İTB ve UPK’nın GMO Free Cotton Projesi, 76.ICAC’a damgasını vurdu
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapılan 76.ICAC Uluslararası Pamuk İstişare Toplantısı’na İzmir Ticaret Borsası(İTB)’nı temsilen Meclis Başkanı ve aynı zamanda Ulusal Pamuk Konseyi(UPK) Başkanı olan Barış Kocagöz ile İTB Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar katıldı. Küreselleşme ve Teknolojik Gelişme Çağında Pamuk temalı Genel Kurul Toplantısı’na, 16 üye ülke, 4 uluslararası kuruluş ve 9 üye olmayan ülke temsilcilerinden oluşan 345 kişi katıldı.
Toplantıya UPK’yı temsilen katılan Genel Sekreter Prof. Ünal Evcim İTB ve UPK’nın geliştirdiği “GMO Free Cotton” Projesi adına GDO’lu ve GDO’suz pamuk üretiminin Dünya pamuk üretimine etkisi içerikli bir sunum yaptı. Önemli bir marka avantajı olma yolunda ilerleyen “GMO Free Cotton” projesi adına yapılan sunumun, toplantının en çok ses getiren ve tartışılan sunum ve konularından olması İTB ve UPK temsilcilerini memnun etti.
Genel Kurul’da, 2017/18 sezonunda Dünya pamuk üretiminde verimin değişmez kalmasına karşın hasat alanlarındaki artışa bağlı olarak %10 artacağının öngörüldüğünü belirten İTB Meclis Başkanı ve UPK Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, dünya tüketiminin % 3 artması beklenirken, üretimin tüketimi aşacağı ve sonuç stoklarının hemen hiç değişmeyeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Kocagöz, “2017/18 sezonunda Çin sonuç stoklarının azalması, buna karşılık Çin hariç dünya sonuç stoklarının yaklaşık aynı miktarda artması bekleniyor. Ancak Çin’deki stok rakam sonuçlarının açık olmaması dolayısıyla tekrar ithalata başlama zamanlamasının pamuk piyasasını etkileyebileceğini düşünüyoruz” dedi.
Toplantıda ayrıca, dünya pamuk tüketiminin 2016’da 24 milyon tona ulaştığı, ancak bu değerin hala 2007 yılındaki zirvenin %9 gerisinde olduğu bilgisinin aktarıldığı belirten Barış Kocagöz, edindikleri bilgiler ve alınan kararlar hakkında şu bilgileri verdi:
“Polyester kullanımı %67’e çıkarken, pamuklu iplik tüketimi %27’ye geriledi. Tekstil uzmanları tüketicilerin çağdaş ve fonksiyonel tekstil taleplerini karşılamaya yönelik olarak pamuğun yenilikçi kullanımlarından örnekler verdi. Sentetik elyaf rekabetinde lifin tanımlanması ve pamuklu ürünlerin göreli olarak daha yüksek perakende fiyatları pamuk tüketiminin artmasının önündeki en önemli engeller olarak görüldü. Pamuklu ürünlere olan talebin artırılmasına yönelik stratejiler için pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir lif olarak tanıtımının yapılması ve tüketicilerin ürünlerin pamuk içeriğini belirlemesine yardımcı olacak ürün logo veya etiketlerin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Hükümetlerden tekstil ürünlerinin doğru etiketlenmesi, gümrüklerin sahte ve yasal olmayan ithalata karşı sıkı denetimi konularında ısrarcı olmalarının istenmesine ve 77. Genel Kurul toplantısının 2018 Aralık ayı başında Fildişi Sahilleri hükümetinin davetlisi olarak Abidjan şehrinde yapılmasına karar verildi.”
Türkiye dünyanın en önemli GDO’suz pamuk üreticisi konumunda
Genel kurul toplantısında, UPK’nın önerisi üzerine “GDO’lu ve GDO’suz tohum kullanılarak yapılan pamuk üretimlerinin başlıca kriterler açısından değerlendirilmesi ve “GMO Free” (GDO’suz Pamuk) etiketinin kullanılması” konusu, 9.Oturum olarak gündeme alındı.
Bu bağlamda UPK Genel Sekreteri Ünal Evcim tarafından sunulan “GDO’lu ve GDO’suz Pamuk Üretim Deneyimleri ve Gelecek İçin Çıkarımlar” başlıklı bildiri büyük ilgi gördü ve hararetli tartışmalara sahne oldu. Bildiride yirmi yıllık geçmişe sahip olan ve halen büyük üretici ülkelerin tamamının (Hindistan, Çin, ABD, Pakistan, Brezilya) içinde yer aldığı 15 ülkede yapılmakta olan GDO’lu pamuk üretiminin ürün verim ve kalitesi, üretim maliyeti, çevre ve insan sağlığı konularındaki vaatlerinin ne ölçüde gerçekleştiğiyle ilgili literatür bilgileri ışığında değerlendirildi. Türkiye’nin neden sadece GDO’suz pamuk üreten ülke olarak kalmayı tercih ettiği, uygulamadan elde edilmiş sonuçlarla açıklandı.
Ayrıca, UPK ve İTB işbirliğinde gerçekleştirilen “GMO Free” (GDO’suz Pamuk) kalite kimliği ve etiketi ile gönüllülük esasına dayalı olarak kullanımı hakkında bilgi verildi. Bildiriyi sunan Ünal Evcim; “Türkiye sadece GDO’suz tohum kullanarak ürün verim ve kalitesini sürekli geliştirebilmiş ve böylece GDO’lu tohum kullanan diğer bütün dünya ülkelerini açık ara geride bırakarak Avustralya’nın ardında ikinci sıraya yerleşmiştir. Borsamız ve Konseyimizce geliştirilen “GMO Free Cotton” projesi; Türk pamuğuna ve ürünlerinde bu pamuğu kullanan tekstil ve hazır giyim sanayicilerimize dünya genelinde olağanüstü ilgi kazandırabilecek bir farkındalık girişimidir. Giderek artan tüketici bilinci ve çevre duyarlılığı bu fırsatı katma değere dönüştürecek kaldıraç olacaktır” diye konuştu.
06.11.2017