24.04.2024

İTB’den Meme Kanseri için farkındalık etkinliği

İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB)‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında düzenlediği etkinlikte konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, “Bu konuda ne kadar çok farkındalık yaratabilirsek verdiğimiz bu mücadelede o denli başarılı olabiliriz” dedi

Her yıl Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında çeşitli çalışmalar gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası (İTB), bu yıl da konunun uzmanı sağlık çalışanlarının katılımıyla meme kanserine ilişkin tanı, teşhis, korunma ve tedavi yöntemleri konularında farkındalık yaratmak amacıyla 22 Ekim Perşembe günü bir bilinçlendirme etkinliği düzenledi.

Online olarak gerçekleştirilen etkinliğe İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin yanı sıra, KöyKoop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, Uzm. Dr. Gökben Yaslı, Uzm. Dr. Feray Saraçoğlu ve meme kanserini yenen Pınar Üngör de katıldı.

20 bin kanser taraması

Programın açılışında konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Dünya Ekonomik Forumu’nun kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim imkânlarından yararlanma ve siyasi katılım oranlarını dikkate alarak oluşturduğu 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda; Türkiye’nin, 153 ülke arasında 130’uncu sırada bulunduğuna dikkat çekerek, “Sadece kadınların ekonomiye katılımı ele alındığında ise 153 ülke arasında ancak 136’ncı sırada yer alabiliyoruz” dedi. Yani eğitimde, çalışma hayatında, sağlık alanında; özetle hayatın her safhasında kadınlar için yine kadınlar olarak mücadele etmeliyiz. İzmir Ticaret Borsası olarak her yıl Ekim ayında, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinlikleri kapsamında konunun önem ve hassasiyetine dikkati çekmek üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alıyor. Hayatları boyunca her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Bu sizlere basit bir istatistik gibi gelmesin lütfen. Çünkü meme kanserine yakalanan o sekiz kadından biri de bendim. 2011 yılı başında benim için hayata dair pek çok soru ve cevabın değiştiği bir kırılma yaşadım. Meme kanseri olduğumu öğrendim. Böyle bir haber, pek çok insan için hayatın kötüye gittiği bir dönemin miladıdır. Bendeki sarsıntısı sadece bir gün sürdü. Ailem ve dostlarım, çevremde bir iyilik çemberi oluşturdu. O günden sonra insanların hayatına dokunmanın değeri daha da arttı benim için. Bu süreçte, her sekiz kadından biri risk altındayken özellikle yoksul bölgelerde meme kanseri taramasının yok denecek kadar az yapıldığını öğrendim.  Bu hizmeti kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının da oldukça sınırlı olduğunu öğrendim. ‘Annem Kanseri Yendi Projesi’ fikri, bu şekilde ortaya çıktı. Gezici bir mamografi aracı dizayn ettirip bu aracı kanser taraması için kullanma ideali büyük destek buldu. Değerli başkanımız Sayın RifatHisarcıklıoğlu’nun özel ilgisiyle TOBB da bu projeye ortak oldu. Gezici mamografi aracımızı 2012 yılının ağustos ayında imzaladığımız protokol ile Sağlık Bakanlığımızın hizmetine verdik. Mobil tarama aracı şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elâzığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir’de 20 bini aşkın kanser taraması gerçekleştirdi. Yapılan taramalar neticesinde hastalığın erken teşhis edilmesiyle aralarından bazılarının hayatı kurtuldu. Bunu bilmek, bu mutluluğu hissetmek, inanın her gün beni hayata biraz daha bağlıyor. Hiç tanımadığım insanların hayatına dokunabilmenin derin huzuruyla doluyorum” şeklinde konuştu.

“Erken teşhis önemli”

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve İTB işbirliğiyle alınan mamografi TIR’ını İl Sağlık Müdürlüğü’nün hizmetine verdiklerini söyleyen Kestelli, “Bir mobil klinik olarak düzenlenmiş tam donanımlı bu TIR, kadınlarda meme ve rahim kanseri taraması yapmak üzere yola çıktı. Aradan geçen yaklaşık bir buçuk yıllık zaman zarfında da başta İzmir olmak üzere bölgemizdeki dört ilde toplam 2 bin 376 tarama gerçekleştirerek 220 şüpheli vaka tespit etti. Unutmayalım ki erken tespit başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser türlerinde tedavinin en kritik safhası. Tedavi edilen her kadın da başta ailesi olmak üzere ülkemizin en büyük kazancı.Erken teşhisin önemi konusunda ne kadar çok farkındalık yaratabilirsek verdiğimiz bu mücadelede o denli başarılı olabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kestelli’nin konuşmasının ardından, Uzm. Dr. Gökben Yaslı ‘Dünyada ve Türkiye'de Meme Kanseri sıklığı, tarama ve korunma yöntemleri’ ve Uzm. Dr. Feray Saraçoğlu ‘Meme Kanseri Erken Tanısında Görüntüleme Yöntemleri’ konulu sunumlarını gerçekleştirirken, daha önce meme kanserini atlatan Pınar Üngör de, yaşam hikayesini ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

22.10.2020