10.05.2024

Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2028)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda (TOBB), Ticaret Bakanlığı'nın yazısına atfen; Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın ilgili hükmü gereği Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu'nun, 3 Aralık 2016 tarihli ve 2016/27 sayılı mülga Başbakanlık Genelgesi ile kurulduğu ifade edilmektedir. Bununla birlikte, 13 Nisan 2019 tarihli ve 2019/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile anılan Kurul isminin, "Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi" şeklinde değiştirildiği iletilmektedir.

Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi, gümrük ve ticaret işlemlerinde şeffaflık ve öngörülebilirliğin sağlanması, gümrük ve ticaret prosedürlerinin basitleştirilmesi, ticari maliyetlerin azaltılması, kamu ve özel sektör arasında iş birliğinin güçlendirilmesi, teknolojik ve uluslararası gelişmelerin takibi vb. konularda faaliyetlerini sürdürmektedir. Komite üyeleri arasında yer alan Birlikleri (TOBB) tarafından Komite'nin tüm faaliyetlerine katılım sağlanmaktadır.

Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi tarafından çalışmaları devam eden mezkur konulardaki eylemleri içeren Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Stratejisi ve Eylem Planı'nın (2019-2023) uygulama döneminin bu sene sonu itibarıyla tamamlanacağı açıklanarak, 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek çalışmalara esas teşkil etmek üzere ikinci eylem planının hazırlık çalışmalarına da başlandığı bildirilmektedir.

Bu itibarla, ekte sunulan ve halihazırda çalışmaları devam eden 2019-2023 yıllarını kapsayan strateji belgesindeki eylem maddeleri de dikkate alınarak, 2024-2028 dönemini kapsayacak ikinci eylem planı ile ilgili benzer nitelikteki eylem önerilerinizin, ekte bir örneği sunulan formatta hazırlanıp, 4 Eylül tarihine kadar arge@itb.org.tr e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.

Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ .

28.08.2023