Helal Akreditasyon Kurumu / Akreditasyon İşlemleri
Ulusal Süt Konseyi'nden alınan yazıda; Helal Akreditasyon Kurumu'ndan (HAK) alınan ve helal belgelerinin HAK tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından alınmasının önemine dair yazıyı bilgilerinize sunarız.
Helal kavramı, gıda ürünlerinin üretiminden tüketiciye kadar ulaşan her aşamada “sağlıklı, hijyenik ve kaliteli” olma özelliklerini içermesi nedeniyle tüketiciler tarafından giderek önemsenen bir konu haline gelmiştir. Dünyaca tanınan birçok imalatçının piyasaya arz edilen ürünlerinin helal olup olmadığı hakkında gerek dünyada gerekse ülkemizde sosyal medya vb. mecralar üzerinden yaşanan tartışmalar, üzerinde mutabakat sağlanmış uluslararası kurallara göre belgelendirme yapan güvenilir kuruluşlardan helal belgesi almanın ve yine bu kuruluşların da bağımsız bir üçüncü tarafça (akreditasyon kurumunca) denetlenip izlenmesinin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Bilindiği üzere ülkemizde helal belgelendirme ihtiyari bir alandır. Diğer taraftan, helal belgelerinin güvenilir olup olmadığı yukarıda da vurgulandığı gibi yetkin bir akreditasyon kurumunun denetimi ile anlaşılabilir. Bu kapsamda, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), “ülkemizde helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisini haiz tek Kurum” konumundadır. HAK, İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) çatısı altında yer alan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) yayımladığı helal standartlarını benimsemekte ve bu standartlara göre de hem yerli hem yabancı belgelendirme kuruluşlarına helal akreditasyon hizmeti sunmaktadır.
Bu itibarla, ülkemizde faaliyet gösteren firmalarımızın; helal akreditasyon konusunda ülkemizdeki tek resmi otorite olan HAK tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından helal belgelerini almaları önem arz etmektedir.
HAK’tan akredite belgeler için hâlihazırda yürürlükte olan farklı teşvik ve destek mekanizmaları da mevcuttur:
- HAK ve HAK tarafından akredite edilmiş kurum ile kuruluşlardan alınacak belgeler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ‘’İşletme Geliştirme Destek Programı- Belgelendirme Desteği’’ kapsamına alınıştır. Artık, HAK ve HAK tarafından akredite edilmiş kurum ve kuruluşlardan alınacak belgelerin yanı sıra, müracaat ve dosya inceleme, tetkik, denetim ve test ücretleri de destek üst limitleri dâhilinde % 70 oranına kadar KOSGEB’ten geri alınabilmesi mümkün hale getirilmiştir.
- Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan 2014/8 sayılı “Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar” çerçevesinde, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından akredite edilen uygunluk değerlendirme(belgelendirme) kuruluşlarınca düzenlenen belgeler için yapılan harcamaların belirli bir bölümü ‘Pazara Giriş Belgeleri Desteği’ kapsamına alınmıştır.
Sonuç olarak, ülkemizde faaliyet gösteren firmalarımızın sorunlarla karşılaşmamaları için helal belgelerini helal akreditasyon konusunda ülkemizdeki tek resmi otorite olan HAK tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından almaları hususunda kuruluşunuz/derneğiniz/birliğiniz bünyesindeki işletmelerin/üyelerin dikkatlerinin çekilmesinde fayda olduğu düşünülmektedir. HAK’tan akredite olan helal belgelendirme kuruluşlarına ve akredite oldukları kapsam bilgilerine https://hak.gov.tr/helalakreditasyon/helal-akreditasyon-kurulus-arama adresinden erişilmektedir.
Saygılarımızla,
İzmir Ticaret Borsası
Bilgi Bankası
- Fire,Zayiat ve Randıman Oranları
- İstatistikler
- Projeler
- Rekolte Raporları
- Coğrafi İşaretler
- Mevzuat
- Hukuki ve Mali Danışmanlık
- Duyuru Arşivi
- Raporlar
- Makaleler
- Yayın Listesi
- Kütüphane
- İTB Logolar
- KVKK
- Form ve Dilekçeler
- Uluslararası İlişkiler
- E-Bülten Aboneliği
- E-Bülten Arşivi
- Sık Sorulan Sorular
- İzmir Hakkında
- Faydalı Linkler
- TOBB Uluslararası İş İmkanları Sistemi