08.05.2024

TOBB-FGCCC; Türkiye-KİK Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB'dan alınan 13.07.2016 tarih ve 13347 sayılı yazıda; Türkiye ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, TOBB tarafından Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) ile 7 Nisan 2011 tarihinde İşbirliği Anlaşması ve 21 Mayıs 2011 tarihinde bir Eylem Planı imzalandığı Borsamıza bildirilmiştir.

FGCCC, Körfez ülkeleri arasında ticari ve ekonomik işbirliğini artırmak amacıyla kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. FGCC, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Oman ve Kuveyt olmak üzere 6 Körfez ülkesinin Ticaret ve Sanayi Odaları/ Birlik/ Federasyonlarından oluşmaktadır.

Türkiye'nin Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile ticaret hacmi 2000 yılında 2 milyar ABD Doları iken, 2015 yılında yaklaşık 8 misli artarak, 15 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Körfez ülkelerinin petrol dışı üretime yönelmeleri, yüksek alım güçleri ve coğrafi yakınlık ülkemiz için yatırım fırsatı sağlamaktadır.

Türkiye-KİK 1. İş Forumu, 4-6 Şubat 2012 tarihlerinde, TOBB-FGCCC Anlaşma ve Eylem Planı kapsamında yaklaşık 600 temsilcinin katılımı ile İstanbul'da düzenlenmiştir.

Bu kapsamda, Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa himayelerinde, TOBB ve FGCCC koordinasyonunda, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odaları (BCCI) işbirliğinde, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) desteğiyle, "TOBB-FGCCC; Türkiye-KİK Forumu", 1-2 Kasım 2016 tarihinde Bahreyn'de düzenlenecektir.

Forum'a Bahreyn Başbakanı, KİK Genel Sekreteri, Türkiye ve KİK ülkelerinin Bakanlarının ve Körfez ülkeleri Oda Başkanları'nın katılımı beklenmektedir. Forum kapsamında; tarım, gıda güvenliği, altyapı, mega projeler, karşılıklı işbirliği imkanları, kadın girişimciliği vb. konular ele alınacaktır.

Söz konusu ziyaret ile ilgili taslak program ve katılım şartları bilahare TOBB tarafından duyurulacaktır.

Bilgilerinize sunarız.