16.12.2018
21:42
EN

İTB'den 1. Zeytin Festivali

Uluslararası Zeytin Konseyi'nin dünyada zeytinyağının önemine vurgu yapmak amacıyla 26 Kasım tarihini Dünya Zeytin Günü olarak ilan etmesi üzerine İzmir Ticaret Borsası (İTB) ilk kez bir Zeytin Festivali düzenledi. Borsa Meclis Salonu'nda gerçekleşen festivalin açılışına Oda/Borsa, iş ve siyaset dünyasından pek çok temsilci katıldı.
 
Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Zeytin ağacı, bu topraklara bahşedilmiş olan en büyük zenginliklerden biridir. Çürüyüp ölse bile dibinden sürgün vererek yeniden dirilir. Bu yüzden ölümsüzdür, hayat ağacıdır. Meyvesiyle sağlık ve sıhhatin sembolüdür.Tüm kutsal kitaplarda, binlerce yıllık öykülerde, masallarda hep zeytinin adı geçer. Homeros, zeytinyağına “sıvı altın” yakıştırması yapar. Anadolu, tarih boyunca zeytin ağacının ve zeytin kültürünün beşiği olmuş kadim bir coğrafyadır. Ve bu topraklar günümüzde de bu alandaki ayrıcalığını korumaktadır. Ülke olarak zeytin ve zeytincilik alanında çok şanslı ve halen bazı eksikliklerimiz bulunmasına rağmen gayet iyi bir noktada olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Zeytincilik alanında izlenen politikalar sayesinde son 15 yılda ağaç varlığımız yüzde 65 oranında arttı. 160 milyonu aşan ağaç varlığı ve bir buçuk milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyanın en önemli zeytin üreticilerinden biriyiz. Türkiye olarak 2018 yılı rekolte tahminlerine göre dünya sofralık zeytin üretiminin yüzde 16’sını, zeytinyağı üretiminin yüzde 8’ini karşılıyoruz. Borsamızın çalışma alanı olan İzmir ise ülkemizde zeytin üretimi yapılan iller arasında üçüncü sırada yer alıyor. İzmir, sadece zeytin üretimi açısından değil gelişmiş zeytin ve zeytinyağı sanayinin varlığı ile sektöre yön veren bir kent. Zeytinyağı ihracatımızın çok önemli bir kısmı ilimizden gerçekleştiriliyor. İzmir, bu ayrıcalıklı konumu ile zeytinin ve zeytinyağının başkenti olmayı ve bugün Borsamız çatısı altında ilkini gerçekleştirdiğimiz Zeytin Festivali’nin ev sahipliğini yapmayı fazlasıyla hak ediyor." dedi.
 
İzmir Ticaret Borsası olarak, bu yılın Temmuz ayında, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile yapılan işbirliği ile gerçekleştirilen uzun soluklu panelist eğitimlerinin ardından Zeytin ve Zeytinyağı Tadım Odası'nı hizmete açtıklarını ifade eden Işınsu Kestelli, "Bu çalışmanın ardındaki temel hedefimiz, tadım odası ve yetişmiş uzmanlarımız ile Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesini en üst seviyeye çıkararak üretim ve üründe istikrarı yakalamaktı. Bu hedefi daha ileri taşıyabilmek ve süreci hızlandırmak adına, geçtiğimiz hafta başında, Borsamız bünyesinde faaliyet gösterecek “Borsa Akademi/Zeytin Okulu” eğitim faaliyetleri kapsamında, Zeytincilik Araştırma Enstitümüz ile yeni bir işbirliği protokolü daha imzaladık. Borsamız bünyesinde faaliyet gösterecek Zeytin Okulu’nda, zeytin/zeytinyağı sektörünün aktörlerine ve kamuya yönelik üretimden-tüketime eğitim seminerleri, atölye çalışmaları, tadım etkinliği, zeytin odaklı sanat ve tasarım çalışmaları düzenlenecek. Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde Ege Bölgesi’nin zeytinden kaynaklanan doğal, endüstriyel ve kültürel mirasına yönelik farkındalığın artmasına, bu mirasın korunmasına ve zenginleşmesine katkıda bulunmak amacıyla temel ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek. Enstitü Müdürümüz Dr. Sayın Ünal Kaya’ya ve değerli uzman arkadaşlara destekleri için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. İzmir Ticaret Borsası olarak bizler, attığımız her adımda eğitimi ve bilimi ön planda tutuyoruz. Türk tarımının uluslararası rekabette öne geçebilmesinin tek yolunun, akıl ve planlamadan geçtiğine inanıyoruz. Her icraatımızla geleceğe yatırım yapıyoruz. Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz Zeytin Festivali’ni de bu anlayış çerçevesinde hayata geçiriyoruz." diye konuştu.
 
Festivalin önümüzdeki yıllarda bir karnavala dönüşeceğine inandığını belirten Kestelli, "Zeytin festivalimizin, ülkemizin zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişimine katkı sağlamasını diliyorum. Organizasyonumuzu 26 Kasım tarihini Dünya Zeytin Günü ilan eden, ülke olarak üyesi bulunduğumuz Uluslararası Zeytin Konseyi’nin katkıları ile gerçekleştiriyoruz. Dünya Zeytin Günü kapsamında, Uluslararası Zeytin Konseyi’nin İcra Direktörü Sayın Abdellatif Ghedira’nın mesajını sizlere aktarmak istiyorum: Uluslararası Zeytin Konseyi, kurulduğu 1959 yılından bu yana zeytin yetiştiriciliği sektörünü düzenlemekte; uluslararası zeytinyağı ve sofralık zeytin ticaretinin norm ve kalite standartlarını tanımlamak ve geliştirmek üzere çalışmalar yürütmektedir. Üretimi yapan çiftçiden nihai tüketiciye kadar üretim zincirinin tüm aşamalarında sektörün daha iyi bir hale gelmesi için çabalıyoruz. Bugün, bize sıkça sorulan "Neden IOC?" sorusuna cevap vermemizi sağlayan, gelişim sürecimizde yeni bir aşamaya geçiyoruz." dedi.
 
Kaliteyi ve standartları koruma görevinin yanı sıra IOC'nin zeytin yetiştiriciliği alanında binlerce uzmanı bünyesinde barındıran bir kuruluş olduğunu belirten Kestelli, "Araştırmacılar, mühendisler, ekonomistler, kimyagerler, tadım uzmanları, beslenme uzmanları, istatistikçiler… hepsi, IOC çatısı altında, yapılan toplantılarda ve dünya çapında tarafımızca tanınan 150'den fazla laboratuvarda bir bütün olarak bilim için çalışıyorlar. Bu nedenle IOC, uluslararası öneme sahip zeytin yetiştiriciliği sektörü için eşsiz bir bilimsel forum teşkil etmektedir. IOC, zeytin yetiştiriciliği sektörünün günlük gerçeklerinin merkezinde kalmasını sağlayan Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Danışma Komitesi aracılığıyla bölgesel ve uluslararası birçok kurum ve kuruluşla etkileşim halindedir. Resmi istatistiklere göre, dünya zeytinyağı üretimi 20 yıl içinde yarı yarıya artmış, son 10 yılda zirveye ulaşılmış ve talep, sürekli olarak arzı desteklemeyi sürdürmüştür. Tüketim, bazı yeni ülkelerde iki katına çıkmış, bu da geleneksel tüketici ülkelerdeki talebi olumsuz etkilemiştir. Bu eğilim, bu değerli ürüne her geçen gün artan ilginin, yalnızca tüketicinin sağlığına yönelik faydaları için değil, aynı zamanda üreticiye yönelik sosyo-ekonomik ve çevresel faydaları nedeniyle de geliştiğini ortaya koymaktadır." diye konuştu.
 
Konuşmasının son bölümünde Dünya Zeytin Günü için, üreticilere, bu meyve özünün en iyisini tüketicilere sunabilmek amacıyla üretim zincirinin tüm aşamalarında iyi uygulamaları kullanmaya devam etmelerini,  tüketicilere de kendi sağlıkları için yüksek kalitede zeytinyağına ve gelecek nesiller için iklim değişikliğine karşı mücadelede yardımcı olabilecek bu ürüne olan taleplerini devam ettirmeleri çağrılarını yenilediklerini belirten Kestelli, "Aynı şekilde sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek, zor bölgelerde üretimini sürdüren küçük çiftçilerin adil kazanç elde etmelerini sağlamak, doğal kaynakları korumak ve sağlıklı ve dengeli beslenmeyi teşvik etmek için bizimle birlikte çalışmak üzere hükümetler arası, uluslararası ve bölgesel kuruluşlara da yeniden çağrıda bulunuyoruz. Sayın Ghedira’ya ve Uluslararası Zeytin Konseyi’ne, sektörün evrensel alandaki gelişimine ve hak ettiği değere ulaşmasına verdikleri katkı için teşekkürlerimi sunuyor; 1. Zeytin Festivali’nin ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." dedi.
 
Protokol konuşmalarının ardından zeytin zeytinyağı paneli gerçekleştirildi. Zeytin yetiştiriciliğindeki son gelişmelerden zeytin ve zeytinyağı ekonomisinin önemine; zeytinyağı ve gastronomi birlikteliğinden tarihte zeytin ve zeytinyağının yerine kadar farklı konularda sunumların yapıldığı festivalde en büyük zeytin tanesi yarışması ve ödül töreni gerçekleştirildi. Zeytinyağı sezon açılışının ardından zeytin ve zeytinyağı duyusal analizi konusunda kısa bilgiler edinen katılımcılar, zeytin ve sızma zeytinyağı tadım etkinliğine katıldı.
 
ZEYTİN ÖDÜLLERİ VERİLDİ
İzmir'de düzenlenen 1. Zeytin Festivali'nde sektörle ilgili konuşmaların ardından, en büyük zeytin tanesi yarışmasında dereceye giren üreticilere ödülleri verildi. Törende 21.54 gram palamut zeytiniyle Yavuzbey Çiftliği'ne birincilik verilirken 15.83 gramla Bayram Yataz diğer ödülün sahibi oldu. Her ürün grubunda dört birincinin belirlendiği ödül töreninde 8.04 gram Gemlik zeytiniyle Oğuz Çoban ve 7.49 gram zeytiniyle Levent Korukoğlu'na ödül verildi. Daha sonra  İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve beraberindekiler çekiçle zeytin kırarak sembolik zeytinyağı sezon açılışını gerçekleştirdi.

27.11.2018

 

Geri dön