20.04.2024

T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Malezya’dan İTB'ye heyet ziyaretleri

T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bakanlık Danışmanı Adnan Yıldırım ve İnovasyon temalı 85.İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partner ülkesi Malezya’dan İzmir’e gelen Malezya Dış Ticareti Geliştirme Kuruluşu (MATRADE) CEO'su ve Malezya Heyeti Başkanı Dzulkifli Mahmud, MATRADE İstanbul Direktörü Idzham Abdul Hamid ve beraberindeki heyet 26 Ağustos 2016 Cuma günü İzmir Ticaret Borsası’nın konuğu oldu. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve Genel Sekreter Dr. Erçin Güdücü tarafından karşılanan heyet Borsa çalışmaları ve işlem salonları hakkında incelemelerde bulundu.

T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Malezya ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması olmasına rağmen 1 milyar dolar tutarındaki ticaret hacminin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Anlaşma ile hedeflerinin 5 milyar dolar olduğunu belirten Metin, ikili ilişkilerin artması için böyle heyetlerin ülkemize ziyaretlerinin oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında özellikle enerji, sağlık ve helal gıda alanında işbirliğinin geliştirilmesine oldukça önem verdiklerini belirtti.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bu yıl 85’incisi düzenlenen İzmir Fuarı’nda partner ülke olarak Malezya’yı ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek “Malezya, ticari işim nedeniyle benim çok sık ziyaret ettiğim ve çok da sevdiğim bir ülke. Bu nedenle heyetle bir arada olmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum. Türkiye ve Malezya arasında 2015 yılı itibariyle 1.7 milyar dolar ticaret hacmimiz bulunmakta. Bu hacim iki ülkenin de toplam ticaret hacimlerinde yüzde yarımlık bir pay anlamına geliyor. Gerçekten çok düşük bir oran olduğuna inanıyorum. Bu ticaretin yüzde 80’ini Malezya’nın Türkiye’ye olan ihracatı oluşturuyor. İki dost ülkenin kazan – kazan felsefesine dayalı bir işbirliği modelini kuramadığını söylemek mümkün” dedi.

İzmir Ticaret Borsası’nın faaliyet alanı olan tarım ve gıda sektöründe Malezya ile karşılıklı işbirliği fırsatlarının olabileceği düşüncesinde olduğunu belirten Işınsu Kestelli, “Bu ziyaret yeni ticari ilişkilerin kurulması adına faydalı olacaktır. Bu anlamda İzmir Ticaret Borsası tarafından oluşturulan elektronik emtia alım – satım platformu E-Commodity Bazaar isimli portalımızın iki ülke arasında yeni işbirlikleri geliştirilmesine imkan sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Heyet temsilcisi ve Malezya Dış Ticareti Geliştirme Kuruluşu (MATRADE) CEO'su Dzulkifli Mahmud ise Türkiye’de daha fazla yatırım ve ticaret yapmak istediklerini söyledi. Türkiye ve Malezya’nın ilişkilerinin her daim sıcak olduğunu söyleyen Mahmud, geçtiğimiz yıllarda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek arttığını ve hedeflerinin hacmi daha da genişletmek olduğunu belirtti. Fuar dolayısıyla geldikleri İzmir’de ikili görüşmeler ve heyet ziyaretlerinin ardından iki ülke ilişkilerinin daha da artacağına inandıklarını belirten Mahmud, Türkiye’de yatırım yapmış 34 firma için özellikle İzmir’in işbirliği yapılacak kentlerin başında olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Borsa Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü heyete Borsa çalışmaları ve başta E-Commodity Bazaar portalı olmak üzere projelerinin yer aldığı sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli Malezya Heyeti Temsilcisi Dzulkifli Mahmud’a ziyaretin anısına hediye takdim etti. Hediye takdiminin ardından Malezya temsilcileri Türkiye’den sektör temsilcileriyle ikili görüşme gerçekleştirdi.

Malezya ve Bakanlık Heyetleri ziyaret programının sonunda İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen yemek davetinde Borsa yöneticileriyle bir araya geldi.

26.08.2016