04.05.2024

Taze Meyve ve Sebze İhracatı / Rusya Federasyonu

T.C. Ä°zmir ValiliÄŸi Ä°l Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü'nden alınan yazıda; ülkemizden Rusya Federasyonu (RF)’na taze meyve ve sebze ihracatımızın, “Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze Ä°hracatı Uygulama Talimatı” çerçevesinde yürütülmekte olduÄŸu iletilmektedir.

Rusya Ä°nsan SaÄŸlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) tarafından 28 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında ülkemize bir teknik heyet ziyareti gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olup ziyaret sonrasında gönderilen yazıda; ülkemizden RF’na taze meyve ve sebze ihracatında getirmiÅŸ olduÄŸu taze biber, nar, üzüm, portakal, greyfurt ile limon ve mandarin için uygulanan ithalat yasaklarının 06.04.2022 tarihi itibari ile kaldırıldığı belirtilmektedir.

Buna göre:

1. “Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze Ä°hracatı Uygulama Talimatı” 21. maddesi uygulamadan kaldırılmış olup turunçgil ihracatında pestisit kalıntısı analizi, ürünün sapı ayrıldıktan sonra kabuÄŸu ile birlikte ürünün tamamını içerecek ÅŸekilde yapılmalıdır.

2. Pestisit kalıntı analiz sonucu tespit edilen aktif madde için RF MRL listesinde analiz edilen üründe bir deÄŸer verilmemiÅŸ ise ihracatına müsaade edilmemelidir. (ÖrneÄŸin elma partisi analiz edildiÄŸinde tespit edilen etken için elmada verilmiÅŸ bir deÄŸer yok ise sertifika düzenlenmemelidir. Ancak yumuÅŸak çekirdekli meyveler için bir deÄŸer var ise bu deÄŸer elma için kullanılabilir.)

3. RF’ye taze meyve ve sebze ihracatında her parti üründe pestisit kalıntı analizi yaptırılmalı ve RF MRL listesine göre uygun olan parti için Güvenlik Sertifikası, Form-1, Analiz Raporu ve Bitki SaÄŸlık Sertifikası ile ürünlerin ihracatına müsaade edilmelidir.

4. Bu konularda ihracatçı bilgilendirilmeli ve bu belgelerin eksiksiz RF tarafına ürün beraberinde ulaÅŸtırılması saÄŸlanmalıdır.

İzmir Ticaret Borsası