24.11.2024
06:15
EN

Birleşik Krallık (BK) Ülkemizden İthal Edilecek Hayvansal Olmayan Bazı Gıdaların İthalat Prosedürlerinde Yaptığı Değişiklikler

T.C. İzmir Valiliği İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü'nden alınan yazıda, Bakanlık tarafından Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü marifetiyle Birleşik Krallık (BK) Gıda Standartları Ajansı (FSA) ve İskoçya Gıda Standartları Kurumu'nun (FSS) yazısına atfen; BK'nın AB'den ayrılırken muhafaza ettiği 2019/1793 sayılı Tüzükte ilk değişikliği getirerek BK'ya ihraç edilecek bazı ürünlerde denetimleri arttırmayı kararlaştırdığı ve 17 Ocak 2023 BK'ya gönderilen ürünlerin yeni uygulamaya tabi olacağı belirtilen tarihinden itibaren ülkemizden BK'ya ihraç edilecek ürünlerden denetim kapsamına alınanlar, denetim kapsamından çıkarılanlar, denetimi arttırılanlar ve azaltılanlar bildirilmektedir.

BK tarafından gerçekleştirilecek sınır kontrollerine yönelik söz konusu Tüzükte yapılan değişiklik ile ülkemiz menşeli;
 
- Fındık Ek-II sayılı listeden çıkartılarak aflatoksin için %5 kontrol sıklığı ile Ek-I sayılı listeye eklenmiştir.
 
- Limonda pestisit kalıntısı için %20 kontrol sıklığı ile Tüzüğün Ek-I listesine eklenmiştir.
 
- Tatlı biber dışındaki diğer biberlerde pestisit kalıntısı için %20 kontrol sıklığı ile Tüzüğün Ek-I listesine eklenmiştir.
 
- Kuru üzüm Tüzük kapsamından çıkartılmıştır.
 
- Ek-I sayılı listede yer alan Portakalda uygulanan pestisit kalıntısı için %10 kontrol sıklığı %20'ye yükseltilmiştir.
 
- Ek-I sayılı listede yer alan Mandalinada uygulanan pestisit kalıntısı için %5 kontrol sıklığı %20'ye yükseltilmiştir.
 
- Ek-I sayılı listede yer alan Tatlı Biberde uygulanan pestisit kalıntısı için %10 kontrol sıklığı %20'ye yükseltilmiştir.
 
- Ek-I sayılı listede yer alan Narda uygulanan pestisit kalıntısı için %20 kontrol sıklığı değişmemiştir.
 
- Ek-I sayılı listede yer alan Kayısı Çekirdeğinde uygulanan siyanür için %50 kontrol sıklığı değişmemiştir.
 
- Ek-II sayılı listede yer alan Asma Yaprağında uygulanan pestisit kalıntısı için %20 kontrol sıklığı %50'ye yükseltilmiştir.
 
- Ek-II sayılı listede yer alan Kuru İncirde uygulanan aflatoksin için %20 kontrol sıklığı değişmemiştir.
 
- Ek-II sayılı listede yer alan uygulanan aflatoksin için Antep Fıstığında %50 kontrol sıklığı değişmemiştir.
 

 

Saygılarımızla,

İzmir Ticaret Borsası

 

Geri dön

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerez kullanılmaktadır. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında daha fazla bilgi için Çerez Politikamız’ı ziyaret edebilirsiniz. Çerez kullanım tercihinizi belirtiniz: