29.03.2024

Menemen Ziraat Odası’ndan Pamuk Korbeyi’ne ziyaret

Menemen Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Karagöl, Meclis Başkanı Veli Kan,  Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal ve Ziraat Odası üyelerinden oluşan bir heyet, pamuk salon işlemleri konusunda bilgi almak için 08 Nisan 2015 Çarşamba günü İzmir Ticaret Borsası Pamuk Korbeyi’ni ziyaret etti.

Ziyaret sırasında İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar, İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Salonu’nda heyete pamuktaki güncel gelişmeler ve Borsa faaliyetleri hakkında bilgi aktardı. İyiuyarlar, Ege Bölgesi pamuğunun dünya sıralamasında renk kalitesiyle oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Ancak, pamuğun erken hasat edilmesi, ürünlerin tarlalarda henüz yaşken toplanması, kalitede problemlere sebep oluyor. Bu gibi sebeplerle oluşan ürün kalitesindeki farklılıklar da fiyatlarda düşüşe yol açıyor” dedi. Kaliteli pamuk üretimi için anahtar rolün üreticilerde olduğunu belirten İyiuyarlar, gece toplaması ve defoliant ilaç uygulanması sonrasında erken hasattan mutlaka kaçınılması gerektiğini ifade etti.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak ise Menemen Ziraat Odası heyetini Korbey’de misafir etmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, Korbey seans işlemleri, Borsa’nın pamuk kalite ve fiyatlandırma sistemi hakkında bilgi aktardı.

İzmir Ticaret Borsası Aracılar Meslek Komitesi Başkanı ve Pamuk Ajanı Rıfat Kınay da heyete Borsa faaliyetleri ve pamuk alım-satım işlemleri hakkında bilgi sundu.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, Menemen’de pamukta son dönemde kalite artışı yaşandığını belirterek, iyi pamuğun, kontaminasyonsuz pamuğun fiyat farkıyla ödüllendirilmesi gerektiğini ifade ederek, iyi renk ve kaliteli elyaflı pamuk üretimi için üreticilerin yönlendirilmesinin önemine değindi.

Salon işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi alan ve incelemelerde bulunan heyet daha sonra üyeler, alıcı ve tüccarların katılımıyla gerçekleşen pamuk alım seansına katıldı.

09.04.2015