20.04.2024

Sayın Üyemiz,

DEİK’ten alınan yazıda, DEİK/Türkiye – Estonya İş Konseyi, Estonya Ankara Büyükelçiliği ve Enterprise Estonia iş birliğiyle 26 Şubat 2019 tarihinde DEİK-River Plaza İstanbul’da “Estonya Otomotiv Tedarik Sanayi, Yazılım ve İnovasyonları Alanında İşbirliği Toplantısı” düzenleneceği bildirilmiştir. Anılan toplantı kapsamında, Türkiye ve Estonya’da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında iş birliği olanaklarının masaya yatırılması hedeflenmektedir.

Estonya Avrupa pazarlarına yakınlığı ve yenilikçi ekosistemi nedeniyle Avrupa’nın inovasyon merkezi olarak görülmektedir. Otomotiv sektöründe araç elektroniği, malzeme bilimi ve güç üretimi gibi niş alanlarda Ar-Ge kapasitesi ve yeterliliğinin yüksek olması, ülkenin politik ve ekonomik istikrara sahip olması, düşük vergilendirme sistemi (OECD ülkeleri içinde 1. sırada), kalifiye insan kaynağı ve dijital toplum anlayışının gelişmişliği sayesinde bürokratik işlemlerin azlığı gibi avantajlar, Estonya’yı otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde yatırım anlamında öne çıkarmaktadır.

Otomotiv sektöründe yazılım, yapay zeka, sürücüsüz sürüş gibi konuların ele alınacağı ve  Estonya’nın Ankara Büyükelçisi Sayın Marin Mottus’un onurlandıracağı toplantı kapsamında Invest in Estonia ve Enterprise Estonia temsilcileri ile görüşme imkanı bulunacaktır. 17.000 dolar civarında kişi başına düşen milli gelir seviyesi ile Baltık ülkeleri arasında en yüksek seviyeye sahip olan Estonya, kamu ve özel sektör hizmetlerini çevrimiçi uygulamalarıyla yürüten dünyadaki ilk ülke olmuştur. Estonya girişimcilik açısından Avrupa’nın hane başına en çok girişimci firmaya sahip olan ülkesidir.

Endüstri 4.0, otonom sürüş ve otomotiv yazılımları gibi alanlarda Estonya’nın yenilikçi çözümleri ile Türk otomotiv sektörünün bir araya getirileceği söz konusu toplantıya katılmak isteyen firma temsilcilerinin en geç 25 Şubat 2019 Pazartesi günü mesai bitimine kadar aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunu eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.

Kayıt formu: https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/857/12095

Eki: Taslak program ve Estonya Otomotiv Pazarı Bilgi Notu

Detaylı bilgi için irtibat kişisi:

Sn. Aycan Damalı, Avrupa Direktörlüğü İş Konseyi Koordinatörü
(adamali@deik.org.tr;0212 339 50 74)

Bilgilerinize

21.02.2019