27.04.2024

AB Net Sıfır Sanayi Yasası

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi'nden alınan yazıda (TOBB), Avrupa Komisyonu tarafından sunulan “Net Sıfır Sanayi Yasası”na iliÅŸkin siyasi uzlaşı saÄŸlandığı bildirilmektedir.

Net Sıfır Sanayi Yasası kapsamında;

– Net sıfır teknolojiler için AB üretim kapasitesinin, 2030 yılı itibariyle beklenen AB talebinin en az %40’ına ulaÅŸması,

– Net sıfır teknolojiye sahip daha fazla üretim tesisinin daha hızlı bir ÅŸekilde inÅŸa edilmesine olanak tanınması,

– Bataryalar, güneÅŸ pilleri, kara ve deniz rüzgarı, yakıt hücreleri, elektrolizörler, grid teknolojiler ve sürdürülebilir alternatif yakıtlar gibi teknolojilerin desteklenmesi,

– Net sıfır ürünler için pazar eriÅŸiminin kolaylaÅŸtırılması,

– AB’de net sıfır sanayilerin büyütülmesi için ihtiyaç duyulan iÅŸ gücünün becerilerinin geliÅŸtirilmesinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Ä°lgili yazıda, “Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu tarafından, iklim nötr bir ekonomiye hızlı geçiÅŸi desteklemek ve bu alanda uluslararası rekabet gücünü arttırmak amacıyla “YeÅŸil Mutabakat Sanayi Planı” kapsamında 16 Mart 2023 tarihinde sunulan “Net Sıfır Sanayi Yasası” teklifine yönelik olarak, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Komisyonu arasında yürütülen üçlü müzakerelerde 6 Åžubat 2024 tarihinde siyasi uzlaşı saÄŸlandığı açıklanmıştır.

Konuya iliÅŸkin olarak Komisyon tarafından yapılan açıklamada (Ek-1), mezkur düzenlemenin, AB’de temiz teknolojiler için güçlü bir yerli üretim kapasitesi oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlayacağı; AB’nin 2050 yılına kadar iklim nötrlüÄŸe ulaÅŸma hedefi çerçevesinde, Avrupa sanayisinin rekabet gücünü ve dayanıklılığını artıracağı belirtilmiÅŸtir.

YeÅŸil Mutabakat Sanayi Planı’nın temel parçası olan düzenleme kapsamında, net sıfır teknolojiler için AB üretim kapasitesinin, 2030 yılı itibariyle beklenen AB talebinin en az %40’ına ulaÅŸması hedefi ortaya konulmaktadır. Üzerinde mutabakata varılan mevzuat teklifi ile karbonsuzlaÅŸtırmaya önemli katkı saÄŸlayacak teknolojilere ve projelere yatırımları desteklemek için, idari yükün azaltılması ve idari prosedürlerin basitleÅŸtirilmesi yoluyla uygun koÅŸulların yaratılması, böylelikle net sıfır teknolojiye sahip  daha fazla üretim tesisinin daha hızlı bir ÅŸekilde inÅŸa edilmesine olanak tanınması öngörülmektedir.

Mevzuat kapsamında, bataryalar, güneÅŸ pilleri, kara ve deniz rüzgarı, yakıt hücreleri, elektrolizörler, grid teknolojiler ve sürdürülebilir alternatif yakıtlar gibi geniÅŸ bir net sıfır teknoloji kümesi tanımlanmakta ve söz konusu kümede yer alan ürünlerin üretiminin stratejik projeler yoluyla desteklenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, varılan siyasi uzlaşı çerçevesinde, net sıfır teknolojilerde kullanılan bileÅŸenleri üreten ve karbonsuzlaÅŸtırmaya yatırım yapan çelik, kimya veya çimento gibi enerji yoÄŸun sektörlerin de stratejik proje kapsamında deÄŸerlendirilip desteklenebileceÄŸi açıklanmıştır.

Düzenleme kapsamında ilaveten, net sıfır ürünler için pazar eriÅŸiminin kolaylaÅŸtırılması hedefi konulmakta ve bu doÄŸrultuda, kamu alımlarında net sıfır teknolojiler için sürdürülebilirlik ve esneklik kriterlerinin dikkate alınması gerekliliÄŸi getirilmektedir. Mevzuat kapsamında son olarak, net sıfır becerilerin ve inovasyonun geliÅŸtirilmesinin desteklenmesi hedefi çerçevesinde, AB’de net sıfır sanayilerin büyütülmesi için ihtiyaç duyulan iÅŸ gücünün becerilerinin geliÅŸtirilmesinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bundan sonraki süreçte, mevzuatın Konsey ve Parlamento tarafından resmi olarak kabul edilmesinin sonrasında AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanması ve yayımlanmasını takip eden gün yürürlüÄŸe girmesi beklenmektedir.