16.04.2024

İleti Yönetim Sistemi Hakkında Bilgilendirme

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi'ni ticari elektronik ileti izinlerinin ve ÅŸikâyet süreçlerinin yönetilebildiÄŸi ulusal bir platform kurmakla görevlendirmiÅŸtir. Birlik, söz konusu görevi yerine getirmek üzere Ä°leti Yönetim Sistemi A.Åž.'yi (Ä°YS) kurmuÅŸtur.

Ä°YS, iÅŸletmeler, kamu ve vatandaÅŸ arasında merkezi rol üstlenecek ulusal bir veri tabanı sistemidir. 15 Temmuz 2015 tarih ve 29417 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ticari Ä°letiÅŸim ve Ticari Elektronik Ä°letiler Hakkında Yönetmelik'in 2 nci maddesinin c bendi ile kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸlarının kendilerine ait ticari iÅŸletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiÄŸi iletilerin yönetmelikten muaf olduÄŸuna hükmedilmiÅŸtir. Bu çerçevede, oda ve borsalar ile iÅŸtiraklerinin elektronik iletileri kapsam dışı bırakılmıştır. Öte yandan, ticari elektronik ileti gönderimi yapan oda ve borsa üyelerinin mevzuat gereÄŸi Ä°YS'ye kaydolması ve birtakım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Üyelerin bilgilendirilmesini saÄŸlamak üzere Ä°YS tarafından hazırlanan bilgilendirme sunumu için tıklayınız.

14.10.2020