02.05.2024

2023 Yılı İhracatta Hedef Ülkeler Listesi

Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi'nden alınan yazıda (TOBB), T.C. Ticaret Bakanlığı'nın yazısına atfen; 5973 Sayılı Ä°hracat Destekleri Hakkında Karar ile “Yeni Nesil Ä°hracat Destekleri” hayata geçirilmiÅŸ olduÄŸu ve hedef ülkelere verilen ilave destekler daha yalın bir biçimde ele alındığı ifade edilmektedir.

Öte yandan, Bakanlık tarafından Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan 18 ülkenin yanı sıra pazara giriÅŸ faaliyetlerinin yoÄŸunlaÅŸtırılacağı ilave ülkelerin tespit edilmesi ihtiyacı oluÅŸmuÅŸtur. Rusya ile Ukrayna arasında oluÅŸan savaÅŸ halinin ekonomik yansımaları ile baÄŸlantılı olarak yaÅŸanan ve en büyük geleneksel pazarımız konumunda olan Avrupa ülkelerini derinden etkileyen enerji darboÄŸazı ve yüksek enflasyon ile birlikte birçok Avrupa ülkesinde hâkim olan durgunluk havasının söz konusu pazarda talep daralmasına yol açması beklenmektedir. Özellikle, ihracatımızın yarısından fazlasını gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz, ülkemizin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa ülkelerinde yaÅŸanmakta olan ve her geçen gün derinleÅŸme emareleri gösteren bu geliÅŸmeler de alternatif pazarlar bulunması ihtiyacını bir kez daha ortaya koyduÄŸu ifade edilmektedir.

Ülkemiz ihracatını önemli ölçüde etkileyecek bu geliÅŸmeler ışığında ihracatta ilave desteklerin yeni geliÅŸmelere göre daha geniÅŸ ve çeÅŸitli bir ülke grubuna sunulması bakış açısı temelinde hedef ülke belirleme çalışmaları baÅŸlatılmıştır. Bu çerçevede, 2023 yılında da büyümeye devam eden ve dış ticaret hacimlerinde önemli gerileme görülmeyen ülkeler hakkında makroekonomik göstergeler incelenmek suretiyle büyüme-pay matrisi (BCG), pazar çeÅŸitlendirmesi ve enerji ihracatçısı ülkeler analizleri gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

Söz konusu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan ve aÅŸağıda yer alan ülkeler 2023 yılında ihracatta "Hedef Ülkeler" olarak belirlenmiÅŸtir;

ABD, Avustralya, Brezilya, Çin, Güney Kore, Endonezya, Filipinler, Japonya, Kanada, Hindistan, Malezya, Tayland, Vietnam, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Meksika, Åžili, Pakistan, Rusya Federasyonu, Almanya, BirleÅŸik Krallık, Fransa, Ä°talya, Romanya, Azerbaycan, Özbekistan, Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Fas, Katar, Etiyopya, Irak, Ä°srail, Kuveyt, Libya, Mısır, Venezuela, Peru, Ekvador, Paraguay, Arjantin, Kolombiya, Angola, FildiÅŸi Sahili, Gana, Mozambik, Senegal, Tanzanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya ve Sudan.

İzmir Ticaret Borsası