18.04.2024

Türkiye’nin pamuk ithalatı 1 milyon tona koşuyor

Türkiye’nin ihracatta lokomotif sektörleri hazırgiyim ve tekstilin ana hammaddesi konumunda olan ve Türkiye ekonomisine 35 milyar dolar katma değer kazandıran pamukta Türkiye dünyanın üçüncü büyük ithalatçısı konumuna geldi.

2014 yılında 910 bin ton pamuk ithal eden Türkiye’de pamuk üretiminin artması ve üretilen pamuğun kalitesinin yükselmesi için pamuğun tüm paydaşları pamuğa desteğin arttırılması istiyor.

Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Ticaret Borsası işbirliğinde, Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen, “Pamukta Elektronik Ürün Senedi Uygulamaları, Pamuk Piyasalarının Durumu ve Tedarik Zincirine Etkileri” konulu seminerin açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye’nin 2014 yılında 910 bin ton pamuk ithal ettiğini, dünyanın üçüncü büyük ithalatçısı konumuna geldiğini belirterek, “Türkiye tekstil ve hazırgiyim sektöründe geçmiş yıllarda pamuk üreticisi ülke olmanın avantajını iyi kullandı. Kaliteli pamuk üretiminin artması için üniversiteler, borsalar, ihracatçı birlikleri ve sektörün diğer paydaşları işbirliği yapmalıyız” dedi.

Türkiye’de pamuk üretiminin tekstil ve konfeksiyon sanayinin dünya piyasalarında rekabet gücüne önemli katkı sağladığını ifade eden İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli şöyle devam etti. “Ülkemiz için stratejik bir ürün olan pamuğun, çok detaylı bir swot analizini yapıp, bu ürünü yeniden hak ettiği yere getirmemiz çok ama çok önemli. Eğer bir ülke, dünyanın en büyük üreticilerinden olduğu bir üründe kısa bir zaman diliminde en büyük üç ithalatçıdan biri haline geliyorsa burada düzeltilmesi gereken bir yanlış var demektir.”

Türkiye’nin yıllık 19 milyar dolar konfeksiyon, 9 milyar dolar tekstil ürünleri ihraç ettiğini, bu ihracatın yüzde 70’inin de pamuklu ürünlerden elde edildiğini anlatan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, iç piyasada da 15 milyar dolarlık pamuklu mamul tüketimi olduğunu kaydetti.

Türk hazırgiyim sektörünün çok ucuz işgücüne sahip Bangladeş, Kamboçya, Hindistan gibi ülkelerle rekabet edebilmesi için hammadde, hızlı ulaşım, modada markalaşma gerektiğini vurgulayan Kızılgüneşler, “Güçlü altyapı ile bu sektörde kalabiliriz. Yoksa 28 milyar dolar ihracat büyüklüğü çabucak erir. İşte bu sebeple yıllardır pamuk stratejik ürün olmalı ve ekstra korunmaları alınmalıdır diyoruz. Tarladaki pamuğun kg değeri nihai ürüne kadar 12 kat değer kazanıyorsa bu ürün ülke için stratejik öneme sahip değil de nedir” diye sordu.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise, 19 ortağın bir araya gelmesi ile kurulan Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ)’ın 2015 yılında 7 bin ton pamuk alımı yaptığını, yüzde 60 kapasiteye ulaştığını kaydetti. Kocagöz, ELİDAŞ sayesinde tekstil ve konfeksiyon sanayicilerinin kalitesi ve standardı garanti altına alınmış ürün temin etme fırsatına kavuştuğunu ifade etti.

28.07.2015