30.06.2024

Bazı Ürünlerde Gümrük Vergisi Oran Değişikliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda (TOBB), Ticaret Bakanlığı'nın yazısına atfen; Meksika Genel İthalat ve İhracat Vergileri Kanunu kapsamında yürürlüğe giren Kararname ile yazıda detayları verilen ürün gruplarını içeren 544 gümrük tarife kodunda sınıflandırılan eşyanın ithalatında, gümrük vergilerinin %5 ila %50 arasında değişen oranlarda yeniden tesis edildiği belirtilmektedir.

Meksika Ticaret Müşavirliği'nden alınan bir yazıda, Meksika Genel İthalat ve İhracat Vergileri Kanunu kapsamında 22.04.2024 tarihli Meksika Federal Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe giren Kararname ile çelik, alüminyum, tekstil, giyim, ayakkabı, ahşap, plastik ve mamulleri, kimyasal ürünler, kağıt ve karton, seramik ürünler, cam ve mamulleri, elektrikli teçhizat, ulaşım ekipmanları, müzik aletleri ve mobilya ile ilgili 544 gümrük tarife kodunda sınıflandırılan malların ithalatında gümrük vergilerinin %5 ila %50 arasında değişen oranlarda yeniden tesis edilmesine yönelik bir düzenleme yapıldığı ifade edilmektedir.

Adil piyasa koşullarının sağlanması ve yerli sanayinin gelişimini teşvik etmek ve iç pazarı desteklenmesi amacıyla yapılan düzenlemelere ilişkin olarak daha detaylı bilgi https://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5724207&fecha=22/04/2024#gsc.tab=0 internet adresinden erişilebilen Kararname metninde bulunmaktadır.

İlave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliğimiz (meksika@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

14.05.2024