21.11.2024
15:52
EN

Yeni sezonda 72 bin ton kuru incir rekoltesi bekleniyor

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Ticaret Borsası ortaklığında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile İzmir ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ve İzmir Ziraat Odasını temsilen Beydağ Ziraat Odası’nın katkıları ile gerçekleştirilen 2016/2017 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte çalışmaları tamamlandı.

 Rekolte tahmin heyetince elde edilen sonuçlar, 22 Ağustos 2016, Pazartesi günü, saat 11.00’de İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu’nda düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Rekolte tahminlerini açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, hava şartlarının normal seyri halinde yeni sezonda 72 bin ton rekolte beklendiğini söyledi.

Yetiştirilmesinden kurutulmasına, işlenmesinden paketlenmesine emek-yoğun bir ürün olan incirin, Aydın ve İzmir’de 40 bin üretici ailesinin geçim kaynağını oluşturduğunu vurgulayan Özhan Şen, “İncir aynı zamanda yaklaşık 250 milyon dolar döviz getirisiyle kıymetli bir ihracat emtiasıdır. Kuru incir üretim ve ihracatında dünya piyasalarında hakimiyetimiz olan değerli bir ürün. Ancak, bu etkinliğimizin ve elde ettiğimiz gelirin artarak devamını sağlayacak politikalara ihtiyacımız var” dedi.

Şen, konuyla ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

“Birinci önceliğimiz incirin üretimini ve kalitesini olumsuz etkileyen unsurları ortadan kaldırmak olmalıdır. Bu konuda üzerinde ısrarla durduğumuz konulardan birisi özellikle incir üretim bölgelerinde sayıları hızla artan jeotermal santrallerin çalışmalarıdır. Enerjiye karşı olmamız mümkün değildir. Ancak, başta halkımızın sağlığına olmak üzere incir dahil tarımsal üretime olumsuz etkileyecek uygulamalara engel olunmalıdır. Bu konuda yasanın belirlediği şartların dışında faaliyet göstererek, insan ve doğal çevreye zarar verilmesi önlenmelidir. Sektörümüz için önemli konulardan biriside hidrojen peroksit kullanımıdır. Bu konuda da yetkili kurumların denetimlerinin daha etkin olmasını istiyoruz. Halkımızın da özellikle incirin doğal kuru rengi dışında çok beyaz renkteki kuru incirleri tüketmemeye dikkat etmelerini istiyoruz. Bir diğer önemli konu çeşitli nedenlerle son yıllarda incir üretiminin taban ve kır taban arazilerden daha yüksek arazilere kaymıştır. Bu değişimin uzun vade de ürün kalitesi ve verimliliğinin olumsuz etkilememesi, kültürel işlemlerin ve toprak erozyonunun önlenmesi için teraslama faaliyetlerine önem verilmelidir. Buradaki önerimiz tarım bakanlığımız tarafından, belirli bir yükseklikteki incir bahçelerinin teraslama çalışmalarına 2-3 yıl boyunca destek verilmesidir. Bu uygulamanın uzun vade de sürdürülebilir üretime ve toprağımızın korunmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Geçen sezon 75 bin ton rekolte tahmin edildiğini, sezonunun sonuna gelinen Ağustos ayında  kuru incir sektörünün 65 bin ton ihracat rakamına ulaştığını belirten Özhan Şen, “Toplam 13 bin ton seviyelerinde iç tüketim ve elde bulunan stok olduğunu düşünüyoruz. Bu verilere göre geçtiğimiz yıl rekoltesinin yaklaşık yüzde 5 eksik olarak tahmin edilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Üretimi çok çeşitli faktörlere bağlı olan tarımsal ürünlerde bu sapmayı başarılı kabul edebiliriz. Ancak, çalışma alanımız dışında bulunan Muğla, Balıkesir, Antep ve Hatay gibi bölgelerden de bir miktar kuru incirin piyasaya dahil olduğunu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Geçen sezon kuru incir rekolte miktarının yüksek olmasına karşın yağış, nem ile hastalık ve zararlıların etkisiyle akma, ekşime ve çatlama gibi kalite sorunları yaşadığını hatırlatan Şen, bu yıl hastalık ve zararlıların etkisinin geçen yıla göre az olduğunun ve dolayısıyla daha kaliteli ürün elde edileceğinin tespit edildiğini söyledi.  İş malı olarak tabir ettiğimiz kaliteli incir oranının toplam rekolte içerisindeki payının daha yüksek olmasını bekliyoruz. Şen, bazı bölgelerde meyvelerin olgunlaşma döneminde yaşanan yüksek sıcaklıkların meyve iriliğinin  geçen yıla göre daha düşük kalmasına sebep olduğunu bunun yanı sıra Kasım-Nisan aylarındaki yağışların az olması nedeniyle sürgün uzunluklarının kısa kaldığını ve bu nedenle birçok bölgede meyve tutumunun geçen yıldan az olduğun tespit edildiğini de sözlerine ekledi.

8-18 Ağustos tarihleri arasında yapılan 2016/2017 sezonu ege bölgesi kuru incir rekoltesi arazi çalışmaları sonucuna göre, hava şartlarının normal seyri halinde yeni sezonda 72 bin ton rekolte tahmin edildiğini belirten Şen, şunları söyledi:

“Rekolte tahmin çalışmasına katılan tüm kurumlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca, zorlu arazi koşullarında ve yüksek sıcaklıkların yaşandığı bu haftalarda 10 gündür özverili ve yoğun tempoda arazi çalışmalarını tamamlayan değerli rekolte heyeti üyelerine, konuya büyük önem vererek ilgi gösteren borsamız üyelerine ve üretici ile aramızda bilgi köprüsü kuran siz değerli basın mensuplarına İzmir Ticaret Borsası adına tekrar teşekkür ediyorum. Yeni sezonunun sektörümüzün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diler, bol kazançlı bir sezon temenni ederim.”

Aydın başta olmak üzere incirde yaşanan jeotermal sorunu hakkında konuşan İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, bölgede gerçekleşen bilimsel çalışmalar sonucunda durumun ortaya çıkacağını ifade etti. Arpacı, "Aydın'da fiziki olarak görünen kuyu sayı artışı var. Kuyulardan gelen borular, incir ağaçlarını bölgeden itiyor. Bölgede cihazlarla havadaki tüm gazların ölçümü yapılıyor. Çalışmaların sonunda net konuşabileceğiz. Mevcut araştırmalarda incir yapraklarında bor miktarının fazla 450 ppm ile zararlı olan 500 ppm seviyesine yükseldiği görüldü" dedi.

Kuru incir ihracatının geçtiğimiz yıllara oranla artış gösterdiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep de "Rekoltedeki düşünün rakamsal değerini kalite problemi ile kapatacağız. Geçen sene kalite baya eksikti. Ürünün kaliteli olması, işçilik anlamında da ekonomimize katkı sağlayacak. Artık hiçbir pazarlık sorunumuz olmaz. Biz inciri 12 ay tüketilebilecek duruma getirdik. Arz talep dengesini devam ettirecek bir piyasa oluşturmak lazım. Spekülatif düşüncelere yer vermemek gerekiyor" diye konuştu. 

22.08.2016

 

Geri dön

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerez kullanılmaktadır. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında daha fazla bilgi için Çerez Politikamız’ı ziyaret edebilirsiniz. Çerez kullanım tercihinizi belirtiniz: