28.03.2024

2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü 2023/174/AB Güncellemesi

T.C. İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan yazıda; AB Komisyonu'nun risklere ve uygunsuz durumlara ilişkin yeni bilgileri dikkate alabilmek için 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün I ve II sayılı eklerinde yer alan listeleri altı ayı geçmeyecek periyotlarda düzenli bir şekilde gözden geçirdiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün yazısına atfen; bazı tarım ürünlerinin AB'ye girişinde resmi kontrollerin ve acil tedbirlerin geçici olarak artırılmasına dair 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2023/174/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün, AB Resmi Gazetesi'nin 27 Ocak 2023 tarihli ve L 25 sayılı nüshasında yayımlandığı iletilmektedir.

Söz konusu Tüzük ile;

- Üye Devletler tarafından, (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün 5. ve 6. maddeleri uyarınca gerçekleştirilen resmi kontrollerde, Türkiye'den ithal edilen limon ve greyfurt sevkiyatlarında pestisit kalıntılarına ilişkin olarak Birlik mevzuatında öngörülen ilgili gerekliliklere yüksek oranda uyumsuzluk tespit edilmesi sebebiyle, Birliğe giren sevkiyatlarda yapılacak kimlik ve fiziki kontrollerin sıklığının limon için %20'den %30'a ve greyfurt için %10'dan % 30'a
çıkarılmasına,

- Üye Devletler tarafından, (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün 5. ve 6. maddeleri uyarınca gerçekleştirilen resmi kontrollerde, Türkiye'den ithal edilen kuru kekik ve kimyon tohumlarında pirolizidin alkaloitleri ile kontaminasyona ilişkin Birlik mevzuatında öngörülen ilgili gerekliliklere yüksek oranda uyumsuzluk tespit edilmesi sebebiyle, Birliğe giren sevkiyatlarda yapılacak kimlik ve fiziki kontrollerin sıklığının %10'dan %20'ye çıkarılmasına,

- Türkiye menşeli susam tohumlarının, olası bir Salmonella kontaminasyonu nedeniyle insan sağlığı için yeni riskler ortaya koymasından dolayı, söz konusu emtianın Birliğe girişinde daha yüksek düzeyde resmi kontrollerin talep edilmesi ve Birliğe giren sevkiyatların kimlik ve fiziksel kontrol sıklığının %20 olarak belirlenerek (AB) 2019/1793 sayılı Uygulama Tüzüğü Ek I'e dahil edilmesine,

- Üye Devletler tarafından, (AB) 2019/1793 sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nün 7. ve 8. maddeleri uyarınca gerçekleştirilen resmi kontrollerde, Türkiye'den ithal edilen kuru incir ve kuru incirden elde edilen ürünlerde aflatoksin kontaminasyonuna ilişkin Birlik mevzuatında öngörülen ilgili gerekliliklere yüksek oranda uyumsuzluk tespit edilmesi sebebiyle, Birliğe giren sevkiyatlarda yapılacak kimlik ve fiziki kontrollerin sıklığının %20'den %30'a çıkarılmasına karar verildiği bildirilmektedir.

İzmir Ticaret Borsası

08.02.2023