İTB'den çevreye duyarlı örnek uygulama
Tarihin gördüğü en büyük salgınlardan biri olan Covid-19, sağlığın önemi kadar dünya kaynaklarının sonsuz olmadığını ve nüfusu 8 milyara koşan insanoğlunun doğa ile barışık yaşamasının bir gereklilik olduğunu da hepimize yeniden hatırlattı.
Daha kalabalık bir dünyada sağlıklı ve mutlu olarak yaşamak için bunu başarmaya mecburuz. Bu konuda her bireye ve her kuruma önemli görevler düşüyor.
İzmir Ticaret Borsası da çevreye duyarlı kurum politikası ve sosyal sorumluluk bilinciyle gelecek kuşakların daha sağlıklı bir dünyada büyümeleri için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekleyerek kurumun karbon ayak izini hesaplattı.
Yapılan teknik çalışma kapsamında ISO 14064-1 Sera Gazı Hesaplaması Standardına göre İzmir Ticaret Borsası’nın 2019 yılına ait faaliyetleri sonucunda 167 tCO2 birim karbon salınımı oluştuğu, bu salınımın etkisini sıfırlamak amacı ile 400 adet kızılçam ağacı dikilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Kurulduğu tarihten bugüne birçok sosyal projeye imza atan İzmir Ticaret Borsası’nın “Gelenekten Geleceğe” sloganına uygun olarak sağlıklı nesiller ve sağlıklı bir çevreye ulaşmak için her fırsatta doğayı koruyan ve daha iyi bir çevre oluşturmaya katkı sağlayan projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Oluşan karbon salınımı etkisini sıfırlamak (karbon nötr) için dikilmesi gereken ağaç sayımız 400 adet. Ancak Yönetim Kurulu olarak 500 adet kızılçam ağacı dikilmesine karar verdik. Bu sayede hem kurumumuzun karbon salınımını sıfıra indirgeyeceğiz hem de dikilecek 100 ilave ağaçla en kısa sürede İzmir Ticaret Borsası korusunu da hayata geçirmiş olacağız” dedi.
Işınsu Kestelli, “İklim felaketinin ulaştığı nokta gelecek adına endişe verici boyutlarda. Dünya ısısının yükselmesi yakın bir gelecekte çok sayıda bitki ve hayvan türünün neslini tüketecek. İklime dayalı göç dalgaları yaşanacak. Bir virüsün milyarlarca insanı evlerine kapatabildiği bir dünyada en başta kendi sağlığımız için doğaya saygı duyarak yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz. Dolayısıyla dünya üzerindeki her birey ve her kurum çevreyle ilgili her konularda çok daha duyarlı olmak zorunda. Tarım ve gıda sektörünün ekolojik ayak izi de son derece büyük. Tarım küresel karbon salınımında ciddi bir paya sahip. Küresel olarak sürdürülebilir bir gıda sistemi kurmak istiyorsak, tarımda temiz ve akıllı üretim sistemlerinin kullanılması şart. İzmir Ticaret Borsası olarak bizler çevreye karşı daima çok hassas politikalar izledik. 2019 yılı itibariyle de 14001 çevre yönetim kalite sistemini kurmak ve Borsamızın karbon ayak izini hesaplamak için çalışmalara başladık. Çünkü doğal kaynaklarımızın bizim en büyük zenginliğimiz olduğuna inanıyoruz. Ve onları korumak adına azami gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.
SERA ETKİSİ / KARBON SALINIMI NEDİR?
Güneşten gelen radyasyonun yüzde 30’u, gezegendeki bulutlar, buzullar ve diğer yansıtıcılar tarafından yansır ve başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, bu sayede Dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi adı verilir. Sera etkisine yol açan gazlara ise sera gazları adı verilir. Başlıca sera gazları karbondioksit, metan, azot oksit ve florlu gazlardır. Sera etkisi doğal bir süreç olup gezegenimizin ısısını yaşanabilir bir dengede tutmaktadır. Sera gazları atmosferde belirli bir oranda bulunmaktadır, ancak bu gazlar atmosferde insan etkisi ile arttığında yerkürede ısınma büyük oranda artar ve bu da küresel ısınmayı, beraberinde iklim değişikliğini ve buna bağlı doğal felaketleri tetikler.
16.04.2020