28.03.2024

İTB’den online ilk ürün töreni

İzmir Ticaret Borsası Geleneksel ilk ürün töreni bu yıl online gerçekleştirildi.  İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından, 100 yıldır tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamak, üretimi ve üreticiyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen ilk ürün töreni, 9 Eylül Çarşamba günü ilk defa online olarak yapıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleşen 2020/21 Sezonu Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Kuru İncir İlk Ürün Töreni’nde, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirde sezonun ilk ürününü getiren üreticilerin ürünleri, açık artırma usulü ile belirlenen sembolik fiyatlarla satıldı.

2020/21 Sezonu Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Kuru İncir İlk Ürün Töreni’nde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yakın bir zamanda İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projesinin işbirliği dosyasını bakanlığa sunacaklarını belirtti. Kestelli , “Ülkemizde kendi alanında bir ilk olacak İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin tarımda her zaman öncü olmuş şehrimize de çok yakışacağını düşünüyoruz” dedi.

Kestelli, İTTM projesinin tarım sektörüne büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekleyerek, “İTB olarak biz de ülkemiz tarım sektöründeki sorunlara teknolojik çözümler üretmeyi amaçlayan İzmir tarım teknoloji merkezi projemizi geçen ay sizlere arz etmiştik. Talimatlarınızın ardından bakanlığımızın beş genel müdürünü projemizle ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere borsamızda ağırladık. Çok verimli ve başarılı bir çalışma gerçekleştirdiğimizi, değerli genel müdürlerimizin öneri ve fikirlerinin ufkumuzu daha da açtığını söyleyebilirim. Çok yakın bir zamanda bir iş birliği dosyasını size sunmayı planlıyoruz” bilgisini verdi.

Kuru üzümde küresel ihracatın liderleri arasında olunduğuna değinen Kestelli, “ Dünya üretiminin yaklaşık dörtte birini üretiyoruz. Küresel ihracatın ise yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 310 bin tonun çok az üstünde bir üretim gerçekleştirdik. Bu üretimin yüzde sekseni olan 247 bin tonunu dünyanın 80 ülkesine ihraç ettik. Bu yıl ise rekoltemizde bir miktar düşüş olacak. Sizin de açıkladığınız gibi beklentilerimiz 271 bin ton seviyesinde. Geçtiğimiz hafta itibariyle borsamıza üzüm gelişinin hızlandığını söyleyebilirim. Kuru incirde ise geçtiğimiz yılın rekoltesi borsalardaki müstahsil tescili verilerine göre yaklaşık 82 bin ton civarındaydı. 5 Eylül itibariyle 101 ülkeye 233 milyon dolar karşılığında 67 bin ton ihracat gerçekleştirilmiş durumda. Bu yılın rekoltesinin ise açıkladığınız üzere yaklaşık 86 bin ton olması bekleniyor. Kuru incirde geçtiğimiz yıl son yılların en kaliteli ürünü vardı. Sahada yaptığımız araştırmalara göre ürün kalitesinin geçtiğimiz yıla göre biraz düşük olacağını düşünüyoruz, ancak ürün gelişi ile bu durumu daha net görüyor olacağız” dedi.

“TMO müdahalesini olumlu buluyoruz”

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geçtiğimiz yıl müdahale alımlarına başlandığına dikkat çeken Kestelli, “Sizin katkılarınız ile toprak mahsulleri ofisi tarafından geçtiğimiz yıl müdahale alımlarına başlanmış bulunuyor. Bu yıl içinde 9 numara kuru üzüm için kilosu 12,5 liradan alım yapılacağını, kuru incirde ise piyasanın izleneceğini ve üreticiyi memnun etmeyecek bir fiyat oluşursa alım yapmaya başlanacağını açıkladınız. TMO tarafından yapılan bu müdahalenin ürünlerimizin değerini bulması ve ülkemizin ihracat gelirlerinin artması açısından çok faydalı olduğunu düşünüyoruz.  Bu desteğin sektörün tüm paydaşları tarafından memnuniyetle karşılandığını da özellikle belirtmek isterim” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bakanlık olarak üreticileri ve çiftçileri hiçbir zaman ezdirmeyeceklerini belirterek, her zaman onların yanında olduklarını söyledi. İzmirli üreticilere şimdiye kadar 17 milyarlık tarımsal destek sağladıklarını dile getiren Pakdemirli, “Hangi şartlarda olursa olsun bizim gözümüzde gönlümüzde her daim olduğu gibi çiftçimizde, üreticimizde. Bizim kültürümüzde siftah denilen bir kavram vardır ki bereketin sembolüdür. Bu bakımdan geleneksel ilk ürün törenleri de siftahın ve dolayısıyla bereketin de sembolü olduğunu düşünüyorum. Bin bir emekle üretilen ürünlere elbette ki paha biçmek imkansızdır. İzmir’imizin tarımdaki otoritesini artırmanın, İzmir’i daha görünür kılmanın bizim önceliklerimiz arasında yer aldığını her fırsatta dile getiriyorum. İzmir, Bakanlığımızdan en çok tarımsal destek alan iller arasında yer alıyor. Şimdiye kadar şehrimize 17 milyarlık tarımsal destekleme ödemesi ve yatırım yaptık.  Bazı ürünlerimizi özellikle destekliyoruz. Bunlardan iki tanesi kuru üzüm ve kuru incirdir. Bunlar ülkemizin tarım ve ticaret tarihine damga vuran dünya ticaretine marka değeri yaratan ürünlerdir. Bu kapsamda ben ilk ürün törenimizin bütün üreticilerimize, paydaşlarımıza hayırlı uğrulu olmasını diliyorum” dedi.

Tören sonunda yapılan geleneksel kuru üzüm ve kuru incir açık artırmasında İTB, üretici Ercan Çobanoğlu’nun kuru incirlerini kilosu 5.000 TL'den alırken, üretici Hurşit Öztürk’ün kuru üzümlerini de Ege İhracatçı Birlikleri açık artıma usulü kilosu 3.000 TL üzerinden aldı.

09.09.2020