19.04.2024

Pamukta 2017/18 sezonu rekolte tahmini 187 bin ton

Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmalarının İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası işbirliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde tamamlanmasının ardından sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı. 2017/18 sezonuna ilişkin Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmininin açıklandığı basın toplantısı, 20 Ekim 2017 Cuma günü İTB Yeni Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya, İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve Sayman Üye Bülent Uçak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bolca, öğretim üyeleri, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz gerçekleştirdi. Geçen sezonda verim miktarının yüksek olması nedeniyle üretimde iyileşme görüldüğünü belirten Kocagöz, bu sezon Türkiye genelinde hem ekim alanları hem de ortalama kütlü verimin gerilediğine dikkat çekti. Türkiye'de bu sezon 570 bin ton seviyelerinde bir pamuk üretimi gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getiren Kocagöz, "Gerileme nedeniyle tekstil sektörü hammadde ihtiyacında ithalatı artıracaktır. 2014/ 2015 sezonunda 1 milyar 400 milyon değerinde 800 bin ton pamuk ithalatı yapılırken, 2015/ 2016 sezonunda pamuk ithalatı 900 bin tonu aşabilecek. Bizler, bu kadar yüksek bir ithalat oranı ile tekstil sanayimizin küresel piyasalarda rekabetçi olamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, pamuk yıllardır ifade edilen stratejik ürün kimliğini artık kazanmalı ve yıllık 1 milyon ton lif pamuk üretimi stratejik hedefini gerçekleştirecek politikalar hayata geçirilmelidir" dedi.
EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise pamukta kontaminasyonun büyük bir sorun olduğunu, bu nedenle sektörün kontaminasyon garantisi olan Amerikan pamuğuna yöneldiğini, tekstil ve hazır giyim sanayicilerinin kontaminasyonsuz pamuk beklentisi içinde olduğunu söyledi. Ünlütürk, uzun elyaflı pamuk üretimi için tohum seçimine önem verilmesini beklediklerini de dile getirerek, özellikle beyaz renk ürün üretiminde kontaminasyonsuz pamuk arayışında olduklarını sözlerine ekledi.
İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi olan pamuk için canla başla çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Son yıllarda pamuk ve özellikle mısır gibi pamuğa ikame diğer tarım ürünleri fiyatlarındaki gelişmeler ve devletimizin pamuk üretimine verdiği destek, pamuk üretiminde önemli değişimlere yol açmıştır. Katma değeri yüksek olan bir tarımsal ürünün üretiminin teşvik edilmesi ülkemizin ve sektörümüzün geleceği için atılacak en hayırlı iştir. Sürdürülebilir pamuk üretimi için uzun vadeli pamuk politikalarına ihtiyacımız olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. 2016/17 sezonunda 801 bin ton pamuk ithal ettik. Bu ithalatın karşılığı olarak ise 1,4 milyar dolar ödedik. Bu döviz kaybımızı uzun vadeli pamuk politikalarıyla geri kazanacağımıza inanıyorum” dedi.
Kendilerini zorlu bir pamuk sezonunun beklediğini söyleyen Bülent Uçak, “Pamuk üretiminde karşılaştığımız iki temel sorun var. Bunlardan ilki tohum çeşitliliği, ikincisi ise kirlilik. Bu sorunlar üstesinden kolaylıkla gelinebilir sorunlardır. Bunların yanında, doğru ve yeterli gübre ve ilaç kullanımı da önemli bir faktör. Kıt kaynak olan toprak ve suyumuzu bilinçli kullanmak zorundayız. Ne var ki gelecekte beklenen tarımla ilgili en önemli gıda sorunlarının başında bu ki faktör gelmektedir” diye konuştu.
Türkiye’nin pamuk veriminde dünyada 2. sırada olduğuna değinen Uçak, “Ancak verim miktarı kadar elyaf kalitesi de önemlidir. Çiğli pamuk hasadı pamuk kalitesini çok olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, gece yapılan pamuk toplamalarına artık son vermemiz gerektiğini buradan üreticilerimize hatırlatmak istiyorum” dedi.
Konuşmasının son bölümünde İTB öncülüğünde uzun yıllardır yapılmakta olan pamuk rekolte tahminlerinin sezon sonunda toplanan istatistiklere göre başarılı ve oldukça düşük farklarla gerçekleştiğini belirten Uçak aynı başarının bu yılki tahminlerde de devam edeceğine inandığını ifade ederek 2017/18 sezonu Ege Bölgesi rekolte tahmin sonuçlarını açıkladı. Uçak, bir önceki sezona göre Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanlarının yüzde 20.4 oranında artarak 110.228 hektara yükseleceği tahmin edildiğini belirterek, “Ortalama kütlü veriminin 447 dekar/kg olması beklenmektedir. Buna göre, kütlü üretimin 492.393 ton olacağı tahmin edilmektedir. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 38 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 187 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. Yeni sezonun sektörün tüm kesimlerine hayırlı olmasını diliyor, çalışmaya katkılarını esirgemeyen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantının sonunda soru-cevap bölümü gerçekleştirildi ve ardından İTB Yönetimi ve çalışmalara destek veren tüm kuruluş temsilcileri günün anısına çekilen fotoğraf karesinde bir araya geldi.

21.10.2017