamukların Bakanlık tarafından belirlenen kalite kriterleri çerçevesinde kalite tasnifini gerçekleştirecek. İZLADAŞ’ın İzmir, Selçuk, Şanlıurfa şubelerinin ardından dördüncü şubesi Aydın-Söke’de Ağustos ayında faaliyete başlayacak.

Protokol imza töreninde konuşan İTB ve İZLADAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli,  “İzmir Ticaret Borsası’nın yüzde 100 sermayesi ile kurulan ve 2014 yılı sonunda faaliyete geçerek, pamuk alanında ilk yetkili sınıflandırıcı olan İZLADAŞ; İzmir, Selçuk ve Şanlıurfa’da olmak üzere üç farklı lokasyonda lisanslı depolara yetkili sınıflandırıcı hizmeti vermektedir.  Pamuk ülkemiz için stratejik öneme sahip ürünlerden biri. Üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği, ürünün en sağlıklı koşullarda saklanarak değerinde pazarlanabileceği bu sistemi  Uçak Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş ile birlikte hayata geçirecek olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Protokolün sektör adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Uçak Tarım Lisanslı Depoculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Uçak ise “Uçak ailesi olarak 60 yıldır pamukçuluğun içinde olan bir aileyiz. Yapmış olduğumuz yatırımlarda kullandığımız pamuk hammaddesinin büyük bir miktarını kendi bölgemizden temin ediyoruz. Tedarikçilerimiz ile uzun yıllara dayanan bir partnerliğimiz var, kendileri ile ciddi bir şekilde AR-GE çalışmaları yaparak iplik ve kumaş kalitemizi daha yüksek bir seviyeye çekmekteyiz” diye konuştu.

Çırçırcı ve üretici partnerlerine daha fazla destek vermek amacıyla kâr amacı gütmeden kendi öz sermayeleri ile lisanslı depo yatırımı yaptıklarını belirten Uçak, “Önümüzdeki günlerde pamuk üretiminin olduğu diğer bölgelere de şube açarak lisanslı depo yatırımımızı büyütmek istiyoruz. Bu yatırımımız esnasında bilgi birikimini bizden esirgemeyen başta İzmir Ticaret Borsası olmak üzere tüm ELİDAŞ ve İZLADAŞ çalışanlarına ayrıca teşekkür ederiz. Bu yatırım üreticimize, partnerlerimize ve sektörümüze hayırlı olsun” dedi.

Lisanslı depoculuk ve laboratuvar faaliyetleri nasıl başladı ve nasıl işliyor?

Depolamaya uygun nitelikteki hububat, baklagil, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı ve kuru kayısı gibi temel ve işlenmiş tarım ürünlerinin standartları belirlenerek emniyetli ve sağlıklı koşullarda lisanslı depo işletmelerine ait depolarda depolanmasını ve bu ürünlerin ticaretinin yine bu işletmeler tarafından düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla yapılmasını amaçlayan 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu 17.02.2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Diğer yandan, depolamaya uygun nitelikteki ürünlerin gerek fiziki ve gerekse bu ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin yürütülmesini düzenleyen 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 53’üncü maddesi ise 01.06.2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştu.

Ülkemizde bu tarihten günümüze T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından; hububat, kuru kayısı, fındık, pamuk, antep fıstığı, zeytin ve zeytinyağı ürünlerine, ürün depolama konusunda 158 adet lisanslı depo işletmesi ve lisanslı depoya konulan ürünlerin kalite kriterlerini tespit etmek üzere de 25 yetkili sınıflandırıcıya faaliyet izni ve yetki belgesi verilmiştir.

Pamuk Lisanslı depoculuk sisteminde ilk yetkili sınıflandırıcı olan İZLADAŞ, kuruluşundan itibaren kısa sürede pamuk alanında güvenilir bir analiz laboratuvarı kimliğine kavuştu ve Türkiye çapında bir marka haline geldi. Ayrıca, uluslararası alanda gerçekleşen çalışmalara katılımlarını devam ettirerek dünya çapında başarılar elde etti.

İZLADAŞ, İzmir Merkez Laboratuvarı, Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı ve Çalık Şanlıurfa Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı aracılığıyla başta İzmir Ticaret Borsası ve ülke genelinde faaliyet gösteren borsalar, üniversiteler, araştırma kurumları, tekstil ve çırçır fabrikaları, özel tohum firmaları gibi pek çok kurum ve kuruluşa hizmet veriyor. Ticaret Bakanlığı denetiminde çalışmalarını yürüten laboratuvarlarında halen ELİDAŞ ve Çalık Tarım Ürünleri Lisanslı Deposu’na ürün teslim etmek isteyen mudilerin tek balya analizleri gerçekleştiriliyor.

23.06.2022