18.04.2024

İTB Heyeti ICAC 78. Genel Kurul Toplantısı’na katıldı

Ülkemizin 1947 yılından bu yana üyesi olduğu Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin (ICAC) bu yıl “Küresel Liderlik: Pamuğun sınırlarını zorlamak” ana temasıyla düzenlediği 78. Genel Kurul Toplantısı 2-5 Aralık 2019 tarihleri arasında, Avustralya’nın Brisbane kentinde dünyanın farklı ülkelerinden 300’ün üzerinde katılımcının iştirakiyle gerçekleştirildi. 78. ICAC Uluslararası Pamuk İstişare Genel Kurul Toplantısı’na İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nı temsilen Meclis Başkanı Barış Kocagöz ile İTB Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar katıldı.
Toplantıda paylaşılan veriler doğrultusunda ICAC Sekreteryası’na göre 2019/20 pamuk sezonunda dünya genelinde 26.41 milyon tonluk üretime karşılık, tüketimin 26.20 milyon ton olması tahmin edilirken, Türkiye’de ise 954 bin tonluk üretime karşılık, 1.594 tonluk tüketim gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak ülkemizin Güneydoğusundaki üretim alanında yaşanan hasat sonuçları bunu teyit etmiyor. 10 ülkeden gelen bilgileri içeren ICAC raporuna dayanarak, pamuk sektörüne yapılan desteklemelerin 2018/19 sezonunda 5.4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Toplantıyla ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz; “Toplantıdaki en ilginç sunumlardan biri gelir ve gider oranlarıyla ile ilgili olandı. Aslında her fırsatta maliyetlerimizin yüksek olduğu söylemlerimizi teyit eder nitelikteydi. Bu noktada 3 tablo bana göre dikkat çekiciydi. Verim sıralamasında Avustralya’nın arkasından ikinciliği kaptırmayan ülkemiz ne yazık ki maliyet sıralamasında en pahalı ikinci ülke olarak Çin’in arkasından geliyordu. Bunun sonucu olarak da verimde ikinci olmasına rağmen, net dekar başı kazançta sıramız sekizinciliğe düşüyordu.” diye konuştu.
Bu çalışmanın pamuk üreticilerimizin hala üretim anlamında başarısını sürdürdüğünü gösterdiğini ifade eden Barış Kocagöz “Buna rağmen maliyetlerimizin yüksekliği rekabette bizi çaresiz bırakıyor.” dedi.
Toplantının sonunda komite gelecek yıl Sevilla’da yapılacak Genel Kurul Toplantısının temasının “Tekstil Ürünlerindeki Bilgilendirici Etiketlemeler” (Informational Labelling of Textile Products) olmasını önermiştir.

16.12.2019

Geri dön