08.05.2024

Irak'a Yapılan ihracatlar Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda, son dönemde Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle, bu ülkede yapılan ticaret sırasında karşılaşılan/karşılaşılacağı düşünülen sorunlara dair Birliğimizce çeşitli oda, borsa ve sektör meclislerimizin görüşlerinin Birliğimiz tarafından Ekonomi Bakanlığı’na bildirdiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, diğer hususlar meyanında, bu ülkeye ihracat yapan firmaların Dahilde İşleme Rejimi ile vergi, resim ve harç istisnası uygulamaları kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesinde sorunlar yaşayacağı ve bu nedenle firmalara ilgili mevzuat kapsamında ek süre verilmesinin talep edildiğinin müşahede olduğu bildirilmektedir.

20/12/2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 25 inci maddesi ile 05/12/2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat 2008/6 sayılı İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğin 17 nci maddesinde mücbir sebep ve fevkalade hallerin düzenlendiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Irak’a ihracat yapan firmaların karşılaşmaları muhtemel problemlerin bertarafını teminen, firmalar tarafından ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Ekonomi Bakanlığına müracaat edilmesi ve bahse konu durumlarını belgelendirme halinde keyfiyetin Ekonomi Bakanlığı tarafından değerlendirilmesinin mümkün olacağı ifade edilmektedir.