26.04.2024

İzmir Ticaret Borsası'ndan Saint Petersburg çıkarması

İhracatta yeni pazarlara yönelme fikriyle hareket eden İzmir Ticaret Borsası Yönetimi, Rusya’nın en büyük ikinci kenti olan Saint Petersburg’a bir iş ve inceleme gezisi düzenledi. Gezide, Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası ile E-Commodity Bazaar Elektronik Emtia Alım-Satın Portalı üzerinden iş birliği yapılması için prensip anlaşmasına varıldı.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve beraberindeki heyet, Rusya’nın Moskova’dan sonraki en büyük ikinci kenti ve nüfus açısından Avrupa’nın ilk 10 kentinden biri olan Saint Petersburg’a bir iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi.
Son dönemde Türkiye ile Rusya arasındaki sıcak ilişkileri ve 8 Nisan 2019 tarihinde imzalanan ‘2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı Niyet Bildirgesi’nin sağladığı yakınlaşmayı rehber alarak düzenlenen gezide, ilk olarak Türkiye’nin Saint Petersburg Başkonsolosluğu ziyaret edildi.
Burada, deneyimli diplomat, Saint Petersburg Başkonsolosumuz Sayın Yunus Belet ve Saint Petersburg Ticaret Ataşemiz Sayın Çağrı Doğan ile bir araya gelen İzmir Ticaret Borsası heyeti, kent ve ticaret olanakları hakkında bilgi aldı.
Saint Petersburg Başkonsolosu Belet, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, “Başkonsolosluk olarak Saint Petersburg ile çevresinde yaşayan 13,5 milyonluk bir bölgeye hizmet veriyoruz. Bu bölge Rusya’nın Avrupa’ya açılan kapısı. Geniş imkânlar sunan bir coğrafya. Türk firmalarını burada görmek, raflardaki Türk ürünlerinin artmasını sağlamak en büyük amacımız. Başta İTB üyeleri olmak üzere tüm Türk iş insanlarını buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ticaret Ataşesi Doğan ise Rusya’nın kendine has bir ticaret yapma tarzı olduğunu vurgulayarak, “Burada karşılıklı güven ilişkisi ve sürekli iletişim halinde olunması çok önemli. Bu nedenle Rusya’ya gelecek Türk yatırımcılara ya burada iyi bir partner bulmalarını ya da kalıcı bir ofis açmalarını öneriyoruz, gerekli desteği de vermeye hazırız” dedi.
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2018 yılında yüzde 15,7 artarak 25 milyar 561 milyona ulaştığına vurgu yaparak “2019’un ilk dört ayında, sadece tarım ve gıda alanındaki ticaret hacmi 1 milyar 200 milyon doları aştı. Halen 2008 yılında yakalanan 37 milyar 847 milyon dolarlık hacimden uzak olsak da hızla o noktaya doğru gidiyoruz. Sıcak ikili ilişkiler sayesinde ticaretin önündeki yaptırımlar birer birer kalkıyor. Ekonomi uzmanları, iki ülke arasındaki ticaret hacmi potansiyelinin 100 milyar doları bulabileceğini öngörüyor. Bu noktada temel sorunumuz Rusya ile aramızdaki ticaret hacminin dengesiz dağılması... 2018’de Rusya’dan 21,3 milyar dolarlık ithalat yaparken, sadece 4,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirebildik. Bir yandan ticaret hacmini arttırmak için uğraşırken, diğer yandan daha fazla ve daha nitelikli ihracat yapmaya odaklanmalıyız. İzmir Ticaret Borsası heyeti olarak bu amaçla Saint Petersburg’tayız” diye konuştu.
Saint Petersburg Başkonsolosluğu’nun ardından Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden İTB heyeti, burada Başkan Yardımcısı Ekaterina Lebedeva ve beraberindekilerle bir araya geldi.
Son derece samimi bir havada geçen görüşmede konuşan Lebedeva, şunları söyledi:
“Ülkemizde daha fazla Türk yatırımcı görmek ve iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. 1921 yılında kurulan Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası, Rusya’nın en eski ve büyük odalarındandır. 400’ün üzerinde Rus ve yabancı küçük, orta ve büyük ölçekli işletme ile çalışıyoruz. 19 farklı meslek komitesine sahibiz. Bugüne kadar yabancı Oda, Birlik ve Organizasyonlarla 140’ın üzerinde anlaşmaya imza attık. İzmir Ticaret Borsası ile çalışmak, üyeleri ile üyelerimiz arasındaki iş birliklerini geliştirmek için sabırsızlanıyoruz.”
Toplantıda, İzmir Ticaret Borsası tarafından kurulan E-Commodity Bazaar Elektronik Emtia Alım-Satın Portalı hakkında bilgi aktaran Işınsu Kestelli, aralarında Türkiye’den çok sayıda Oda ve Borsa’nın yanı sıra Hungarian National Trading House ve İtalian Online Commodities Exchange’in de yer aldığı 273 üyeye sahip elektronik ticaret platformunun, Saint Petersburg ve Rus iş çevrelerinin de katılımıyla daha da zenginleşeceğini ifade etti.
Görüşmenin ardından Kestelli ve Lebedeva arasında, iki kurum ve üyeleri arasında iş birliği yapılması için prensip anlaşmasına varılırken, sürecin Türk firmalarının Rusya’da katılacakları fuarlarda Rus muhatapları ile bir araya gelmeleri için Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası’nın aracılık etmesi, ayrıca üyelerini E-Commodity Bazaar’da yer almaları için teşvik etmesi konularında görüş birliğine varıldı.
Ayrıca, toplantıya eşlik eden, B2B ve fuar  organizasyon şirketi ExpoForum - International Company  ile Borsamız arasında E-Commodity Bazaar iş birliği protokolü imzalandı.
Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası ve  ExpoForum - International Company, Türkiye’den gelecek iş insanların B2B görüşmeler organize etme konusunda da inisiyatif üstlenecek. Rus şirket temsilcilerinin önümüzdeki dönemde İzmir’i ziyaret etmesi de iki kurum arasında planlanan iş birlikleri arasında yer alıyor.
Gezinin ardından bir değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Türkiye ile Rusya iki yakın coğrafyada yer alan iki farklı kültür. Birlikte çalışmak ve iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek herkesin lehine... Bu amaçla Rusya’ya gittik. Gördüğümüz sıcak ilgiden ve sağlayacağı iş potansiyelinden son derece memnunuz. İzmir iş dünyasının Rusya ile ticaret yapmasında sonsuz fayda görüyoruz. Tarım ve gıda bu ticaretten çok önemli bir pay alabilir. Bunun yanı sıra Türkiye’ye her yıl altı milyonun üzerinde turist yollayan Rusya’nın ilgisini İzmir ve Ege kıyılarına yönlendirmek için de çalışmalar, tanıtımlar yapmalıyız” diye konuştu.

03.07.2019