23.04.2024

Nijerya Menşeli Susam Ürünlerinin AB'ye İhracatı

T.C. İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan yazıda; 2019/1793/AB  sayılı  Komisyon Uygulama Tüzüğünde 2023/174/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü ile yapılan değişiklikler doğrultusunda güncellenen "Avrupa Birliği Ülkelerine Susam Ürünleri İhracatında Model Sertifika Düzenleme Prosedürü" hakkında bilgi verildiği ve Nijerya menşeli susam ürünlerinin AB'ye ihracatında 16 Ekim 2023 tarihinden itibaren bu prosedür kapsamında düzenlenen Model Sertifika'nın ürüne eşlik etmesi gerektiği bilgisinin iletilmiş olduğu ifade edilmektedir.

Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmede, 02 Şubat 2023 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanan 2023/174/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğündeki değişiklik ile Nijerya menşeli susam ürünlerinin AB'ye ihracatında Model Sertifika'nın ürüne eşlik etmesi zorunluluğu 16 Nisan 2023 tarihine çekildiği iletilmektedir.

Buna göre Nijerya menşeli susamlarda alınan Hızlı Alarm (RASFF) Bildirimleri de göz önünde bulundurulduğunda AB'ye ihracatımızda sorun yaşanmaması adına, Nijerya menşeli susam ürünlerinin AB'ye ihracatında 23.03.2023 tarihi itibariyle "Avrupa Birliği Ülkelerine Susam Ürünleri İhracatında Model Sertifika Düzenleme Prosedürü" hükümlerine göre Model  Sertifika düzenlenerek ihracat işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

27.03.2023