28.03.2024

Helal Akreditasyon Kurumu Hk.

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliğinden alınan yazıda; Helal Akreditasyon Kurumu tarafından Birliklerine gönderilen yazıda, ülkemizde faaliyet gösteren firmaların helal belgelerini helal akreditasyon konusunda ülkemizdeki tek resmi otorite olan Helal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından almaları gerektiği hususu ile ilgili bilgilendirme yazısı gönderdikleri belirtilmektedir.

Yazıda; son günlerde sosyal medyada yaşanan tartışmalara istinaden; Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) hukuken kendisine verilen yetki ve görevler çerçevesinde ülkemizde helal akreditasyon hizmeti sunmaya yetkili tek kurum olarak faaliyetlerini sürdürdüğü, kurumlarının İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında yer alan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün yayımladığı helal standartlarını benimsediği, bu standartlar uyarınca hem yerli hem de yabancı belgelendirme kuruluşlara helal akreditasyon hizmeti sunduğu,

Helal uygunluk belgelerinin güvenilir olup olmadığının yetkili akreditasyon kurumunun gerçekleştirdiği denetimler neticesinde sağlandığı, kurumları tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşlarına ait sertifika ve kapsam bilgileri resmi internet sitelerinden (https://www.hak.gov.tr/helal-akreditasyon/helal-akredite-kurulus-arama) kamuoyu erişimine açık olarak yayımlandığı belirtilerek

Ülkemizde faaliyet gösteren firmaların sorunlarla karşılaşmamaları için helal akreditasyon konusunda ülkemizdeki tek resmi otorite olan HAK tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından almaları hususunun üyelerimize bildirilmesinin faydalı olacağı söylenmiştir.

Saygılarımızla.

12.10.2020