29.03.2024

Türk Tarımın Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0

Sayın Üyemiz,

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Borsamız arasında ortak projelerin belirlenmesi, koordinasyonu ve yürütülmesi, akademik araştırmalar yapılması, danışmanlık işlemleri ile ulusal ve uluslararası kongre, çalıştay, sempozyum vb. akademik etkinliklerde işbirliği yapılması amacıyla dönemin T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci'nin katılımıyla 3 Şubat 2017 tarihinde Borsamızda işbirliği protokolü imza töreni gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu protokolü takiben; Borsamız ve Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliğinde yürütülen “Türk Tarımın Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0” isimli proje kapsamında tarım sektörü temsilcilerinin Tarım 4.0’a bakışını değerlendirmek üzere 29 Kasım 2017 tarihinde “Tarımda Teknolojik Dönüşüm; Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerilerinin Tespiti” konulu bir ara çalıştay düzenlenmiştir.

Ara çalıştayımızda elde edilen bilgiler, sektörün genel gelişme potansiyelini, önündeki engelleri, sorunlarını ve çözümlerini ortaya koymuştur. Ardından sektörün teknolojik gelişimine yönelik yapılacak gelecekteki çalışmalara ışık tutması amacıyla ardından İzmir Bölgesinde belirlenen ilçelerde 500 çiftçiye ve 10 teknoloji firmasına yönelik bir anket çalışması yapılmıştır.

Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0 Projemiz kapsamında hazırlanan “Proje Sonuç Raporu” ile var olan sorunlar saptanmış, bu sürece başarılı bir entegrasyon için öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Projemizin,  Türkiye’nin Tarım 4.0 sürecine entegrasyonuna ve uygulanması ile yaygınlaştırılmasına yönelik politika önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

“Proje Sonuç Raporu”muza ulaşmak için lütfen tıklayınız.

21.02.2019