25.04.2024

İzmir’de yaşanan mezbaha ve hayvan pazarı sorunu

İzmir Buca’da faaliyet gösteren Et Entegre Tesisi’nin kapanmasının ardından yaşanan mezbaha ve hayvan pazarı sorununu İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde İzmir Tarım İl Müdürlüğü, EBSO, İZTO, Kasaplar Odası, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve özel sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda ele alındı.

İzmir Ticaret Borsası Sayman Üyesi Bülent Arman ve Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer’in başkanlığında yapılan toplantıya katılan tüm taraflar, İzmir’de Et Entegre Tesisi’nin kapatılmasının ardından yeni bir mezbaha ve hayvan pazarının halen kurulamamış olmasının sektörün en büyük problemlerinden biri olduğu ve konunun acilen çözüme ulaştırılması gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Arman, İzmir’de yaşayan yüzlerce ailenin hayvancılık ve et sektöründen geçimini sağladığını belirterek, “Sektörümüz il ekonomisine oldukça önemli bir katkı sağlıyor. 4 milyonun üzerinde olan İzmir nüfusunun yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için kırmızı et arzının sürdürülebilir olması büyük önem taşıyor” dedi.

İzmir’de hayvancılığa dayalı sanayi kuruluşları ve hammaddesi kırmızı et olan çok sayıda büyük ölçekli işletme olduğunu belirten Bülent Arman, hayvancılığa dayalı işletmelerin ve et tedariğinde yaşanacak sıkıntıların pazarı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Ülke genelinde ve il bazında hayvan ve yem kaynağı, maliyet, hayvan sağlığı, salgın hastalıklar, örgütlenme, üretim planlaması, eğitim ve kalifiye eleman yetersizliği gibi hali hazırda yaşanan temel sorunların olduğunu belirten Arman, “Bu sorunlara ilave olarak, Buca Kaynaklar’da yakın zamana kadar faaliyet gösteren ve sektör paydaşlarının ihtiyaçlarını karşılayan entegre et tesisisin kapanması İzmir’de mezbaha kapasitesinin yetersiz kalmasına sebebiyet verdi. İzmir Ticaret Borsası olarak söz konusu tesisin tekrar faaliyete geçirilmesi yönünde üstün bir çaba gösterilmesine rağmen ne yazık ki henüz somut bir sonuç elde edilemedi” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer ise entegre tesisin tekrar işler hale getirilmesi konusunda hâlâ umutlu olduklarını belirterek, aynı tesisin tekrar işler hale getirilmesinin mümkün olmaması durumunda da yeni bir tesis kurulması konusunda hızla harekete geçilmesini talep ettiklerini belirtti.

Karşılıklı öneriler ve durum tespitlerinin ele alındığı toplantıda ayrıca, İzmir merkezinde yer alan esnafın şehir dışında ve çevre illerde hayvanlarını kestirmek zorunda kalmasının canlı hayvanların veya kesimi yapılan etlerin nakliyesinde sorun yarattığı dile getirilerek, bu durumun İzmir dışından yüksek miktarda et girişine neden olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili bir denetim mekanizmasına ihtiyaç duyduklarını söyleyen sektör temsilcileri, mevcut sorunların çözülmesinin ardından İzmir’de bir canlı hayvan borsası kurulması konusunda çalışma yapılmasını da önerdi.

Toplantı sonucunda alınan ortak kararla İzmir’in mezbaha ve hayvan pazarı sorununa çözüm getirebilmek adına sektör temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon oluşturulmasına karar verildi.

23.12.2014