23.04.2024
15:52
EN

Sinerji Toplantıları kapsamında Sıvı ve Katı Yağ sektörü konuşuldu

İzmir Ticaret Borsası üyeleri arasında iletişimin geliştirilmesi, sektöre ilişkin konuların tartışılması, güncel durum değerlendirilmesi yapılarak bilgi alışverişinde bulunulması amacıyla meslek komiteleri ve gruplarının katılımıyla düzenlenen sinerji toplantıları kapsamında Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Grubu üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen buluşma 12 Mart 2019 Salı günü Borsa Tarihi Meclis Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Işınsu Kestelli ve meslek grubu üyelerinin yanı sıra; Genel Sekreter Dr. Erçin Güdücü, Başkanlık Danışmanı Dr. Pınar Nacak, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya katıldı. Toplantının moderatörlüğünü ise İTB Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Tolga Onan üstlendi.
Genel olarak, sektöre ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ile sektörün ulusal ve uluslararası pazarını geliştirmeye yönelik faaliyetler konusunda fikir alışverişinde bulunulan toplantının açılış konuşmalarını Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ünal Kaya gerçekleştirdi.
Zeytinyağının ülkemiz için oldukça önemli bir emtia olduğunu ve Türkiye’nin İtalya, İspanya, Yunanistan ve Fas gibi Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden biri olduğunu belirten Işınsu Kestelli, zeytinlik alan açısından son 10 yılda hızlı bir artış kaydedilmesine rağmen dane zeytin üretiminde hava şartlarının da etkisiyle yıllara göre değişiklikler yaşandığını ve 2018/2019 sezonunda bir önceki sezona göre zeytinyağı üretiminde yaklaşık yüzde 30 düşüş meydana geldiğini ifade etti. Kestelli, sektörde verim ve kalite artışı olması ile birlikte ülkemizin dünya piyasalarındaki konumunun daha da güçleneceğini, bunun için sektörün tüm aktörlerinin iş birliği ve güç birliği içinde olması gerektiğini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından açık kürsü konuşmaları bölümüne geçildi. İTB Sıvı ve Katı Yağların Toptan Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Recep Çöpten, zeytinyağının üretim aşamalarında yaşanan sorunlara değinerek kalite ve üretimin arttırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. 
İTB Meclis Üyesi Süleyman Mehmet Oktav da zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarını dile getirerek, girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkati çekti ve 2019 yılı mahsulünün yetersiz olduğunu belirtti. Sektöre ilişkin en büyük sorunlardan birinin de köylerde zeytin işleyecek genç nüfusun şehirlere göç etmesi olduğunu söyleyen Oktav, bu şekilde devam ederse yakın gelecekte zeytin işleyecek hiç genç kalmayacağını ifade etti. 
Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise konuyla ilgili olarak üretimdeki sorunların eğitim ile çözülebileceğini ve konuya ilişkin olarak budama, hasat ve zeytinyağı üretim süreci ile ilgili eğitimlerinin Borsa Akademi kapsamında verilebileceğini söyledi. 
Toplantının karşılıklı soru-cevap bölümünün ardından, alınan kararlar doğrultusunda Türkiye ekonomisi açısından önemli bir katma değer yaratan zeytinyağında üretim, kalite ve verim artışı sağlanması için zeytin sineği ile mücadele edilmesine yönelik proje çalışmalarına başlanmasına, ayrıca zeytinyağında tağşiş denetimlerinin artırılması ve perakende zeytinyağın ticaretinde KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi konusunda Borsa tarafından girişimde bulunulmasına karar verildi. 
Ayrıca, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Tarım Orman İl Müdürlüğü, İş Kur ve İzmir Ticaret Borsası arasında protokol imzalanarak, zeytin sineği projesinin yürütülmesi, budama, hasat, zeytinyağı üretim süreci konusunda eğitimlerinin düzenlenmesi hususunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.

15.03.2019

 

Geri dön

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerez kullanılmaktadır. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında daha fazla bilgi için Çerez Politikamız’ı ziyaret edebilirsiniz. Çerez kullanım tercihinizi belirtiniz: