02.05.2024

Kestelli: Kadın istihdamında, devlet politikası oluşturulmalı

""İTB Başkanı Kestelli:

“Kadın istihdamında, devlet politikası oluşturulmalı”

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Milano ve Konya Ticaret Odaları’nın ortaklaşa düzenlediği “İş Hayatında Kadın ve Kadın Girişimciliği” konulu konferans programına katılarak, Konyalı kadın girişimcilerle buluştu. Kadının işgücüne katılımını, her kademede artırmadıkça çağdaş toplum seviyesine ulaşmaktan ve kalkınmadan söz edilemeyeceğini vurgulayan Kestelli, Türkiye’de makro ekonomik politikalarla ilişkilendirilmiş bir kadın istihdam politikası oluşturulmasını ve bunun devlet politikası haline getirilmesini istedi.

AB-Türkiye Odalar Ortaklığı Hibe Programı Kadın Girişimciliğini Güçlendirme programı çerçevesinde Konya’da Kadın Girişmciliğinin Kapasite ve Hizmet Bakımından Ortaklıklar Kurma Yoluyla Desteklenmesi projesi kapsamında, Konya Dedeman Convention Center’da düzenlenen İş Hayatında Katın ve Kadın Girişimciliği konulu konferansın açılış konuşmaları TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, Konya KAGİK Başkanı Hatice Mendi tarafından yapıldı. Konya Kadın Masası’nın gerçekleştirdiği bilgilendirme sunumunun ardından, Uluslararası Danışman Carlo Penco, kadın girişimciliği konusunda İtalya modeli hakkında bilgi verdi.

Konferans dizisinin İş Hayatında Kadının Yeri başlıklı bölümünde, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin yanısıra, TOBB KAGİK Başkanı Aynur Bektaş, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özlem Yemişçi ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, kendi başarı öykülerini anlatarak Konyalı kadın girişimcilere tavsiye ve tecrübelerini aktardılar.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların işgününe katılımının yüzde 57 olduğunu, bu oranın Lizbon stratejisine göre 2010 yılında yüzde 60’a çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Türkiye’deki oranın ise 2006 yılında yüzde 25 seviyesinde kalmasının kaygı verici olduğunu vurgulayan Kestelli, “Kamu sektöründe ve yerel yönetimlerde yönetici konumunda bulunan kadın sayımız da AB’ye göre oldukça azdır. Ancak özel sektörde yönetici konumunda çalışan kadın sayımız, hem Türkiye hem de Avrupa Birliği bazında daha iyi durumdadır. Bu oranları yükseltemediğiniz sürece çağdaş toplum seviyesine ulaşılmasından ve kalkınmadan söz edemeyiz” diye konuştu.

Işınsu Kestelli,  Avrupa Birliği’ne tam üye olma sürecinde olan Türkiye’de kadınların iş hayatına daha aktif katılımının sağlanmasına yönelik çalışmaların arttırılmasını isterken, bu konuda toplumsal bilincin oluşturulmasında sivil toplum örgütlerine ciddi görev ve sorumluluklar düştüğünün de altını çizdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bu sorumluluğun bilincinde çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Kestelli şunları söyledi:

“Bu görev ve sorumluluk bilinciyle ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi, çalışma hayatına daha etkin katılımlarının sağlanması amacıyla TOBB koordinasyonunda, şu ana kadar 73 ilimizde oluşturulan Kadın Girişimciler Kurullarını Cumhuriyetin ilanından günümüze değin bu alandaki en ciddi oluşum olarak nitelendiriyorum. TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun  ülkemizde kadın girişimci sayısının arttırılmasına verdiği önemi ve bu yönde sürdürdüğü çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Şüphesiz, Türkiye’nin en büyük kadın girişimci ağı olan TOBB Kadın Girişimciler Kurulunca yapılan ve sürdürülen bu projelerin, ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. AB’ye tam üyelik sürecinde olan Türkiye’de, kadınların işgücüne katılım oranının yükseltilmesi için Hükümetin, öncelikle ilgili kurum ve dernek temsilcileri ile konsensus içinde, makro ekonomik politikalarla ilişkilendirilmiş bir kadın istihdam politikası oluşturması gerekmektedir. Bu noktada kadın istihdam politikalarının bir devlet politikası haline getirilmesi için, Avrupa Birliği’nin koşulluluk ilkesini dayanak olarak kullanarak güçlü bir siyasi gündem oluşturulmalıdır. Özellikle istihdam alanında yaşanan sıkıntılarla mücadelede de kadın girişimcilerin artması hem kadının çalışma hayatına katılması hem de yeni istihdam alanları oluşturması açısından önemlidir.”

13.06.2009