16.05.2024

Türk-Afrika İş Konseyleri Çatısı altında Yeni Kurulan İş Konseyleri

Bu hedef doÄŸrultusunda 27 Aralık 2010 tarihli DEÄ°K Yönetim Kurulu ve 23 Ocak 2011 tarihli Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi Yönetim Kurulu’nda alınan karar uyarınca DEÄ°K/Türk-Afrika Ä°ÅŸ Konseyleri çatısı altında Türk-Angola, Gana, Moritanya, Nijerya, Tanzanya ve Uganda Ä°ÅŸ Konseylerinin Kurulmasına karar verilmiÅŸtir. Böylece halihazırda Türk-Cezayir, Fas, Güney Afrika, Libya, Mısır, Tunus, Sudan, Etiyopya Ä°ÅŸ Konseylerini bünyesinde barındıran Türk-Afrika Ä°ÅŸ Konseyleri çatısı altında faaliyet gösteren Ä°ÅŸ Konseylerinin sayısı 15’e ulaÅŸmıştır.

Sahra Altı Afrika’nın 3. büyük ekonomisi olan ve Libya ile Nijerya’dan sonra en fazla petrol rezervi bulunan 3. Afrika ülkesi olan Angola, 109 milyon dolar ile Sahra Altı Afrika’da en fazla ihracat gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 6. ülkedir. Angola’ya özellikle inÅŸaat ve gıda malzemeleri alanında önemli ihracat potansiyeli mevcut olup bayındırlık iÅŸleri açısından da çok geniÅŸ imkanlar sunmaktadır.

2010 yılında 290 milyon dolar ile Sahra Altı Afrika’da en fazla ticaret yaptığımız 3. ülke olan Gana’da petrol ve doÄŸalgaz çıkarma faaliyetlerinin baÅŸlamasıyla birlikte yakın zamanda piyasada genel bir canlanma beklenmekte olup maden iÅŸleme ve tarım alanlarında yatırım olanakları mevcuttur. Altyapı yatırımları giderek artan, telekomünikasyon sektöründe liberalizasyona gidilen ülkede bu geliÅŸmelere paralel olarak inÅŸaat malzemeleri ile haberleÅŸme sistemleri, telefon, faks ve televizyon gibi elektronik cihazlara yönelik talepte de artış beklenmektedir.

754 km’lik Atlantik kıyısı boyunca dünyadaki en zengin balıkçılık sahalarından birine sahip olan Moritanya’da 860 milyon ton demir cevheri rezervi bulunmaktadır. Demire dayalı önemli bir madencilik potansiyeline sahip olmakla birlikte altın, elmas, bakır, alçı ve petrol gibi henüz fazla yararlanılmayan pek çok doÄŸal kaynaÄŸa da sahip olan ülke halihazırda Batı Afrika bölgesinde önemli bir cazibe merkezi haline gelmiÅŸ bulunmaktadır. 240 bin m² tarıma elveriÅŸli ve sulama imkanı bulunan araziye sahip olan ve tarım makineleri, traktör, sondaj ekipmanı ve su basan motorlara önemli ihtiyaç bulunan ülke, inÅŸaat malzemeleri, her türlü beyaz ve elektronik eÅŸya, tekstil ve mobilya alanlarında Türk firmalarına ihracat imkanları sunmaktadır.
Afrika’nın en büyük ham petrol üreticisi dünyanın ise 5. büyük ham petrol ihracatçısı olan Nijerya aynı zamanda zengin doÄŸalgaz rezervlerine sahiptir. 140 milyonluk nüfusa sahip olan Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden sonra Sahra Altı Afrika’nın ikinci büyük ekonomisidir. Nijerya’da önemli bir hareketlilik yaÅŸanan inÅŸaat sektörü baÅŸta olmak üzere tekstil, aÄŸaç, deri, metal, gıda ve plastik gibi alanlarda yatırımlara ihtiyaç duyulmakta olup Nijerya demir ve çelik, mobilya, metal ürünleri, elektrikli makine ve ekipmanları ile sanayi makineleri, kara taşımacılık araçları ve tekstil ürünleri baÅŸta olmak üzere 250 milyon dolar ile Sahra Altı Afrika’da en fazla ihracat yaptığımız 2. ülkedir.
88.749 km² yüzölçümü ve 40 milyona ulaÅŸan nüfusu ile DoÄŸu Afrika’nın en büyük ülkesi olan Tanzanya’da turizm, tarım alanları ve madencilik öncelikli dış yatırım alanlarıdır. Son on yılda Sahra Altı Afrika’da ortalama %6,3 büyüme oranı ile en iyi ekonomik performansı sergileyen ve üyesi olduÄŸu DoÄŸu Afrika TopluluÄŸu vasıtasıyla 140 milyonluk bir pazara eriÅŸim saÄŸlayan Tanzanya, 104 milyon dolar ile en fazla ticaret hacmimiz olan DoÄŸu Afrika TopluluÄŸu ülkesidir. Tanzanya’ya baÅŸta bisküvi, bitkisel yaÄŸlar, makarna, maya, un, ambalaj malzemeleri, demir çelik ürünleri, elektrikli makine ve kablolar, gaz, sıvı ve elektrik sayaçları, kağıt ve karton ürünleri, gübre, otomotiv yan sanayi, petrol yaÄŸları, kauçuktan dış lastik, pamuklu mensucat ve temizlik maddeleri olmak üzere çeÅŸitli alanlarda ihracat potansiyeli mevcuttur.

Afrika’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden bir diÄŸeri olan Uganda, Afrika’nın ikinci büyük kahve üreticisidir. Ä°ç talep açısından balık tüketiminin ilk sırada yer aldığı ve zengin su kaynaklarına sahip olan ülke hidroelektrik ve diÄŸer enerji santralleri açısından da büyük potansiyel oluÅŸturmaktadır. Albert gölü havzasında 2 milyar varil dolayında petrol bulunan ve bölgenin tamamının taranması halinde petrol rezervinin 6 milyar varil olduÄŸu tahmin edilen Uganda’nın bu miktar ile Gabon (2 milyar varil) ve Çad’ı (1.8 milyar) geride bırakarak Sudan’la (6.4 milyar varil) aynı kategoriye çıkacağı öngörülmektedir. Enerji sektörünün önümüzdeki dönemde Uganda’da büyük oranda yatırım çekeceÄŸi öngörülmekte olup olup 2012 itibariyle petrol üretiminin baÅŸlaması neticesinde büyüme oranının %8’lere ulaÅŸması beklenmektedir.

Türk iÅŸadamlarına sunduÄŸu imkanları nedeniyle Afrika kıtasında öne çıkan ve önem arz eden bu ülkeler ile kurulan Ä°ÅŸ Konseylerinin hedefi, Türkiye ile ilgili Afrika ülkeleri arasında karşılıklı iÅŸ ve yatırım olanaklarını araÅŸtırmak ve geliÅŸtirmektir. Söz konusu hedef doÄŸrultusunda, Türk iÅŸ dünyasının Afrika ülkeleri iÅŸ alemleri ile çeÅŸitli platformlarda biraraya gelmelerinin saÄŸlanması ve iÅŸ potansiyeli olan alanlarda karşılıklı bilgi akışının oluÅŸturulması öncelikli amaç olarak belirlenmiÅŸtir.

Yeni kurulan bu Ä°ÅŸ Konseylerinde yer almak isteyen üyelerimiz, bu taleplerini DEÄ°K'e Borsamız Kurumsal Ä°liÅŸkiler MüdürlüÄŸü (kurumsal@itb.org.tr) aracılığıyla iletebilirler.