17.05.2024

Türkiye-Gambiya İş Konseyi Kuruluşu

Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Afrika ülkeleri ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve bu bağlamda yeni açılımlar sağlanmasına büyük önem vermektedir. Bu çerçevede 2011 yılında kurulmasına karar verilen Türk-Gambiya İş Konseyi ile birlikte Afrika İş Konseyleri çatısı altında faaliyet gösteren Konsey sayısı 17’ye ulaşmıştır.

Gambiya tamamıyla Senegal ve kısa bir Atlas Okyanusu kıyısı ile çevrelenmiş bir Batı Afrika ülkesidir. Son yıllarda makroekonomik istikrara yönelik önemli reformlar gerçekleştiren ve son beş yılda ortalama %6 oranında ekonomik büyüme sergileyen Gambiya, stabil politik yaşamı, liberal ekonomisi ve bölgede lojistik üs potansiyeli taşıyan Banjul limanı ile yatırımcılar için cazip koşullar sunmaktadır. Ülkede özellikle tarım, enerji, balıkçılık, turizm, madencilik, imalat, bankacılık sektörlerinde yatırım fırsatları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra etkili bir liman sistemi ve havayolu ağına sahip ülke, tüm Batı Afrika için mal ve hizmetlerin ithalat, yeniden ihracat ve dağıtımında tercih edilen bir konumdadır. Ülkede İhraç Ürünleri İşleme Bölgesi kurulması ile birlikte Gambiya bölgedeki büyük pazarlara ihracatta stratejik bir konuma sahip olmuştur. Söz konusu bölge, özellikle farmasötik ürünler, kozmetik, ambalaj malzemeleri, seramik karo, sıhhi donanım, mineral su ve deri ayakkabı gibi hafif sanayi alanlarında ihracata yönelik yatırım imkanı sunmaktadır.

Gambiya Türk işadamlarına sunduğu imkanları nedeniyle Afrika kıtasında öne çıkan ve önem arz eden bir ülke konumuna gelmiştir. Bu kapsamda DEİK tarafından Türk – Gambiya İş Konseyi kurulması kararı alınmış olup İş Konseyinin hedefi, Türkiye ile Gambiya arasında karşılıklı iş ve yatırım olanaklarını araştırmak ve geliştirmektir. Söz konusu hedef doğrultusunda, Türk ve Gambiya iş aleminin çeşitli platformlarda biraraya gelmelerinin sağlanması ile iş potansiyeli olan alanlarda karşılıklı bilgi akışının oluşturulması öncelikli amaç olarak belirlenmiştir.

Bu çerçevede kuruluş aşamasında olan Türk – Gambiya İş Konseyi’nin çatısı altında yer aldığı Türk-Afrika İş Konseyinde yer almak isteyen üyelerimizin DEİK Üye İlişkileri Sorumlusu Sayın Çiğdem Birgin (Tel: 0212 339 50 34 E-posta: cbirgin@deik.org.tr) ile yada Borsamız Ar-Ge Müdürlüğü ile (Tel: 0232 481 10 37 E-posta: arge@itb.org.tr) irtibata geçmesi gerekmektedir.