25.04.2024

İTB'den Üyelere 2 Eğitim

Ticaret Kanunlarındaki değişikliklerden dolayı oluşabilen sorunları çözmek için “Ticari Alacak Sigortası” adındaki ürünlerin firmalar tarafından tercih edilmeye başlanması sebebiyle İzmir Ticaret Borsası (İTB) üyelerine yönelik olarak 11 Mart 2015 Pazartesi günü İTB Yeni Meclis Salonu’nda Ticari Alacak Sigortası ve Risk Yönetimi Bilgilendirme Eğitimi düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Dünya çok hızlı bir değişimden geçiyor ve ticaret hacmi de bu değişime paralel olarak her geçen gün artıyor. Özellikle iletişim teknolojilerindeki gelişme yeterince tanımadığımız yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda ticari partner potansiyelini ortaya çıkarıyor. Bu süreç iş hacmimizin artışına imkan sağladığı gibi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Firmalarımız için en önemli risklerin başında alacaklarımızın tahsili riski bulunuyor. Tahsilatlarda yaşanan sorunlar firmalarımızın iflası sürecine kadar giderek arzu edilmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor” dedi.

Ticari alacak sigortasının diğer tüm sigorta dallarında olduğu gibi risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir uygulama olduğuna dikkat çeken Işınsu Kestelli, “Ülkemizde yeni gelişmesine rağmen dünyada yaygın olarak kullanılan bir sistem. Bugün düzenlediğimiz toplantıda daha güvenli ticaret imkanı sağlayan alacak sigortası konusunda borsamız üyesi firmaların bilgilendirilmesini amaçladık. COFACE Sigorta A.Ş. ticari alacak sigortası alanında çalışan firmalardan birisi. Bu toplantının düzenlenmesinde göstermiş olduğu işbirliği için başta Türkiye CEO’su Belkıs Alpergun olmak üzere COFACE Sigorta A.Ş.’ye teşekkürlerimizi sunuyorum” diye konuştu.

Faaliyetleri hakkında katılımcılara genel bilgiler aktaran COFACE Türkiye CEO’su Belkıs Alpergun “İşletmelerin en önemli aktiflerinden biri olan alacaklarını güvence altına almak gerekiyor. Bu tür sigortalar zannedildiği kadar pahalı uygulamalar olmamakla birlikte işletmelere büyük katkısı sağlıyor, nakit akışını düzene sokuyor ve belirsizlikten koruyor” dedi.

Toplantıya ayrıca COFACE Sigorta A.Ş. Satış Departmanı Bölüm Başkanı Uğur Çetin, Ticari Grup GMY Belgin Tavil, Pazarlama ve İletişim Bölüm Başkanı Leyla Zerger Sidal, İzmir Bölge Satış Temsilcisi Selçuk Özer de katılarak üyelere bilgi aktarımında bulundu.

Bunun yanı sıra, aynı gün işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla başlatılan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10  Projesi” kapsamında Borsa üyelerine yönelik eğitim programı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, işletmelere nitelikli iş gücü sağlanması konusunda oldukça önemli bir destek sağlayan UMEM Beceri’10 Projesi’ne ilişkin detayların İzmir Ticaret Borsası Üyeleri’ne aktarılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, Borsa olarak projeyi desteklediklerini ifade etti.

Düzenlenen eğitim programı kapsamında; İTB üyelerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) UMEM Teknik Komitesi Yetkilisi Saygın Baban tarafından TOBB, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında uygulanmaya devam eden proje ile ilgili bilgi aktarıldı.

Saygın Baban, UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında firmaların ihtiyaç duyduğu mesleklerde kursların açılmasını talep edebilmelerine olanak sağlandığını belirterek, “Proje sayesinde meslek kurslarında eğitim görenlere hiçbir mali yükümlülük altına girmeden staj imkânı sağlanmakta, firmalar işe almayı düşündüğü kişiyi iş başında görme imkânı elde edebilmekte ve bu kurslarda yetişen elemanları istihdam etmektedirler. Bu sayede firmalar hem nitelikli elemanlara kavuşmakta hem de istihdam teşviklerinden yararlanabilmektedir” diye konuştu.

Toplantıya İş Kur Genel Müdürlüğü Yetkilisi İrfan Saraç ve Milli Eğitim Bakanlığı Yetkilisi Mehmet Yazar da toplantıya katılarak üyelerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

12.03.2015