19.05.2024

Ramazan Ayı Tedbirleri

T.C. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Ä°ller Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü’nden alınan yazıda “Ramazan Ayı” münasebetiyle alınması gereken tedbirler aÅŸağıdaki ÅŸekilde belirtilmektedir.

Koronavirüs (Covid¬19) salgınının toplum saÄŸlığı ve kamu düzeni açısından oluÅŸturduÄŸu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler; SaÄŸlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın talimatları doÄŸrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirilmektedir.

Gelinen aÅŸamada mutasyona uÄŸrayan Covid­19 virüsünün dünya genelinde hastalığın yayılımını artırdığı, ülkemizde de özellikle Ä°ngiltere varyantı sebebiyle günlük vaka, yoÄŸun bakım ve entübe hasta sayılarında artış yaÅŸandığı kamuoyunun malumudur.

Tüm Ä°slam alemi için bireysel anlamda arınma ve yenilenme bilincimizi, sosyal boyutta ise yardımlaÅŸma ve dayanışma duyarlılığımızı gözden geçirdiÄŸimiz bir muhasebe dönemi olan ve milli/manevi duyguların yoÄŸun ÅŸekilde tezahür ettiÄŸi mübarek Ramazan ayında, öteden beri uygulanması nedeniyle geleneksel hale gelen bazı davranış, etkinlik ve uygulamalar toplumsal hareketliliÄŸi artırdığından salgınla mücadele ve toplum saÄŸlığı açısından risk oluÅŸturabilmektedir.

Bu çerçevede, 12 Nisan 2021 Pazartesi günü kılınacak ilk teravihle beraber idrak edeceÄŸimiz mübarek Ramazan ayı münasebetiyle aÅŸağıdaki tedbirlerin alınması gerektiÄŸi deÄŸerlendirilmektedir.

1. VatandaÅŸlarımızın toplu katılım gösterdiÄŸi iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliÄŸe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecektir. Bu noktada son dönemlerde salgının yayılımında ev içi bulaÅŸma oranının yüksekliÄŸi hususu da göz önünde bulundurularak vatandaÅŸlarımızın iftar veya sahurlarda misafir kabul etmemeleri konusunda farkındalıklarını artıracak faaliyetler ve duyurulara önem verilecektir.

2. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının duyurusuna uygun ÅŸekilde geçtiÄŸimiz yıl olduÄŸu gibi bu yıl da teravih namazlarının evde kılınmasına devam edilecektir. Öte yandan salgının oluÅŸturduÄŸu riskin artırılmaması açısından teravih namazı nedeniyle evler baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli yerlerde bir araya gelinmemesi gerektiÄŸi konusu vatandaÅŸlarımıza sık sık duyurulacaktır.

3. Ramazan pidesi ve ekmek satışı ile ilgili olarak; Ramazan ayı süresince iftar saati ve hemen

öncesinde oluÅŸabilecek pide kuyrukları ve yoÄŸunluÄŸun oluÅŸturacağı riskin önlenmesi amacıyla fırınlardaki özel sipariÅŸ üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecektir. Ä°ftardan sonra fırınlarda üretim, satış ve diÄŸer hazırlık iÅŸlemlerine devam edilebilecektir.

4. Ramazan ayının huzur ve güven ortamında geçmesi için her il kendi dinamiklerini deÄŸerlendirecek ve bu süreç içerisinde oluÅŸması muhtemel yoÄŸunluklar göz önünde bulundurularak il genelinde gerekli önlemler alınacaktır.

5. Ramazan ayı ile birlikte türbe ziyaretlerinde yaÅŸanabilecek artış ve bu ÅŸekilde oluÅŸabilecek kalabalıkların oluÅŸturacağı riske karşı yetkili birimlerce fiziki mesafe kurallarının eksiksiz uygulanması baÅŸta olmak üzere gerekli önlemlerin alınması saÄŸlanacaktır.

6. Ä°ftar vakitlerinin öncesinde oluÅŸabilecek trafik yoÄŸunluÄŸu dikkate alınarak iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon saÄŸlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayılarının artırılması saÄŸlanacaktır.

7. Ramazan ayı boyunca yoÄŸunlaÅŸan mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriÅŸ ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak, fiziki mesafe kuralı ve maske kullanımına iliÅŸkin kontrollere ağırlık verilecektir.

8. Ramazan ayı öncesinde/süresince alışveriÅŸ yoÄŸunluÄŸunun artabileceÄŸi göz önünde bulundurularak baÅŸta market ve pazar yerleri olmak üzere kalabalıkların oluÅŸabileceÄŸi alanlarda fiziki mesafe koÅŸullarının korunmasına yönelik her türlü tedbir alınacaktır.

Bu kapsamda 30.11.2020 tarih ve 20077 sayılı Genelgemizde belirtildiÄŸi üzere her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müÅŸteri sayısının Ä°l/Ä°lçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile ayrı ayrı belirlenmesine ve denetimlerin buna göre gerçekleÅŸtirilmesine devam edilecektir.

9. Ramazan ayını fırsat bilerek fahiÅŸ fiyat uygulaması yapan firma/iÅŸletmelere yönelik denetimler arttırılacak ve aykırı durumlarla karşılaşılması halinde gerekli adli/idari iÅŸlemler ivedilikle yapılacaktır.

10. Ä°çerisinde barındırdığı ÅŸefkat ve merhamet duygularıyla birlikte bir sosyal sorumluluk ayı da olan Ramazan’da toplumsal dayanışma/yardımlaÅŸma duygu ve faaliyetleri en üst seviyeye ulaÅŸmaktadır. Bu doÄŸrultuda Vali ve Kaymakamlarca ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyon saÄŸlanarak dar gelirli vatandaÅŸlarımızın gözetilmesi, baÅŸta öksüz/yetim çocuklar olmak üzere ihtiyaç sahibi tüm vatandaÅŸlarımıza her türlü desteÄŸin verilmesi hususunda azami gayret gösterilecektir.

11. Hepimizin birbirimize karşı sorumlu olduÄŸu bu süreçte, salgının yayılım hızının kontrol altında tutulması ve ülke genelinde günlük vaka sayılarının tekrar düÅŸürülebilmesi için alınan tedbir ve belirlenen kurallara toplumun tüm kesimlerince eksiksiz uyulması ve dinamik denetim modeli çerçevesinde geniÅŸ katılımlı, etkin, planlı ve sürekli/kesintisiz ÅŸekilde denetim faaliyetlerinin sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.