Ramazan’da Bakliyat Fiyatlarında Artış Beklenmiyor
Ramazan’da Bakliyat Fiyatlarında Artış Beklenmiyor
Ramazan ayına sayılı günler kala, bakliyat ürünlerinde bir fiyat artışı beklenmediğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Aksine bu yıl ramazan ayının hasat sezonuna denk gelmesiyle bazı ürünlerde fiyat gerilemesi yaşanacaktır. Şu günlerde yeniden hasadı yapılmakta olan kırmızı mercimek fiyatlarındaki olası %25-30’luk düşüşün ardından haziran ve ağustos aylarında hasadı yapılacak olan yeşil mercimek, nohut ve kuru fasulye fiyatlarında da düşme beklentileri söz konusu.
Stoklarda hali hazırda yeterli ürün bulunması ve ramazanın hasat dönemine denk gelmesi ramazan ayı sebebiyle fiyatlarda artış olmasından endişelenen vatandaşlarımızın yüreğine su serpebilir.
Artık herkesçe bilindiği gibi bakliyat ürünlerinin faydaları saymakla bitmiyor. Bakliyatın kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser vb. hastalıklara karşı bir kalkan olduğu defalarca ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, mübarek ramazan ayının sıcak aylara da denk gelmesiyle oruç tutan vatandaşlarımızın bu dönemde sağlıklı beslenmeleri ve oruç tutulan sürenin de çok uzun olması nedeniyle hem doyurucu ve besleyici olan hem de lif bakımından zenginliğiyle uzun süre tok tutma özelliği olan bakliyatın tüketimine ağırlık vermeleri gerektiğini düşünüyorum.
Bu özellikleri sebebiyle sadece bu mübarek ayda değil, yılın 12 ayında bakliyat tüketimine gereken önemi göstermeliyiz. Bu bağlamda, 2016 yılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından yapılan başvuru üzerine Birleşmiş Milletler tarafından "Sürdürülebilir Gelecek İçin Besleyici Tohumlar" sloganı ile Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmiştir. İzmir Ticaret Borsası olarak bu kapsamda ilimizde gerçekleştirilen faaliyetlerde aktif olarak yer almak ve milli değerimize sahip çıkmış olmak bizler için ayrı bir mutluluk kaynağı. Umuyorum ki yapılan çalışmalarla ülkemizin geleneksel sofra kültüründe ve ticaretimizde çok büyük önemi olan bakliyat konusunda bir farkındalık yaratılmış olacak ve tüketimi özendirilecektir.
Uzun dönemli değerlendirildiğinde ülkemiz bakliyat sektöründeki gelişmeler olumlu değil. Bakliyatın anavatanı olan ülkemizde ekim alanları geriliyor, ithalat yükseliyor. Buna karşın 2015 yılı bakliyat üretim tablosuna baktığımızda her şeye rağmen ümit vaat eden bir sonuç görüyoruz. Bakliyat ekim alanlarındaki azalmaya karşın, üretim sonuçları 1.1 milyon ton ile bir önceki yıla göre yaklaşık %4’lük bir artış göstermiştir.
Umuyorum ki gerçekleştirilen çalışmaların sonuç vermesi, üretici prim desteklerinin artırılması ile bakliyat sektöründe dış ticaret açığımız azalmaya başlayacaktır.
Ramazan ayının hepimiz için bereketli geçmesini diliyorum.
03.06.2016