18.04.2024

Coğrafi İşarette yol haritası çizildi, sıra eylemde

COĞRAFİ İŞARETTE YOL HARİTASI ÇİZİLDİ SIRA EYLEMDE

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde düzenlenen "Dünya ve Türkiye'de Coğrafi İşaretlerde Son Gelişmeler" konulu seminer 18 Mayıs 2015 Pazartesi günü İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir’de ilk defa düzenlenen Coğrafi İşaretler Seminerine, İzmir Ticaret Borsası üyelerinin yanısıra İzmir Valiliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Patent Enstitüsü(TPE), Fransa Ulusal Köken ve Kalite Enstitüsü (INOA), Uluslararası Coğrafi İşaret Ağları Organizasyonu (OriGIn), Fransa Tarım Ateşesi, oda ve borsa temsilcileri, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) temsilcileri, tarım sektörü temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Türkiye gibi çok güçlü yerel ögeleri olan ülkelerin, sürdürülebilir üretim için temel haklarını küresel boyutta korumaları çok önemlidir. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü koruma altına alır. Coğrafi işaret alansal, yöresel, bölgesel, ülkesel genelliğe, bir anlamda anonimliğe sahiptir ve sağladığı hak belli bir kişiye veya bazı kişilere bağlanamaz. Bu nedenle coğrafi işaret konusu Türkiye için milli bir konudur. Bu düşünceden hareketle, İzmir Ticaret Borsası olarak 2003 yılında yapılan başvuru ile Ege Bölgesinin geleneksel ürünleri arasında yer alan ve dünyaca tanınan kuru üzüm, kuru incir ve pamuğa  “Ege Sultani Üzüm”, “Ege Pamuğu” ve “Ege İnciri” olarak coğrafi işaret tescillerini aldık” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın moderatörlüğünde yapılan “Türkiye Coğrafi İşaretler Uygulamasının Neresinde?” başlıklı ilk oturumda Türk Patent Enstitüsü’nden Marka Uzmanı Ayşe Özünel Aytemiz, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Metro Toptancı Market Satın Alma Müdürü Ayşin Işıkgece sunumlarını gerçekleştirdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi ve TOBB İzmir İl Akademik Danışmanı Doç. Dr. Alper Duman’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Coğrafi İşaretlerde Uluslararası Son Gelişmeler” başlıklı ikinci oturumda ise Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Tarım Ateşesi Pierre Autissier, Uluslararası Coğrafi İşaret Ağları Organizasyonu (OriGIn) temsilcisi İda Puzone ve Ulusal Köken ve Kalite Enstitüsü-INAO temsilcisi Florence Gravier sunumlarını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Selim Çağatay başkanlığındaki “Coğrafi İşaretlerde TOBB Deneyimi ve Forum” başlıklı oturumda ise İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, Gemlik Ticaret Borsası temsilcisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu ve Kayseri Ticaret Odası temsilcisi Birsen Koca Kurumlarında yapılan coğrafi işaretler konusundaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Oturumun sonunda, forum bölümünde, katılımcı oda/borsalar deneyimlerini, sorunlarını ve önerilerini dile getirdiler.

18.05.2015