20.04.2024

İTB’DE GELENEKSEL İLK ÜRÜN VE SEZON AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

Tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamak, üretimi ve üreticiyi teşvik etmek amacıyla, İzmir Ticaret Borsası tarafından yaklaşık 100 yıldır düzenlenen geleneksel ‘İlk Ürün ve Sezon Açılış Törenleri’ kapsamında 2021/22 Sezonu ‘Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Kuru İncir İlk Ürün ve Sezon Açılış Töreni’, pandemi koşulları sebebiyle alınan önlemler kapsamında, sınırlı katılım ile Borsa’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Tören kapsamında bu yıl ilk ürün çekirdeksiz kuru üzümü getiren Alaşehir İlçesi Kemaliye Mahallesi üreticilerinden Muhammet Yaşar ve ilk ürün kuru incirini getiren Nazilli İlçesi Ketendere Mahallesi üreticilerinden Fadime Akdemir’in ürünleri İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından sembolik fiyatla satın alındı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, “Pandemi şartları nedeniyle ‘2021/22 Sezonu Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Kuru İncir İlk Ürün ve Sezon Açılışı Törenimizi’ kısıtlı içerik ve kısıtlı katılım ile gerçekleştiriyoruz. Umarım şartlar değişir ve önümüzdeki yıllarda törenimizi geleneksel şekilde kutlarız. İlk ürünü getiren üreticilerimizin mahsulleri hem laboratuvar hem de ilgili üyelerimizden oluşturulan ekspertiz heyetimiz tarafından değerlendirildi ve uygun görüldü. Üreticilerimizi tebrik eder, yeni sezonun tüm sektör paydaşlarına hayırlı olmasını dilerim” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu ise “Pandemi nedeniyle bu yılki törenimizi maalesef geçmiş yıllardan farklı olarak sakin bir ortamda yapıyoruz. Umarım önümüzdeki yıl şartlar elverir ve yine daha kalabalık ve daha şenlikli törenlerimizi yapma şansımız olur. Bildiğiniz gibi çekirdeksiz kuru üzüm binlerce üretici ailemizin geçim kaynağı. Onlarca tüccar, aracı ve ihracatçı için de kuru üzüm çok önemli. Ülkemizin de fındıktan sonra en çok ihracat geliri sağlayan tarımsal ürünü. Geçtiğimiz sezon 428 milyon dolar değerinde 225 bin ton kuru üzüm ihracatı gerçekleştirdik. Pandemi şartlarına rağmen iyi bir ihracat gelirine ulaştığımızı söyleyebiliriz. Yeni sezon her zaman yeni bir başlangıç ve yeni umutlar demek. Önemli olan sektörün paydaşlarının ortak faydasına birlikte hareket edebilmemiz. Bunu başarabildiğimiz sürece dünyanın lider üretici ve ihracatçısı olarak kalacağımıza şüphem yok. İlk ürünü getiren üreticilerimizi tebrik ediyor, yeni sezonun hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen ise “Bildiğiniz gibi kuru incir dünyada lider olduğumuz, ekonomik olarak da çok kıymetli olan ürünlerimizden birisi. Son yıllarda oluşan fiyatlardan üreticilerimizin de çok memnun olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle İzmir ve Aydın’da fidan dikimleri her geçen gün artıyor. Üretimdeki bu artışı ihraç etme potansiyelimizin olduğunu düşünüyorum. Ancak, her şeye rağmen planlı bir büyüme gerçekleştirmeliyiz. İklim krizi kuru incir için önemli bir risk olarak karşımızda duruyor. Yağış, nem, rüzgâr olayları incirin hem üretim miktarını hem de kalitesini çok etkiliyor. Uzun dönemli iklim değişimlerinin inciri nasıl etkileyeceği üzerinde çalışmalıyız.” dedi.

Bir diğer önemli konunun ise incirin üretimden ihracat sürecine kadar depolama koşullarının iyileştirilmesi olduğuna değinen Şen, “Kaliteli ürün için üretim ve hasat aşaması ne kadar önemliyse ihracatçıya gelinceye kadar olan aşamadaki depolama şartları da çok önemli. Bu süreçle ilgili de iyileştirme çalışmaları yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bitmek üzere olan sezonda ihracatımız değer olarak 250 milyon dolara, miktar olarak ise 72 bin tona yaklaştı. Bu gelirin bütün katma değerinin ülkemizde oluştuğunu düşündüğümüzde incirin önemini daha iyi anlayabiliriz. Bu yılın bizler için bir güzel yanı da ilk ürünü getiren üreticimizin bir kadın olması. Aslına bakarsanız çiftçi kadınlarımız tarımsal üretimin gizli kahramanları. Tarlada onlar, hasatta onlar olsa da ürünün ekonomik değerinin oluştuğu ticarette maalesef yer almıyorlar. Bu vesile ile ilk ürünü kuru inciri getiren Fadime Akdemir’i tebrik ediyor ve emeğine sağlık diyorum. Yeni sezon tüm paydaşlarımız için hayırlı olsun.” diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri adına törene katılan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep ise “Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirde yeni bir sezona ulaşmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir Türkiye’nin ihracatta dünya lideri olduğu iki önemli ürün. Türkiye’nin prestij ürünlerinin başında geliyor. Bizim için her iki ürün de büyük bir mutluluk kaynağı çünkü her iki ürün de Ege Bölgesi’nde yetişiyor. Sürdürülebilirlik sektörümüzün en önemli konusu. İklim krizi, su kullanımı gibi konularda hem farkındalık yaratmak hem de sürdürülebilir üretim ve sürdürülebilir ihracat artışı sağlayarak sektörümüzü geleceğe taşımak için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Tüm üreticilerimize, ihracatçılarımıza ve sektörün diğer paydaşlarına emeklerinin karşılığını alacakları, bereketli bir sezon diliyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk ürünü Borsa’ya getiren üreticilere teşekkür plaketi takdim edildi.

01.10.2021