23.04.2024

EGE GASTRONOMİSİ GÜÇ BİRLİĞİ İLE MARKALAŞIYOR

İzmir Ticaret Borsası 130. kuruluş yılında İzmir’e İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) benzeri büyük bir projeyi daha kazandırmak için sürdürdüğü çalışmalarda sona yaklaşıyor. İzmir’i merkeze alarak tüm Ege’ye önemli bir değer katacak gastronomi projesi ile Ege’nin ulusal ve uluslararası arenada bir çekim merkezi olması hedefleniyor.

Hem tarım sektörüne hem de doğrudan bağlantılı olduğu gastronomi sektörüne hizmet edecek proje ile bölgenin nitelikli turizm potansiyelinin gelişimine katkı sağlarken, aynı zamanda sürdürülebilir tarımsal üretimi teşvik ederek kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.

İzmir Ticaret Borsası, hemen her projesinde olduğu gibi, topraktan tabağa tüm değer zincirini büyütecek bu kolektif gastronomi hareketinde de kapsayıcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor.

Tüm paydaşlardan büyük ilgi gören projede ilk somut iş birliği de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirildi. Katılımcılık ana değeriyle yürütülecek proje için hazırlanan iş birliği protokolü İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer tarafından imzalandı.

Protokole göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında düzenlenecek toplantı, sempozyum, çalıştay, atölye çalışmaları, etkinlikler, eğitim, seminer ve tanıtım faaliyetlerine katkı sağlamasının yanı sıra karşılıklı mutabık kalınacak alanlarda projeye maddi destek de sağlayacak.

Üretimden markalaşmaya, eğitimden tanıtım faaliyetlerine kadar çok geniş bir konseptte gerçekleştirilecek proje ile İzmir ve Ege Bölgesini dünyanın sayılı gastronomi destinasyonlarından birisi yapmayı hedeflediklerini belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Yumuşak bir güç olarak gastronomi; ekonomik, sosyal ve kültürel her açıdan ele alabileceğimiz bir konu. Projemiz ile Ege Bölgesinin binlerce yıllık yaşam ve mutfak kültürü ile zengin tarımsal üretim desenini birbirine gerçek anlamda entegre ederek dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Projemize destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesine ve Başkan Tunç Soyer’e teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Projenin merkezi ve uygulama alanlarından birisi olacak tarihi Borsa Sarayı ile ilgili bir yanlış anlamaya açıklık getirmek istediğini de vurgulayan Işınsu Kestelli “Tarihi Borsa Sarayımız 1928 yılında inşa edildi ve İzmir’in anıt eserleri arasında çok önemli bir yere sahip. Geçen yıl yaşadığımız depremin etkisi ile binamızın güçlendirilmesi ve restorasyonu bir mecburiyet haline geldi. Bu amaçla geçtiğimiz günlerde borsacılık hizmetlerimizi farklı bir binada vermek için Borsa Sarayından taşındık. En kısa zamanda restorasyon ve renovasyon çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Binamızın herhangi bir şekilde herhangi bir kuruma devri kesinlikle söz konusu değil. Tadilatın ardından binamız İzmir Ticaret Borsası’nın temsil, ağırlama ve etkinlikleri için kullanımına devam edilecek. Belirlenecek bölümleri de gastronomi projemiz dahil olmak üzere Borsamızın farklı işlev ve projelerinde kullanılacak. Ayrıca, tarihi Borsa Sarayımız yenilenecek yüzüyle sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetlerine de ev sahipliği yaparak İzmir halkının kullanımına daha açık hale getirilecek. Bu vesileyle, restorasyon projesi YİKOB ile tamamlanan Borsa Sarayına verdiği ve vereceği tüm destekler için İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e de Borsamız adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Ege’nin ulusal ve uluslararası gastronomi arenasında bir çekim merkezi olmasının hedeflendiği ve tarihi Borsa Sarayı’nda hayata geçirilecek projenin imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer “İzmir için gastronomi sadece mutfakta ve sofra arasında geçen bir pratik değil. Biz Ege’de sağlıklı ve lezzetli gıda üretimini, tohumun toprak ve suyla buluştuğu andan başlatıyoruz. İzmir gastronomisinin başlangıç noktasını tarımda yoksulluk ve kuraklıkla mücadele olarak görüyoruz. İzmir Ticaret Borsası ile iş birliği yaptığımız bu proje, Ege’nin kadim tarım ve gıda kültürünü belgelediğimiz, anladığımız ve bu kültürün korunması için yeniden dünyayla paylaştığımız önemli bir merkez olacak. İzmir’in Cittaslow Metropol vizyonunu tamamlayacak ve ilki Eylül 2022’de yapılacak Terra Madre Anadolu fuarımızın gelişimine eşlik edecek ve Burası, binlerce yıllık Ege tarımının dünyaya açılan penceresi olacak. Kırı ve kent merkezini, dahası, geçmişimizi ve geleceğimizi birbirine bağlayacak. Gezegenimiz iklim krizini yaşarken, geçmişin bilgeliğini geleceğin sorunlarına çözüm üretmek için çoğaltacak.” dedi.

09.12.2021